​​VIDEO INTERVIU

Ambasadorul Italiei, Mario Cospito: Italia nu va accepta ca Romania sa amane vanzarea terenurilor agricole catre cetatenii straini / Si eu si alti ambasadori ne plangem foarte des de recurgerea la controalele fiscale destul de dese

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 16 noiembrie 2012, 11:32 Actualitate | Esenţial


Ambasadorul Italiei, Mario Cospito
Foto: Hotnews
Italia nu va accepta ca Romania sa amane dupa 1 ianuarie 2013 intrarea in vigoare a legislatiei care permite cetatenilor straini sa cumpere terenuri agricole, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito. Diplomatul vorbeste si despre controalele fiscale prea dese la care sunt supuse companiile, despre problemele infrastructurii rutiere, dar si despre interesul major al investitorilor italieni in agricultura si energie.

VIDEO Interviul cu ambasadorul Mario Cospito:


Reporter: Buna ziua, domnule ambasador. Saptamana trecuta a fost un eveniment major organizat de ambasada si de Confindustria, legat de agricultura, unde vedem o prezenta masiva a investitorilor italieni in Romania. De ce e atat de mare interesul investitorilor, fie companii sau chiar cetateni italieni, in agricultura din Romania, avand in vedere lipsa de infrastructura in ceea ce priveste irigatiile, faramitarea terenurilor si atatea alte lipsuri?

 
Productia agroalimentara a Italiei este de 60 de miliarde euro pe an, practic jumatate din PIB-ul Romaniei
 
 
Mario Cospito, ambasadorul Italiei
Mario Cospito: Buna ziua. Practic, ati raspuns la aceasta intrebare, pentru ca interesul aratat fata de Romania priveste atat agricultura, cat si agroindustria. Dupa cum prea bine stiti, noi suntem lideri mondiali in acest sector. Trebuie sa stiti ca productia agroalimentara a Italiei este de 60 de miliarde euro pe an, practic jumatate din PIB-ul Romaniei. Aceasta cifra este oricum in crestere daca adaugam si utilajele, masinile agricole. Tocmai pe baza acestei experiente pe care o avem in sectorul agro si agroindustrial putem sa spunem ca intr-adevar putem sa fim de ajutor cu ceea ce cunoastem noi pentru agricultura dvs. si poate sa fie un ajutor benefic in ambele sensuri. Dupa cum prea bine stiti, Italia este unul dintre primii investitori in agricultura si avem practic, in acest moment, un numar de patru sute de mii de hectare de teren arabil care poate fi folosit in sectorul agricol.

Avem si societati care produc aici, in Romania, utilaje si masini necesare pentru agricultura. Practic, este vorba, daca vreti, de a face o legatura, o punte, intre persoane si autoritati. Ca o anomalie, daca vreti, Romania foloseste totusi foarte bine fondurile structurale dedicate agriculturii. Si pe baza acestor premise despre care vorbesc, impreuna cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, am reusit sa realizam acest seminar pe data de 30 octombrie, la care intr-adevar participarea a fost numeroasa, in jur de 300 de persoane. Vom continua pe aceasta cale si pot sa spun ca in curand, cu siguranta, vom reusi sa ajungem si in aceste "terenuri", daca vreti sa le denumim asa, evident, in sensul pozitiv al cuvantului, unde sa speram ca evolutiile intr-adevar vor fi foarte bune.

Reporter: Ministrul Agriculturii si mai multi oficiali romani si-au anuntat cu cateva luni in urma intentia de a amana momentul in care cetatenii straini ar putea cumpara terenuri in Romania, moment care ar fi trebuit sa se intample la 1 ianuarie 2013. Credeti ca ar fi benefica o astfel de masura pentru agricultura Romaniei sau pentru colaborarea romano-italiana?

 
Nu vom putea sa acceptam aceste tipuri de discriminari pe baza nationalitatii in privinta vanzarii terenurilor
 
 
Mario Cospito, ambasadorul Italiei
Mario Cospito: O sa fiu foarte clar asupra acestui lucru: nu vom accepta niciodata acest tip de discriminare, daca vreti, privind impartirea terenurilor pe baza criteriului nationalitatii cetatenilor. Dat fiind ca facem parte din aceasta casa comuna europeana, pot sa va spun ca de altfel nici Bruxelles-ul nu ar putea sa aprobe asa ceva. Putem sa vorbim despre anumite constrangeri cu autoritatile romane care sa fie impuse anumitor persoane, ma refer la cele care cumpara si care folosesc terenurile respective. De pilda, daca cel care cumpara un anumit teren pentru specula, atunci putem sa discutam despre o taxa mult mai ridicata, mult mai mare impusa pentru acest teren.

Daca aceste terenuri nu sunt folosite in sensul dorit, atunci putem sa cerem si impiedicarea accesului la fondurile structurale. Dar nu vom putea sa acceptam aceste tipuri de discriminari pe baza nationalitatii. Din acest punct de vedere, Italia este o tara deschisa tuturor, nu numai cetatenilor comunitari, dar si celor extracomunitari. Si acest lucru are origini mult mai vechi, si vorbim de secolul  al XVII-lea cand intreprinzatori din Franta, Anglia, Germania au venit in tara noastra ca sa cultive pamantul.

Reporter: Ramanem tot la agricultura. Romania in acest moment are o problema cu calitatea invatamantului agricol si cu numarul de absolventi de invatamant agricol. Din experienta dvs. cu firmele italiene din domeniu exista o problema cu personalul roman calificat pentru agricultura si pentru industria alimentara?

Mario Cospito: Exista aceasta problema, intr-adevar, dar nu vreau ca prin aceasta sa-mi exprim o parere negativa asupra Romaniei. Practic, astazi agricultura si sectorul agro-industrial sufera mult din cauza concurentei internationale. Concurenta internationala se da si se castiga pe doua niveluri: unul din punctul de vedere al agriculturii intensive, adica este necesar sa creasca productivitatea terenurilor. Acest lucru se poate face, evident, daca loturile de teren sunt destul de mari. Pentru ca productia practic se imparte la numarul de terenuri si atunci castigul producatorului este si el mai mare.

Un alt sector in care Romania ar trebui sa evolueze intr-adevar si in care Italia poate sa aduca o contributie este calitatea produselor. Romania are mari posibilitati, tocmai datorita faptului ca terenurile dvs. nu sunt contaminate. Pentru ca inca de pe vremea lui Ceausescu nu se foloseau ingrasaminte chimice. Asta a facut ca terenurile dvs sa ramana bune si a dus la dezvoltarea acestei agriculturi biologice care este foarte mult cautata in Europa in acest moment. Continui sa cred ca intr-adevar, mina de aur a Romaniei in acest moment este agricultura.

Reporter: Ar fi companiile italiene interesate, companiile din agricultura, sa-si uneasca fortele, sa coopereze si sa finanteze eventual invatamantul tehnic din domeniul agricol, asa cum am vazut ca se intampla cu alte firme in domeniul auto, care investesc in invatamantul profesional?

 
Mina de aur a Romaniei in acest moment este agricultura
 
 
Mario Cospito, ambasadorul Italiei
Mario Cospito: Societatile noastre pot sa ajunga si la acest tip de cooperare. Dar, revenind la intrebarea dvs anterioara, nu este nicio indoiala asupra faptului ca intr-adevar Romania ar trebui sa imbunatateasca calitatea mainii de lucru, in sensul ca ar trebui sa fie persoane tot mai specializate. Nu stiu cum functioneaza la dvs. in tara invatamantul, dar in Italia avem aceste tipuri de institute agrare la nivel superior, care confera aceasta diploma ce permit dupa aceea accesul la universitati de tip agricol.

Trebuie facut in asa fel pentru ca oamenii sa poata sa foloseasca aceasta tehnica pusa la dispozitie, pentru ca au trecut vremurile in care un agricultor folosea un hectar, un hectar si jumatate pe care-l lucra. Asta putem sa facem noi cand nu avem ce face, dar in realitate agricultura din ziua de azi necesita tot mai multa specializare.

Reporter: Energia este un alt sector de care companiile italiene sunt extrem de interesate. Avem o prezenta italiana mare in acest domeniu. Credeti ca vom vedea si in anii care urmeaza investitii italiene in domeniul energiei, ca vorbim de eoliene, ca vorbim de energie electrica sau de petrol si gaze? Ce informatii aveti in acest sens?

Mario Cospito: Pentru noi are mare importanta acest sector si suntem deja prezenti in tara dvs atat in sectorul energetic, cat si cel al constructiilor. Dupa cum stiti, ENEL este una din cele mai mari societati de distributie a energiei electrice din aceasta tara. Ansaldo a construit impreuna cu canadienii unitatile de la Cernavoda, avem atatea societati italiene care sunt interesate in acest moment de sectorul eolian si de cel fotovoltaic. O alta societate de-a noastra este in cautarea gazului din Marea Neagra. Respectand evident legile Romaniei, noi, ca italieni, am vrea sa intram un pic mai mult in sectorul productiei de energie electrica.

In afara de Enel sunt cu siguranta si alte societati interesate; impreuna noi, Italia si Romania, vom putea face foarte multe, atat in sectorul acesta despre care vorbeam mai inainte – eolian, fotovoltaic, hidro-energetic.

Reporter: Trecem la industrie. Saptamanile trecute a existat o informatie ca o companie italiana negociaza cu compania rusa Mechel preluarea unora dintre fabricile pe care le are Mechel in Romania. E adevarata acesta informatie?Aveti cunostinta despre astfel de negocieri dintre o companie italiana si compania Mechel?

Mario Cospito: De curand am fost la Cluj unde o societate, De Longhi, se pregateste pentru o linie de productie de masini de cafea si in acest context am discutat cu primarul Clujului despre posibilitatea investitiilor din partea proprietarilor rusi. Sunt niste zvonuri, dar vom lasa lucrurile si tratativele, in general, sa mearga inainte.

Atat in ceea ce priveste sectorul manufacturier, de pielarie sau de mecanica fina, avem si multe societati care sunt interesate si de sectorul auto si dupa cum prea bine stiti nu exista in acest moment o societate implicata in acest sector, chiar daca Fiat a discutat despre aceasta posibilitate.

Reporter: Ati amintit de Fiat si de alegerea Serbiei. Romania in ultimii ani s-a dezvoltat ca un hub regional in ceea ce priveste industria auto. Credeti ca e posibila la un moment dat deschiderea unei fabrici, a unei linii de asamblare, a unei uzine auto italiene in Romania sau infrastructura – ca vorbim de cea rutiera, ca vorbim de cea energetica – este inca o piedica?

 
Nu se poate accepta ca in Romania de azi sa ajungi in zece ore de la Bucuresti la Timisoara, o distanta de 500 km
 
 
Mario Cospito, ambasadorul Italiei
Mario Cospito: E inutil sa negam faptul ca in acest moment industria automobilistica italiana are probleme. Nu cred ca societati ca Fiat, Lamborghini sau Ferrari, nu cred ca pentru moment au intentia sa deschida o linie de productie in Romania. Dar ceea ce ati spus si dvs despre infrastructura este intr-adevar o problema, iar eu dupa patru ani de sedere aici in Romania pot sa spun ca este una din problemele Romaniei. Nu se poate accepta ca in Romania de azi sa ajungi in zece ore de la Bucuresti la Timisoara, o distanta de 500 km. Si daca asta este greu pentru un ambasador, imi imaginez cat de greu ar fi pentru cineva care ar trebui sa transporte in zone din tara sau din Europa masini sau piese componente pentru masini.

Demnitarii acestei tari ar trebui sa ia niste masuri urgente pentru ca aceste mijloace de transport si infrastructura, indiferent ca vorbim de drumuri, sosele sau cai ferate sa reuseasca sa ajunga la un nivel dorit in Europa. Poate ca anticipez cumva o alta intrebare de-a dvs spunandu-va ca, intr-adevar, noi ne gandim ca si sectorul infrastructurii este unul in care ar trebui sa fim si noi interesati. Asadar agroindustrie, energie si infrastructura.

Societatile noastre au investit in infrastructura din tara asta, indiferent ca vorbim de cai ferate, de sosele, aeroporturi, este cazul de azi, cand trebuie sa merg la aeroportul Otopeni (n.red. - 6 noiembrie, data la care a fost luat interviul), unde voi inaugura acest ultim terminal care va fi deschis si care a fost realizat de societatea Astaldi. Dar este nevoie sa se foloseasca bine si fondurile structurale pentru ca in acest moment sunt singurele surse disponibile. Dar, repet, Italia este pregatita sa ajute Romania pentru dezvoltarea infrastructurii.

Reporter: Premierul Ponta a fost recent intr-o vizita in Italia unde s-a intalnit cu presedintele Consiliului, Mario Monti. Putem astepta rezultate concrete dupa intalnirea celor doi sefi de guverne?

Mario Cospito: Cu siguranta, a fost o intalnire foarte utila, au fost discutate multe chestiuni la nivel bilateral, dar care vor fi foarte utile si la nivel european si vorbesc nu numai de cele prezente, dar si de cele viitoare. La nivel european, premierul Monti a reafirmat sprijinul Italiei pentru dorinta Romaniei de a adera la spatiul Schengen. Premierul Monti chiar a solicitat sa fie indicata o data precisa  referitoare la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, anul viitor.

 
Premierul Monti a solicitat sa fie indicata o data precisa  referitoare la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, anul viitor
 
 
Mario Cospito, ambasadorul Italiei
S-a discutat si despre Mecanismul de Cooperare si Verificare si trebuie sa spun ca Italia, si din acest punct de vedere, este foarte aproape de Romania. Noi credem ca Romania a facut in acest ani niste pasi foarte importanti in sectorul justitiei si al afacerilor interne. Dupa cum spun deseori, nimeni nu este perfect. Mai sunt sectoare in care mai trebuie facut cate ceva, cum ar fi administratia publica si justitia in aceasta tara.

Reporter: Ati anticipat o intrebare legata de MCV. Crede Italia ca ar trebui ca MCV-ul sa fie pastrat si in 2013 pentru Romania? Sau ar trebui ridicat la sfarsitul acestui an?

Mario Cospito: Noi intotdeauna am sustinut ca acest mecanism ar trebui sa fie ridicat in momentul in care sunt atinse target-urile care au fost propuse. Noi vedem partea pozitiva a mecanismului, acela de a stimula autoritatile pentrua ajunge cat mai repede la nivel impus de MCV. Dar daca de comun acord Bruxelles-ul si Bucurestiul decid ca acest mecanism ar trebui pastrat si anul viitor, Italia nu vede nimic rau in asta. Ceea ce nu acceptam este impunerea de noi limite fata de cele care au fost impuse pentru intrarea in spatiul Schengen. Mai ales daca vorbim de benchmark-uri de natura politica.

Repet, aceasta pozitie a guvernului Monti nu este decat o repetare a pozitiei pecare a avut-o si guvernul precedent, guvernul Berlusconi. Ceea ce spunem noi este ca Romania este intotdeauna un partener cu drepturi egale in Uniunea Europeana. Italia nu accepta aceste noi conditii care sa limiteze drepturile Romaniei la nivel european.

Reporter: Am inteles - si va rog sa ma corectati daca gresesc – ca Italia ar vrea sa creeze un corp de procurori anti-coruptie, asa cum are un corp de procurori anti-mafie. Ar putea fi Romania un model de bune practici in acest domeniu avand in vedere istoria DNA-ului romanesc?

Mario Cospito: Am sa va dau un raspuns referitor la intalnirea care a avut loc intre premierul Monti si premierul Ponta, tocmai pentru ca este considerata un model aceasta lege referitoare la decretul anticoruptie. In ceea ce priveste DNA-ul sunt un pic contrar acestui tip de afirmatii pentru ca Romania sufera din pacate de ceea ce se numeste o experienta foarte slaba. Pentru ca sunteti o democratie tanara si exista aceasta birocratie de tip rau, asa cum este numita de englezi, care este inca prezenta la dvs. in tara tocmai pentru ca aveti o democratie tanara. De aceea trebuie sa spun ca nu intotdeauna Italia trebuie sa faca eforturi pentru a-I imita pe ceilalti, ci trebuie sa preia ce este asemanator ca model de gandire, daca vreti.

 
Coruptia si birocratia conduc la neincredere din partea intreprinzatorilor, in special cei straini
 
 
Mario Cospito, ambasadorul Italiei
Dar trebuie sa fiu explicit si din acest punct de vedere, in calitatea mea de ambasador. Pentru ca astazi traim intr-o lume globalizata, unde variabilele de competitivitate sunt clare, Romania are multe avantaje din punct de vedere al competitivitatii si poate sa profite de avantajele pe care le are, dar ar fi absurd sa nu ne folosim de aceste avantaje. Pentru ca aceasta frana este coruptia si birocratia care practic conduc la neincredere din partea intreprinzatorilor, in special cei straini, care nu au nici o dificultate in a investi intr-o alta tara. N-as putea sa va spun ca in fiecare zi mi se intampla ca un intreprinzator italian sa mi se planga de coruptie sau de birocratie. Sunt foarte putine episoade care mi-au fost supuse atentiei. Dar exista un proverb care e valabil si in Romania si care spune ca face mai mult zgomot un copac care se prabuseste decat opadure care creste.

Reporter: Ati observat din partea companiilor intreprinzatorilor italieni mai multe plangeri legate de coruptie sau de tentative de coruptie in ultimii doi ani de criza decat inainte?

Mario Cospito: Nu am observat acest lucru, ci mai degraba vorbim de o lentoare si de o neintelegere intre functionari si intreprinzatorii italieni. Nu cunosc practic episoade de coruptie propriu-zisa. Dar noi cand vorbim si folosim aceste termen de coruptie, ne referim in primul rand si la acest fel de birocratie foarte, foarte acuta. Intarzieri la plata arieratelor, recuperarea grea a TVA, unde ar trebui sa existe niste termene certe pentru plata.

Si eu si alti ambasadori ne plangem foarte des de recurgerea la controalele fiscale destul de dese. Nu se contesta legimitatea acestora, ci faptul ca vin intr-un context economic destul de serios, asta pune sub semnul intrebarii progresul pe care ar trebui sa-l faca o societate comerciala. Ceea ce spun eu adesea este ca vom iesi din aceasta criza, pe care eu personal o denumesc virtuala, care este determinata de toate problemele financiare, dar vom iesi datorita acestei productii reale, datorita persoanelor care produc cu adevarat bunuri. Noi, ca straini, si dvs ca autoritati trebuie sa ne uitam cu un ochi increzator catre intreprinzatori. Evident, sanctionandu-i pe cei care nu-si fac datoria asa cum trebuie.

Reporter: Stiu ca Italia se pregateste sau discuta foarte intens despre reforma administrativ teritoriala, un subiect major in Italia. Este un subiect si in Romania, un subiect de dezbatere, exista mai multe optiuni. Cea mai importanta discutie este daca trebuie desfiintate judetele, cele 41 de judete si inlocuite cu regiuni de dezvoltare mai mari. Care credeti dvs ca ar fi solutia, dupa patru ani de stat in Romania si vazut care sunt problemele la nivel local, cu birocratia?

 
Vom iesi din criza datorita productiei reale, datorita persoanelor care produc cu adevarat bunuri
 
 
Mario Cospito, ambasadorul Italiei
Mario Cospito: Ar trebui sa faceti cum am facut noi. Noi am redus acest numar de provincii tocmai din cauza ca am vrut sa reducem si aceasta birocratie, care fusese destul de mare. Noi avem si o datorie publica destul de ridicata si atunci am luat aceste masuri si pentru reducerea cheltuielilor, dar si pentru a favoriza un mediu mai bun atat pentru intreprinzatori, cat si pentru consumatori. Eu ii invit pe romani sa continue reforma administrativa, avand in vedere eficienta structurilor. Trebuie sa tinem cont si de realitatile locale, pentru ca in Romania exista etnii diferite. Acelasi lucru l-am facut si noi in Italia cu asa numitele regiuni cu statut special.

Reporter: Exista o sansa ca dupa alegeri sa avem in continuare un presedinte de o anumita culoare politica si un guvern de alta culoare politica Credeti ca poate Romania cu sistemul ei politic actual sa reziste pe piata investitiilor cu acest conflict la cel mai inalt nivel?

Mario Cospito: Raspunsul meu are doua linii, daca vreti, prima legata de alegerile parlamentare. Noi ne dorim ca alegerile parlamentare sa confere un rezultat clar, care sa-i acorde Romaniei 3, 4, 5 ani de stabilitate politica. Am spus-o de mai multe ori ca traversam in acest moment o criza financiara dura si foarte grava. Deci o instabilitate foarte puternica pe piete si nu mai avem nevoie si de instabilitate politica. Spun asta pentru Romania, dar ma gandesc si la Italia, in primavara vor avea loc si acolo alegeri. In ceea ce priveste relatiile dintre institutii noi, in Italia, avem o directie foarte clara. Evident ca pot sa existe si puncte de vedere divergente intre presedinte si viitorul prim ministru, dar ne dorim o colaborare institutionala loiala de ambele parti, dar mai ales identificarea a 4-5 “dosare” sa le spunem asa care sa fie de interes national.

Reporter: Va multumesc. Daca exista o tema sau un subiect pe care nu l-am acoperit si ati vrea sa faceti referire la el, va rog.

Mario Cospito: Deseori vorbim de politica si de economie pentru ca sunt subiecte actuale, dar cum spuneau vechii romani trebuie sa ne gandim la stomac, dar si la minte si la inima. As face si o scurta referire la importanta culturii si la relatiile culturale dintre Romania si Italia. Am remarcat in ultima vreme o efervescenta culturala intre tarile noastre si imi doresc ca acest lucru sa continue si pe viitor, asta si pentru ca in acest fel reusim sa imbunatatim imaginea reciproca, care oricum este buna.

Dar daca reusim sa avem aceasta expresie culturala a celor doua tari, atunci poti privi deja cu mult mai multa placere catre tara respectiva. Si va invit si pe dvs ca reprezentanti ai presei romane sa reamintiti din cand in cand aceasta vivacitate culturala si va dau doar un exemplu: cinematografia. Exista regizori si actori romani si italieni de mare potential, unii dintre ei deja faimosi, imi doresc ca atentia sa se indrepte si asupra acestor noi personaje ale scenei romanesti care reusesc – in ceea ce priveste Italia – sa aduca o mare vizibilitate. Este nu numai o invitatie, dar o dorinta de a mea de a aborda un alt subiect.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3263 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Asa, si? (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:02)

  Adrian C. [utilizator]

  Nu ne amenintati ca nu ne place.
  Cel mai bine ar fi ca terenurile sa fie cumparate de romani, ptr ca profitul sa ramana in Ro.
  • 0 (0 voturi)    
   Doar cateva cuvinte din psalmi (Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, 0:01)

   Veritas [utilizator] i-a raspuns lui Adrian C.

   Fericit va fi cine va lua copiii
   lor din fașă și va zdrobi capul
   lor de pietrele drumului.


   Tu te plangi ca mila nu-i?
   Mai astepti tu mila lui?
   Haina el ti-o ia din cui,
   Painea de pe masa.
   Casa ta, si ei stapani!
   Prindeti ce va cade-n mani,
   Si-i loviti la mir, romani,
   Ca-i la voi acasa.
 • +9 (13 voturi)    
  Nu sunt adeptul sloganului "nu ne vindem tara" (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:11)

  nellino [utilizator]

  Dar frenezia cu care strainii cumpara pamant agricol la noi ma cam pune pe ganduri.
  • +6 (6 voturi)    
   asa este (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:23)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   La mine la tara in Oltenia 1 ha de pamant bun este relativ ieftin, adica cam la 2000 EUR pt 1 ha de teren agricol extravilan, ba chiar mai ieftin in unele regiuni.
   Italienii au facut un fel de societati mixte cu romani (adica niste asociatii) si au cumparat sute de ha....societati in care romanii sunt doar de paravan, pt ca italienii conduc.
   In momentul in care vor avea drept sa detina singuri pamant, fara asociatie, ne vor invada si mai tare.....pt ca in Italia si Germania 1 ha de pamant agricol costa zeci de mii de euro...
   La noi cu 2 ooo eur iti iei un hectar, si e si mai productiv.
   • +2 (2 voturi)    
    despre preturi in UE (Vineri, 16 noiembrie 2012, 15:17)

    zic-si-io [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Din sursa sigura - Olanda - terenul are mai multe categorii:
    cele mai bune pt agricultura si aproape de rute comerciale costa intre 65.000 si 98.000 Euro.
    cele mai slabe ca si profit si aproape de zone inundabile costa intre 35.000 si 42.000 Euro.
    un loc de casa intravilan cca 5 Ari cu utilitati - dar acolo aproape toata zona e inundabila costa minimum 35.000 Euro.
    Prietenii mei sunt Olandezi din apropierea Belgiei si mi-au spus acestea.
 • +5 (9 voturi)    
  Ohooo (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:14)

  Zummm [utilizator]

  Si asa la cati italieni au cumparat pamant n-ar avea ce sa reclame. In unele cazuri chiar statul Italian le-a dat banii aia. Hai ma lasi nea ambasadoare.
  • +5 (5 voturi)    
   daca te gandesti (Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:51)

   aurica21 [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Asa au facut si in Timis, au luat cel mai bun pamant (cu bani primiti de la statul Italian), si, intentionat, il lasa nelucrat.
 • +7 (7 voturi)    
  Cica e democratie (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:30)

  Rhadoo [utilizator]

  Eu nu inteleg cum poti obliga pe cineva sa-ti vanda pamant daca tu chiar nu vrei sa-i vinzi?
  • +1 (1 vot)    
   Nu-l poti obliga sa-ti vanda! (Vineri, 16 noiembrie 2012, 15:33)

   iosiP [utilizator] i-a raspuns lui Rhadoo

   Pentru ca vanzarea s-ar face de catre actualii proprietari (persoane private) iar astia daca nu vor sa vanda, nu vand!

   In schimb, poti SA NU-I INTERZICI SA CUMPERE, ca (de fapt) asta-i problema.

   Dar sa-i lasam pe italieni: legislatia este incorecta si fata de proprietari, pentru ca statul LE INTERZICE SA VANDA unor cumparatori straini... si uite-asa raman cu pamantul in brate (pamant pe care nu pot sa-l lucreze, in primul rand din lipsa de finantare), sau il vand pe nimica toata "cui trebuie"!
   • 0 (2 voturi)    
    Se poate concesiona... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 16:44)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui iosiP

    ..., arenda, cei care lucreaza pamantul pot beneficia de profitul obtinut si de ajutoare de la stat.
    Doritorul poate de asemenea incerca sa obtina cetatenia romana. Presupunand ca ar concesiona pe o perioada lunga, ar avea timp sa o obtina pana la expirarea termenului de concesionare, si atunci ar putea deveni si proprietar.
    Vanzand insa pamantul unei persoane fara cetatenie romana, se submineaza integritatea statului, care inca isi are rolul lui.
    In momentul de fata cei care lipsesc in Romania nu sunt proprietarii, ci bunii aministratori.
    Cei care isi muta afacerile agricole in Romania in momentul de fata, o fac pentru profit. Interesul Romaniei este ca acest profit sa vina din productie si nu din vanzarea de terenuri.
    Momentul actual, cand legislatia este inca teribil de incetosata, e unul nepotrivit pentru un pas atat de important. Romanii au nevoie de protectie.
    Ar fi interesant e facut o comparatie cu Orientul Mijlociu, un butoi cu pulbere, ca si Balcanii, unde alt cumparator cu fonduri nu a reusit sa se integreze, in ciuda performantelor economice si militare uriase.
 • +3 (11 voturi)    
  Cind vei accepta ca romanii au aceleasi (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:31)

  mnicku [utilizator]

  drepturi si in Italia ca si italienii atunci mai vorbim.

  In primul rind face-ti bine si recunoaste-ti titlurile universitare si de liceu fara alte smecherii . Cel putin cele obtinute conf " vechio ordinamento" . Adica unui italian i se recunoaste diploma aici fara probleme dar unui roman in Italia nudecit cu 5000 Euro . DE CE ??
  • +2 (4 voturi)    
   Tocmai de-asta (Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:16)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   ... italienii spun "face-m" bine si "recunoaste-m" aceste diplome cand ele vor avea acoperire. Banuiesc ca "ave-ti" diploma de liceu, nu? "Face-ti" bine si mai bine ignorati cratima decat sa o folositi aiurea.
 • +2 (8 voturi)    
  Romania (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:38)

  evoque [utilizator]

  trebuie sa ramana a romanilor. Ajunge un ambasador care isi baga nasul in problemele interne ale romanilor. Sunt destui golani italieni in romania care se bucura de impozitul de 16%(unde mai pui ca un mare destept de la ard vrea sa il reduca la 12%), asta ar mai trebui sa poata si cumpara terenurile, nu este de ajuns cat le exploateaza. Ajunge. Oricum domnul ambasador poate fi multumit de aranjamentul cu astaldi de la extinderea metroului. Apropo, cat a fost comisionul, domnule ambasador?
 • +3 (5 voturi)    
  wtf (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:39)

  bioman [utilizator]

  Nu inteleg de ce comentariul lui Adrian C. a primit voturi negative....whats wrong with this world....dar el are drepate. Ii dau un vot pozitiv.
 • +5 (7 voturi)    
  Pai sa cumpere acasa... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:40)

  Istvan13 [utilizator]

  In Italia un roman poate sa cumpere teren? sau chiar o casa...? fara sa astepte cativa ani...
  Ungaria tocmai a limitat posibilitatea de a cumpara terenuri de catre straini si bine a facut-o. Sa taca acest individ pana cand romani au drepturi reduse aproape peste tot in UE....
  Si ce se intampla daca Italia nu va accepta? V-om incepe un razboi...
 • -2 (8 voturi)    
  ********* (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:41)

  Cataleya [utilizator]

  O problema falsa.
  Daca UE a hotarat ca cetatenii din tarile membre ale UE au dreptul sa cumpere terenuri in afara tarii lor, atunci Romania si oricare alt stat membru al UE trebuie sa se conformeze. Adica nu au dreptul sa spuna ca este interzisa vanzarea terenurilor catre cetatenii straini.
  Dar daca statul roman nu doreste sa vanda, n-are decat sa puna niste preturi exorbitante si mai mult ca sigur ca nimeni nu va cumpara terenuri si problema este rezolvata.
  Nimeni nu-i obliga pe romani sa vanda un teren unui strain la un pret stabilit.. Daca romanul cere de 10 ori mai mult decat pretul normal, italienii n-au decat sa cumpere sau sa injure pana le sar capacele )))
  Oricare italian, englez sau francez are tot dreptul sa vina sa-mi cumpere casa. dar e dreptul meu sa-i cer pretul care-mi convine mie. Chiar daca pretul este absurd. E treaba mea. Asa ca, problema se poate rezolva foarte simplu fara atata taraboi.
  • +1 (1 vot)    
   Zau? (Vineri, 16 noiembrie 2012, 15:06)

   Istvan13 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Tu, ca cetatean roman, ai dreptul de a cumpari teren, casa, imobil, etc. in Anglia, Franta,etc.? de Suedia sau Finlanda sa nici nu mai vorbim....
  • +1 (1 vot)    
   cucoana, esti pe dinafara (Vineri, 16 noiembrie 2012, 20:12)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   cineva mai sus, a dat ex. cu Olanda, unde strainii nu au dreptul sa cumpere teren agricol, sau Austria unde strainii nu au dreptul sa cumpere paduri....si cam toate tarile dezvoltate interzic vinzarea terenurilor/padurilor cate straini....sau eu subnt mai prosti ca noi ?
 • -3 (7 voturi)    
  ... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 12:49)

  dragos234 [utilizator]

  Si noi le-am trimis un milion de romani pe cap italienilor, asa ca suntem chit. :)
  In plus, nu vad de ce ne-ar strica niste oameni care vin cu bani si cu stiinta ca sa lucreze pamanturile.
  Au venit si acum 2000 de ani si ne-a fost foarte bine.
  • +1 (1 vot)    
   un pic diferit (Vineri, 16 noiembrie 2012, 14:33)

   taranistu [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

   italian nu este egal cu roman.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 19:29)

    dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui taranistu

    Nu este egal, dar ar fi bine.
    Sincer, e o vorba, decat sa mancam r... aici de unii singuri, mai bine sa impartim o savarina cu italienii.
  • 0 (0 voturi)    
   Sunteti sigur... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 16:54)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

   ...ca a fost bine?
   Nu ii impiedica nimeni sa lucreze pamantul si sa obtina profit.
   Dreptul de uzufruct e diferit de cel de proprietate.
   Mi se pare mult mai corect daca doresc sa fie proprietari ai pamantului sa faca un efort si sa obtina cetatenie romana, astfel incat sa-si asume si niste obligatii ca proprietari. Pana atunci, pot concesiona.
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 19:24)

    dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

    Nu putem reusi singuri. Trebuie sa vina si altii si sa se cointereseze ca Romania sa mearga inainte.
    Peste tot in lume, imigrantii cu bani sunt solutia. Bulgaria a anuntat ca isi vinde cetatenia pe 100 000 de euro.
    Iar italienii care au venit la noi, in majoritate si-au luat neveste romance si s-au stabilit aici. Deci sunt interesati de aceasta tzara.
    Trebuie incurajata imigratia din Vest, nu din Est. Nu avem nevoie sa ne flodeze, de exemplu, imigranti islamici saraci. Mai bine sa vina din Vest si sa vina si cu banii. Vorbesc de oameni obisnuiti, clasa mijlocie, nu multinationale care pleaca la fel de repede cum au venit.
    Nu ma deranjeaza sa vindem terenuri la italieni, nemti, etc.,
    • 0 (0 voturi)    
     Sunt de acord... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 20:45)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

     ...ca nu putem reusi singuri. Totusi, vanzarea terenului, pe baza faptului ca acestia vin cu capitalul, mi se pare cam mult. Se intampla sa fi lucrat ceva vreme in orientul mijlociu timp in care am ajuns ajuns sa apreciez si mai mult importanta aceasta resursa care este pamantul. Odata instrainat, capitalul Romaniei va scadea drastic.
     In momentul de fata, adevaratii fermieri romani nu sunt sprijiniti in competitia cu cei straini, care beneficiaza de capital si sustinere din propria tara. E nevoie in prealabil de o asezare clara a legislatiei, pentru a se asigura concurenta.
     In plus, tot nu inteleg pentru ce doresc de urgenta terenul. Pentru a produce si a avea profit nu le trebuie drept la proprietate, un contract e suficient.
     Sa ne amintim si ca granitele nu s-au desfiintat inca. Nu suntem in Schengen, ei sunt in continuare straini. Au posibilitatea sa aplice pentru cetatenie si atunci drepturile nu le mai pot fi discutate.
     E adevarat ca sunt multi italieni care au venit sa munceasca si s-au integrat. Dar sunt si destui speculanti. E greu de facut diferenta, la fel de greu cum au fost greu de identificat cei competenti sa devina proprietari ai fostelor intreprinderi comuniste. Situatia e mai riscanta acum, pentru ca pe pamant stam, din pamant ne luam hrana (si in pamant ne ducem, sunt afaceri mari si cu cimitirele).
     Vorbind tot de experienta statelor arabe, instrainarea pamantului catre ne-arabi e considerata un pacat grav si se pare ca aceasta politica a dat rezultate pozitive. Investitorii nu au fugit, din contra.
 • -1 (5 voturi)    
  DECÎT SĂ LE CUMPERE RUȘII (Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:07)

  pointless man [utilizator]

  mai bine le ia ORICINE din Europa. NOI (fie escroci grețoși precum Culiță Tărîță, fie cinstiți dar prea săraci) nu am reușit să facem cu acest „pămînt strămoșesc” aproape nimic. Oricum, cine cumpără vrea să facă ceva nu să-și admire moșia pîrloagă.

  În fine, nu vă gîndîți că dacă cetățenii UE vor avea în proprietate o bucată zdravănă din „glia națională”, prin consecință vor fi FOARTE INTERESAȚI în apărarea ei ?

  Bineînțeles că nu vă gîndiți - Pingelică-țărănoiul vă șoptește insistent - „nu ne vindem țara”. ȘI VOI ÎNCĂ ÎL CREDEȚI !
 • +4 (4 voturi)    
  Vorba lordului Palmerston... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:29)

  MortiiMasi1312750914804 [anonim]

  ..."in politica nu exista aliati permanenti sau dusmani permanenti. Exista doar interese permanente". Noua Olanda ne poate pune pumnul in gura cu Schengen-ul pe motiv ca avem coruptie (desi criteriile de aderare convenite initial NU includeau acest aspect, dar na... acu ca am cheltuit 2,5 miliarde de euro cu EADS ii doare-n trei litere), dar noi n-avem dreptul sa renegociem vanzarea de terenuri agricole pt ca... regulile nu se schimba in timpul jocului (a se citi: suntem mai fraeri). Olanda a putut sa schimbe regulile, noi nu putem pt ca suntem colonie.Ajungem sa fim aratati cu degetul daca suntem nationalisti, dar Polonia a putut obtine o derogare asemanatoare in trecut, in timp ce Germania a trebuit sa fie amenintata cu procese ca sa permita intr-un final apoteotic achizitia libera de actiuni la VW. Cu politicieni ca ai nostri te stergi... la trei litere.
 • +7 (9 voturi)    
  Nu ne vindem tara, ne vindem siguranta alimentara! (Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:43)

  Cetatean Logat [utilizator]

  Daca occidentalii vor cumpara terenuri agricole, preturile produselor agricole din Romania vor fi dictate de cele din occident deoarece, in caz contrar, producatorii vor exporta productia tot in occident unde vor obtine preturi mai bune decat in Romania (datorita diferentei de putere de cumparare). Sa presupunem ca cea mai mare parte a terenului agricol din Romania va fi cumparat de catre straini (un scenariu posibil, avand in vedere tot diferentele de putere de cumparare). In acest caz, in cazul unei grave crize alimentare mondiale, romanii vor ajunge sa moara de foame (la propriu), neputand sa faca fata preturilor care vor creste exploziv si neavand nici un control asupra destinatiei productiei agricole interne.
 • +5 (5 voturi)    
  Mai ambasadorule, (Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:54)

  Ponta [utilizator]

  Stii bancul cu sanii???
  Daca nu invata-l ca sa stii cum sa procedezi.
 • 0 (2 voturi)    
  Pretentiile macaronarului... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 16:26)

  Mihail_AD [utilizator]

  ...echivaleaza cu o declaratie de razboi.
  Italia nu are nimic e acceptat. Daca investitorii erau atat de buni, lucrau propriul pamantul peninsulei.
  Se pot gasi moalitati de sprijinire a lor fara vanzarea pamantului.
  A vorbi e o discriminare e hazardat, deosebirea nu o face nationalitatea, ci cetatenia.
  Din pacate, cei care au acceptat schimbarea legislatiei i-au dat apa la moara.
 • +1 (1 vot)    
  CIOCU MIC (Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, 8:54)

  cccr [utilizator]

  PAMANTUL TARII nu se vinde ,doar terenurile agricile pot fi concesionate.Cumpara in Anglia ..Olanda...etc.DUPA CE AU ACCEPTAT ADERAREA..si SCHENGHENul pentru romani A MURIT,piata muncii -la fel.Se gandesc ...ACUM NU VOR ACCEPTA -CE ? COLONIZAREA-?MORATORIUL VANZARII TREBUE PRELUNGIT.TARANII SA ACCCESEZE FONDURI EUROPENE SI SA CULTIVAM PRODUSE ECOLOGICE-PRIORITATEA ZERO A ROMANIEI.D-le PRESEDINTE BASESCU AVETI VA ROG GRIJA DE POPORUL ROMAN.Oricum veti intra in Istoria Tarii-NU ACCEPTATI SA SE VANDA TARA CAND SUNTEM VULNERABILI-cu coruptia in floare si cu un guvern impotent.Coloana vertebrala la vot.Stiu ca binele Tarii este in mainele D-stre acum.TRAIAN ESTE NUMENE DE IMPARAT -NU UITATI.PREMIERII,PARLAMENTUL..etc vin si pleaca.A-ti reusit sa demonstrati ca SUNTETI OM RESPONSABIL DE STAT.Va multumesc ! ANUNTATI VA ROG-RRIORITATE ZERO PENTRU ABSORBTIA FONDURILOR EU PENTRU TARANI.Tara trebuie si poate fi o GRADINA DE VIS.Nu sunt lozinci-este realitatea.Pamantul Europei este otravit/mai rog-chimicat/.Glia noastra este odihnita..ajutati taranii sa se ridice.Daca printul mostinitor al Angliei o face-D-stre AVETI OBLIGATIA SA DEMONSTRATI CA PRESEDINTE CA TARA MERITA SANSA ISTORICA-UE.SCOALA FONDURILOR UE-trebuie creata ca institutie de stat,nu firme de consultanta,care au nevioie si ele de consultanta.AGRICULTURA-PRIORITATE ZERO.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by