Alina Ghica, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat pentru HotNews.ro ca va sesiza Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de politicieni duminica, la mitingul din Navodari, in sustinerea primarului Nicolae Matei care a fost arestat preventiv. "Declaratiile si mesajele transmise de la mitingul de la Navodari cred ca sunt de ingrijorat si se inscriu in aria celor cu care ne-am obisnuit, respectiv incercarea de intimidare a justitiei", a afirmat Ghica.

Amintim ca duminica, 18 noiembrie, peste 1.000 de persoane, printre care ministrul Puiu Hasotti si deputatii Gheorghe Dragomir si Mihai Lupu, au participat la Navodari la mitingul pentru eliberarea primarului orasului, arestat preventiv pentru dare de mita. Parlamentarii le-au spus oamenilor ca primarul orasului Navodari trebuie sa fie cercetat in libertate, scrie Telegrafonline.ro.

Puiu Hasotti, ministrul Culturii, a declarat in timpul mitingului ca "Nicolae Matei nu a omorat pe nimeni, nu a talharit pe nimeni, nu a facut niciun fel de delict care sa necesite judecarea lui in stare de arest. Nu este un amestec in treburile justitiei, justitia poate decide ca Matei sa aiba interdictia de a parasi tara, dar trebuie sa fie liber", scrie Telegrafonline.ro.

Alina Ghica, presedintele CSM, a declarat pentru HotNews.ro ca "este din punctul meu de vedere o atingere adusa independentei justitiei". "Maine voi sesiza Inspectia Judiciara pentru a efectua cercetari in acest sens. Este singura autoritate care poate face cercetari in aceasta privinta, iar plenul Consiliului va hotari in sensul apararii independentei justitiei sau nu. Dar este aceeasi atitudine constanta manifestata in ultima perioada de timp la adresa justitiei si la adresa hotararilor luate de aceasta", a anuntat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit Alinei Ghica, "la indemana Consiliului Superior al Magistraturii este doar aceasta institutie, de aparare a independentei justitiei, care din pacate nu are repercusiuni in ceea ce priveste luarile de pozitie ale diversilor actori de pe scena sociala si politica, dar este modalitatea prin care plenul CSM apara independenta justitiei".

"Declaratiile si mesajele transmise de la mitingul de la Navodari cred ca sunt de ingrijorat si se inscriu in aria celor cu care ne-am obisnuit, respectiv incercarea de intimidare a justitiei si mai ales incercarea de influentare a unor solutii care se vor pronunta de catre instantele de control judiciar", sustine presedintele CSM. Ghica a declarat ca "justitia romana a ajuns sa se faca in mitinguri, prin declaratii politicianiste. Nu cred ca poate un politician, un ministru sau o alta persoana sa comenteze o decizie a instantei judecatoresti in ceea ce priveste o masura preventiva, durata acesteia, samd".

"Nu poate fi comentata o decizie judecatoreasca de catre nicio persoana, decat de catre cei implicati in proces in mod exclusiv si prin intermediul cailor de atac in fata instantei superior ierarhica. Ceea ce se intampla la acest moment este in mod evident o incercare de intimidare a judecatorilor care vor judeca recursul in aceasta cauza. S-a mai intamplat aceasta chestiune, din fericire magistratii nu se lasa intimidati. Insa nu putem sa nu remarcam ca se incearca intimidarea acestora", a continuat oficialul.

Manifestantii care au participat duminica la mitingul din Navodari au purtat pancarte pe care scria: "Ne vrem primarul inapoi", "Daca arestati nevinovati, arestati-ne si pe noi", "Libertate pentru primarul Matei", "Suntem alaturi de Nicolae Matei". Luand cuvantul la miting, viceprimarul Florin Chelaru a transmis participantilor mesajul primarului Nicolae Matei: "Nu sunt santajabil. Orasul Navodari nu e de vanzare!".

Printre manifestantii adunati in centrul orasului Navodari s-au aflat si elevi si profesori, cu pancarte prin care scolile isi manifestau sustinerea fata de primarul arestat preventiv. Potrivit imaginilor surprinse de Reporterntv.ro, Telegrafonline.ro si CugetLiber.ro, printre pancartele purtate de cei prezenti la miting se numara si urmatoarele: "Impreuna cu primarul Matei scoala noastra este sigura de viitorul ei! Scoala Tudor Arghezi", "Scoala Grigore Moisil Navodari", "Scoala cu clasele I-VIII Tudor Arghezi Navodari".

La protest au participat si preoti din localitate, care au rostit o rugaciune pentru iertarea pacatelor primarului Nicolae Matei:"Primeste cu milostivire rugaciunea aceasta: spre iertarea pacatelor robului Tau Nicolae, ce este inchis in temnita".

Tribunalul Bucuresti a decis joi arestarea preventiva pentru 29 de zile a primarului orasului Navodari, Nicolae Matei, acesta fiind acuzat de procurorii DNA de dare de mita. Decizia nu este definitiva, iar Curtea de Apel Bucuresti va judeca pe 21 noiembrie recursul la decizia arestarii preventive.

Potrivit DNA, in perioada iunie - octombrie 2012, Nicolae Matei a solicitat unui ofiter de politie judiciara cu functie de conducere (n.n. denuntatorul) sa-i ofere protectie in anchetele penale ce-l vizau si sa intervina in acestea, edilul considerandu-le ca fiind anchete abuzive, nejustificate si motivate politic. In schimbul acestor servicii, i-a promis politistului o recompensa, materializata prin acordarea, pe 25 octombrie, a doua loturi de teren la Navodari, in valoare totala de 59.000 de lei. Procurorii sustin ca terenurile au fost date indirect, prin simularea unor vanzari consemnate in doua contracte semnate de intermediari.

Citeste si: