Ministerul Muncii propune modificarea Legii uceniciei, una dintre schimbari fiind majorarea varstei de la care tinerii pot incheia un contract de ucenicie, de la 15 la 16 ani, informeaza Mediafax. Proiectul de modificare a Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Documentul prevede ca in contractul de ucenicie la locul de munca, pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca, trebuie cuprinse si clauze referitoare la denumirea calificarii, denumirea furnizorului de formare care desfasoara programul si obligatiile suplimentare ale angajatorului, respectiv asigurarea tuturor drepturilor pe care i le confera un contract de munca incheiat pe durata determinata proportional cu timpul lucrat, pregatirea practica corespunzatoare calificarii in care se formeaza profesional si accesul la pregatirea teoretica.

Printre obligatiile angajatorului se numara si incheierea unui contract de prestari servicii de formare profesionala cu un furnizor autorizat, in scopul asigurarii programului de formare profesionala a ucenicului si suportarea contravalorii acestuia.

Prin proiectul de lege ar urma sa se modifice si conditiile de acces la un program de ucenicie, acestea fiind imbunatatite prin introducerea obligativitatii de a indeplini cumulativ urmatoarele conditi: sa-si caute un loc de munca, prin mijloace proprii sau prin inregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de munca; sa aiba implinita varsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani; sa nu detina o calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca; sa indeplineasca conditiile de acces la formare profesionala prin ucenicie la locul de munca.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza in nota de fundamentare ca a fost abrogata dispozitia referitoare la posibilitatea ca tinerii care au implinit varsta de 15 ani sa incheie un contract de ucenicie la locul de munca, din cauza noilor reglementari stabilite prin Legea 1/2011 - Legea educatiei nationale, care a modificat structura si modul de organizare a invatamantului preuniversitar, astfel incat persoanele de pana la 16 ani sunt in sistemul de educatie.

De asemenea, accesul tinerilor la formare profesionala prin ucenicie la locul de munca este conditionat de absolvirea invatamantului general obligatoriu, conform legislatiei in vigoare privind formarea profesionala a adultilor.

Potrivit proiectului de lege, controlul modului in care este organizata si se desfasoara ucenicia la locul de munca va fi facut de catre inspectoratele teritoriale de munca. Contractul de ucenicie la locul de munca este un contract individual de munca de tip particular, iar aplicarea reglementarilor generale si speciale in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca este supusa controlului Inspectiei Muncii, care are in subordine inspectoratele teritoriale de munca.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 279 din 5 octombrie 2005 privind ucenicia la locul de munca va fi in dezbatere publica pana in 26 noiembrie.