O noua propunere de compromis urmeaza a fi prezentata de presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy pentru a inlatura "liniile rosii" dintre state si pentru a debloca un acord asupra bugetului multianual 2014-2020 in cadrul summitului european de joi si vineri, a anuntat marti presedintia cipriota a UE, scrie AFP.

Rompuy s-a intalnit luni seara cu ministrii insarcinati cu Afacerile Europene intr-un dineu de lucru la Bruxelles, in cursul careia fiecare a putut sa-si prezinte "liniile rosii" ale guvernelor pe care le reprezinta, a explicat ministrul cipriot al Afacerilor Europene, Andreas Mavroyiannis. Romania este reprezentata la reuniunea de la Bruxelles de ministrul Leonard Orban.

"Presedintele van Rompuy va putea sa prezinta o propunere care va fi acceptabila pentru toata lumea. Aceasta va fi facuta joi, vineri sau sambata, nu stiu cat timp va dura, dar sunt relativ optimist", a spus el, la sosirea la Consiliu, pentru o noua reuniune cu omologii sai.

Grupul dur ramane totusi inflexibil si considera ca propunerea supusa statelor, cu 75 de miliarde de taieri asupra bugetului de 1.047 miliarde euro preconizata de Comisia Europeana este "insuficienta".

"Noua propunere trebuie sa fie un pic mai consistenta, cu siguranta nu inferioara", a avertizat ministrul finlandez de externe, Alexander Stubb.

"Este inca posibil sa operam taieri in fondurile pentru coeziune si ajutoarele agricole", a subliniat si omologul sau suedez, Birgitta Ohlsson.

Or, Politica Agricola Comuna (PAC) este o "linie rosie" pentru Franta. Paris refuza orice reducere la bugetul de 390 milliards prevazut pentru aceasta perioada in propunerea Comisiei Europene.

Paris a respins deja propunerea lui Herman Van Rompuy de a reduce cu 25,5 miliarde de euro, dintre care 22 de miliarde in ajutoare directe. Deocamdata nu exista niciun semn legat de modificarea acestei pozitii. Ministrul francez insarcinat cu Afacerile Europene, Bernard Cazeneuve, nu a facut nicio declaratie de la sosirea sa la Bruxelles.

Politica pentru Coeziune, a doua pozitie in cheltuielile bugetului european, cu 339 miliarde euro pentru 2014-2020, este aparat de aproximativ 20 de tari, printre care Polonia, dar si Romania.

Ministrul finlandez si-a exprimat regretul pentru blocarea discutiilor asupra noilor resurse proprii pentru bugetul european, altele decat contributiile europene.

"Dezbaterea este paralizata de o serie intreaga de cereri de rabat si corectii", a spus acesta. Principala problema vine de la Marea Britanie, care beneficiaza de un rabat anual de 3,6 miliarde euro de la contributia sa, la care premierul David Cameron refuza sa renunte.

"Nu vad ca Marea Britanie sa-si schimbe pozitia asupra rabatului", subliniat Stubb.

"Toata lumea poate bloca. Dar a bloca inseamna ca nu va exista nimic", a avertizat cipriotul Andreas Mavroyiannis.

"Este o foarte puternica dorinta din partea tuturor, si cand spun tuturor este intr-adevar vorba de toti, de a ajunge la un acord", a asigurat el.