Firmele de medicamente, materiale si aparatura vor semna un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de PRO TV.

"Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente care au venit in cadrul unei delegatii din SUA. In SUA, nimeni - nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot - nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica. Codul de etica al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei daca nu respecta acest act. Ideea unui cod de etica, a unui angajament fata de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect", a spus ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

Raed Arafat a precizat ca prin acest cod de etica pe care ar vrea sa-l implementeze rapid, mai ales ca firmele de medicamente membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au un astfel de document, spera sa previna "practica incorecta, influentele si coruptia".

"Cine este descoperit sa stie ca este eliminat pe trei sau patru ani. In Cehia, spre exemplu, o firma a fost eliminata cativa ani, dupa ce a fost descoperita ca a mituit un oficial", a explicat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Ministrul Sanatatii a mai spus ca in sistemul sanitar sunt firme care liciteaza, castiga, dar nu livreaza produsele.

"O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domeniul medical, este o practica foarte raspandita", a precizat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a facut referire si la firme care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul.

"Aceeasi firma ofera un aparat la un pret la un spital, iar in alta parte la jumatate. Care este logica? De ce intr-un loc este cinci milioane, sase milioane si in altele 12 milioane. Diferenta nu justifica jumatate de pret. Statul are bani limitati si trebuie investiti corect", a adaugat ministrul Sanatatii.

O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem este prescriptia nejustificata a unor medicamente scumpe, a continuat Raed Arafat.

"Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situatii care a crescut foarte repede costurile cu o crestere mai mica a pacientilor. Il analizam, vedem prescrierile. La noi este cum am mai zis, dam arma nucleara inainte sa folosim arma conventionala. In Franta, medicul incepe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient si se ajunge la cel scump numai daca aceste medicamente nu isi fac efectul, sau daca este recomandare expresa pentru aceste medicamente scumpe, incepem cu ele, dar numai in cazuri speciale", a explicat ministrul Sanatatii in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTv.

El a semnalat faptul ca, in Romania, insulina analoga, care este sintetica, adica cea mai scumpa, este prescrisa in 74-75% dintre cazuri.

"Se prescrie imediat cel mai scump. Ar tebui sa inceapa cu insulina umana si doar la cei cu diabet zaharat 1, adica la copii, incepi cu aceasta scumpa", a adaugat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a mai spus ca Ministerul Sanatatii, impreuna cu experti nationali si internationali, vor intocmi un ghid pentru diabet.

"Preluam recomandari OMS, de la Ghidul european si de la colegi diabetologi, care clarifica situatia, realizand propriul ghid. Sigur, vor fi voci care vor zice ca Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe bolnavi sa le dea medicamente ieftine. Am auzit deja multe discutii. Dar daca in Franta si in Anglia folosesc ghidul de medicamente, noi de ce sa nu il folosim", a adaugat ministrul.

Raed Arafat a explicat si cateva dintre recomandarile din raportul institutului britanic NICE.

"A fost o comisie - platita de BM - de la NICE, agentie britanica care pune standarde, recomandari. Au verificat lista de compensate si au venit cu niste chestii de bun simt. Ce cauta ginkgo biloba pe lista de compensate. Nicio tara din Europa nu are asa ceva. Platiti milioane de euro pe el, pe an. Acest medicament, a fost pus pe lista din anii '90. Poate ca atunci, cineva credea ca este bun. Lista se reactualizeaza, nu este pe viata", a precizat Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre o alta situatie semnalata in raport, respectiv despre un medicament care initial a fost compensat pentru o terapie, iar ulterior pentru alte doua, fara a se fi dovedit eficacitatea si pentru ultimele doua afectiuni, ba mai mult, intr-o anumita boala s-a dovedit ca poate fi daunator.

"Luam un alt medicament care are o indicatie in prospect si pentru asta trebuie compensat numai pentru asta. Si s-au creat alte doua recomandari. Unul, spun specialistii britanici, nu are impact, dar platesti mult, unul este chiar daunator, are reactii adverse. Medicamentul care, in mod normal, se da la bolnavi dializati, s-a adaugat la hepatita, nu prea are efect, spun medicii din Marea Britanie si Australia, iar a treia, intr-un anumit tip de cancer, unde s-a aratat chiar daunator", a adaugat ministrul Raed Arafat, precizand ca aceste cazuri au fost deja rezolvate.