Propunerea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, privind bugetul european 2014 - 2020 este extrem de nefavorabila Romaniei si inacceptabila, a reafirmat vineri premierul Victor Ponta.

El a precizat ca propunerile privind bugetul pentru agricultura si cel de coeziune au fost incluse in propunerea formulata initial de Comisia Europeana si sustinute de Parlamentului European, iar Romania nu merge la Bruxelles "sa ceara lucruri absurde, ci ceea ce CE si PE au considerat ca e corect".

"Cand spui inacceptabil, Romania fiind o tara cu drepturi depline in UE, cand ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota impotriva, iar bugetul UE nu se poate adopta decat prin unanimitate. Prin pozitia Guvernului si a majoritatii parlamentare il sprijinim pe presedintele Basescu sa nu cedeze, pentru ca domnia sa spune 'Asta e pozitia Parlamentului si Guvernului, nu puteti sa ma convingeti sa cedez'", a subliniat Ponta, citat de Mediafaxintr-o conferinta comuna de presa sustinuta alaturi de Crin Antonescu la Cluj Napoca.

"Prin aceasta pozitie foarte clara a Guvernului si a majoritaiti parlamentare practic il sprijinim pe presedintele Basescu sa nu cedeze", a argumentat Ponta, referindu-se la faptul ca seful statului va reprezenta Romania la consiliul european de la Bruxelles.

"Stiti ca presedintele tine foarte mult la institutii, mai putin la poporul roman, dar la institutii tine foarte tare si institutiile guvernului, parlamentului au spus foarte clar care e limita dincolo de care Romania nu poate" trece, a subliniat Victor Ponta.