Italia nu va accepta ca Romania sa amane dupa 1 ianuarie 2013 intrarea in vigoare a legislatiei care permite cetatenilor straini sa cumpere terenuri agricole, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito. Diplomatul vorbeste si despre controalele fiscale prea dese la care sunt supuse companiile, despre problemele infrastructurii rutiere, dar si despre interesul major al investitorilor italieni in agricultura si energie.

Ambasadorul Italiei, Mario CospitoFoto: Hotnews

VIDEO Interviul cu ambasadorul Mario Cospito:

Reporter: Buna ziua, domnule ambasador. Saptamana trecuta a fost un eveniment major organizat de ambasada si de Confindustria, legat de agricultura, unde vedem o prezenta masiva a investitorilor italieni in Romania. De ce e atat de mare interesul investitorilor, fie companii sau chiar cetateni italieni, in agricultura din Romania, avand in vedere lipsa de infrastructura in ceea ce priveste irigatiile, faramitarea terenurilor si atatea alte lipsuri?

Productia agroalimentara a Italiei este de 60 de miliarde euro pe an, practic jumatate din PIB-ul Romaniei

Mario Cospito, ambasadorul Italiei

Mario Cospito: Buna ziua. Practic, ati raspuns la aceasta intrebare, pentru ca interesul aratat fata de Romania priveste atat agricultura, cat si agroindustria. Dupa cum prea bine stiti, noi suntem lideri mondiali in acest sector. Trebuie sa stiti ca productia agroalimentara a Italiei este de 60 de miliarde euro pe an, practic jumatate din PIB-ul Romaniei. Aceasta cifra este oricum in crestere daca adaugam si utilajele, masinile agricole. Tocmai pe baza acestei experiente pe care o avem in sectorul agro si agroindustrial putem sa spunem ca intr-adevar putem sa fim de ajutor cu ceea ce cunoastem noi pentru agricultura dvs. si poate sa fie un ajutor benefic in ambele sensuri. Dupa cum prea bine stiti, Italia este unul dintre primii investitori in agricultura si avem practic, in acest moment, un numar de patru sute de mii de hectare de teren arabil care poate fi folosit in sectorul agricol.

Avem si societati care produc aici, in Romania, utilaje si masini necesare pentru agricultura. Practic, este vorba, daca vreti, de a face o legatura, o punte, intre persoane si autoritati. Ca o anomalie, daca vreti, Romania foloseste totusi foarte bine fondurile structurale dedicate agriculturii. Si pe baza acestor premise despre care vorbesc, impreuna cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, am reusit sa realizam acest seminar pe data de 30 octombrie, la care intr-adevar participarea a fost numeroasa, in jur de 300 de persoane. Vom continua pe aceasta cale si pot sa spun ca in curand, cu siguranta, vom reusi sa ajungem si in aceste "terenuri", daca vreti sa le denumim asa, evident, in sensul pozitiv al cuvantului, unde sa speram ca evolutiile intr-adevar vor fi foarte bune.

Reporter: Ministrul Agriculturii si mai multi oficiali romani si-au anuntat cu cateva luni in urma intentia de a amana momentul in care cetatenii straini ar putea cumpara terenuri in Romania, moment care ar fi trebuit sa se intample la 1 ianuarie 2013. Credeti ca ar fi benefica o astfel de masura pentru agricultura Romaniei sau pentru colaborarea romano-italiana?

Nu vom putea sa acceptam aceste tipuri de discriminari pe baza nationalitatii in privinta vanzarii terenurilor

Mario Cospito, ambasadorul Italiei

Mario Cospito: O sa fiu foarte clar asupra acestui lucru: nu vom accepta niciodata acest tip de discriminare, daca vreti, privind impartirea terenurilor pe baza criteriului nationalitatii cetatenilor. Dat fiind ca facem parte din aceasta casa comuna europeana, pot sa va spun ca de altfel nici Bruxelles-ul nu ar putea sa aprobe asa ceva. Putem sa vorbim despre anumite constrangeri cu autoritatile romane care sa fie impuse anumitor persoane, ma refer la cele care cumpara si care folosesc terenurile respective. De pilda, daca cel care cumpara un anumit teren pentru specula, atunci putem sa discutam despre o taxa mult mai ridicata, mult mai mare impusa pentru acest teren.

Daca aceste terenuri nu sunt folosite in sensul dorit, atunci putem sa cerem si impiedicarea accesului la fondurile structurale. Dar nu vom putea sa acceptam aceste tipuri de discriminari pe baza nationalitatii. Din acest punct de vedere, Italia este o tara deschisa tuturor, nu numai cetatenilor comunitari, dar si celor extracomunitari. Si acest lucru are origini mult mai vechi, si vorbim de secolul al XVII-lea cand intreprinzatori din Franta, Anglia, Germania au venit in tara noastra ca sa cultive pamantul.

Reporter: Ramanem tot la agricultura. Romania in acest moment are o problema cu calitatea invatamantului agricol si cu numarul de absolventi de invatamant agricol. Din experienta dvs. cu firmele italiene din domeniu exista o problema cu personalul roman calificat pentru agricultura si pentru industria alimentara?

Mario Cospito: Exista aceasta problema, intr-adevar, dar nu vreau ca prin aceasta sa-mi exprim o parere negativa asupra Romaniei. Practic, astazi agricultura si sectorul agro-industrial sufera mult din cauza concurentei internationale. Concurenta internationala se da si se castiga pe doua niveluri: unul din punctul de vedere al agriculturii intensive, adica este necesar sa creasca productivitatea terenurilor. Acest lucru se poate face, evident, daca loturile de teren sunt destul de mari. Pentru ca productia practic se imparte la numarul de terenuri si atunci castigul producatorului este si el mai mare.

Un alt sector in care Romania ar trebui sa evolueze intr-adevar si in care Italia poate sa aduca o contributie este calitatea produselor. Romania are mari posibilitati, tocmai datorita faptului ca terenurile dvs. nu sunt contaminate. Pentru ca inca de pe vremea lui Ceausescu nu se foloseau ingrasaminte chimice. Asta a facut ca terenurile dvs sa ramana bune si a dus la dezvoltarea acestei agriculturi biologice care este foarte mult cautata in Europa in acest moment. Continui sa cred ca intr-adevar, mina de aur a Romaniei in acest moment este agricultura.

Reporter: Ar fi companiile italiene interesate, companiile din agricultura, sa-si uneasca fortele, sa coopereze si sa finanteze eventual invatamantul tehnic din domeniul agricol, asa cum am vazut ca se intampla cu alte firme in domeniul auto, care investesc in invatamantul profesional?

Mina de aur a Romaniei in acest moment este agricultura

Mario Cospito, ambasadorul Italiei

Mario Cospito: Societatile noastre pot sa ajunga si la acest tip de cooperare. Dar, revenind la intrebarea dvs anterioara, nu este nicio indoiala asupra faptului ca intr-adevar Romania ar trebui sa imbunatateasca calitatea mainii de lucru, in sensul ca ar trebui sa fie persoane tot mai specializate. Nu stiu cum functioneaza la dvs. in tara invatamantul, dar in Italia avem aceste tipuri de institute agrare la nivel superior, care confera aceasta diploma ce permit dupa aceea accesul la universitati de tip agricol.

Trebuie facut in asa fel pentru ca oamenii sa poata sa foloseasca aceasta tehnica pusa la dispozitie, pentru ca au trecut vremurile in care un agricultor folosea un hectar, un hectar si jumatate pe care-l lucra. Asta putem sa facem noi cand nu avem ce face, dar in realitate agricultura din ziua de azi necesita tot mai multa specializare.

Reporter: Energia este un alt sector de care companiile italiene sunt extrem de interesate. Avem o prezenta italiana mare in acest domeniu. Credeti ca vom vedea si in anii care urmeaza investitii italiene in domeniul energiei, ca vorbim de eoliene, ca vorbim de energie electrica sau de petrol si gaze? Ce informatii aveti in acest sens?

Mario Cospito: Pentru noi are mare importanta acest sector si suntem deja prezenti in tara dvs atat in sectorul energetic, cat si cel al constructiilor. Dupa cum stiti, ENEL este una din cele mai mari societati de distributie a energiei electrice din aceasta tara. Ansaldo a construit impreuna cu canadienii unitatile de la Cernavoda, avem atatea societati italiene care sunt interesate in acest moment de sectorul eolian si de cel fotovoltaic. O alta societate de-a noastra este in cautarea gazului din Marea Neagra. Respectand evident legile Romaniei, noi, ca italieni, am vrea sa intram un pic mai mult in sectorul productiei de energie electrica.

In afara de Enel sunt cu siguranta si alte societati interesate; impreuna noi, Italia si Romania, vom putea face foarte multe, atat in sectorul acesta despre care vorbeam mai inainte – eolian, fotovoltaic, hidro-energetic.

Reporter: Trecem la industrie. Saptamanile trecute a existat o informatie ca o companie italiana negociaza cu compania rusa Mechel preluarea unora dintre fabricile pe care le are Mechel in Romania. E adevarata acesta informatie?Aveti cunostinta despre astfel de negocieri dintre o companie italiana si compania Mechel?

Mario Cospito: De curand am fost la Cluj unde o societate, De Longhi, se pregateste pentru o linie de productie de masini de cafea si in acest context am discutat cu primarul Clujului despre posibilitatea investitiilor din partea proprietarilor rusi. Sunt niste zvonuri, dar vom lasa lucrurile si tratativele, in general, sa mearga inainte.

Atat in ceea ce priveste sectorul manufacturier, de pielarie sau de mecanica fina, avem si multe societati care sunt interesate si de sectorul auto si dupa cum prea bine stiti nu exista in acest moment o societate implicata in acest sector, chiar daca Fiat a discutat despre aceasta posibilitate.

Reporter: Ati amintit de Fiat si de alegerea Serbiei. Romania in ultimii ani s-a dezvoltat ca un hub regional in ceea ce priveste industria auto. Credeti ca e posibila la un moment dat deschiderea unei fabrici, a unei linii de asamblare, a unei uzine auto italiene in Romania sau infrastructura – ca vorbim de cea rutiera, ca vorbim de cea energetica – este inca o piedica?

Nu se poate accepta ca in Romania de azi sa ajungi in zece ore de la Bucuresti la Timisoara, o distanta de 500 km

Mario Cospito, ambasadorul Italiei

Mario Cospito: E inutil sa negam faptul ca in acest moment industria automobilistica italiana are probleme. Nu cred ca societati ca Fiat, Lamborghini sau Ferrari, nu cred ca pentru moment au intentia sa deschida o linie de productie in Romania. Dar ceea ce ati spus si dvs despre infrastructura este intr-adevar o problema, iar eu dupa patru ani de sedere aici in Romania pot sa spun ca este una din problemele Romaniei. Nu se poate accepta ca in Romania de azi sa ajungi in zece ore de la Bucuresti la Timisoara, o distanta de 500 km. Si daca asta este greu pentru un ambasador, imi imaginez cat de greu ar fi pentru cineva care ar trebui sa transporte in zone din tara sau din Europa masini sau piese componente pentru masini.

Demnitarii acestei tari ar trebui sa ia niste masuri urgente pentru ca aceste mijloace de transport si infrastructura, indiferent ca vorbim de drumuri, sosele sau cai ferate sa reuseasca sa ajunga la un nivel dorit in Europa. Poate ca anticipez cumva o alta intrebare de-a dvs spunandu-va ca, intr-adevar, noi ne gandim ca si sectorul infrastructurii este unul in care ar trebui sa fim si noi interesati. Asadar agroindustrie, energie si infrastructura.

Societatile noastre au investit in infrastructura din tara asta, indiferent ca vorbim de cai ferate, de sosele, aeroporturi, este cazul de azi, cand trebuie sa merg la aeroportul Otopeni (n.red. - 6 noiembrie, data la care a fost luat interviul), unde voi inaugura acest ultim terminal care va fi deschis si care a fost realizat de societatea Astaldi. Dar este nevoie sa se foloseasca bine si fondurile structurale pentru ca in acest moment sunt singurele surse disponibile. Dar, repet, Italia este pregatita sa ajute Romania pentru dezvoltarea infrastructurii.

Reporter: Premierul Ponta a fost recent intr-o vizita in Italia unde s-a intalnit cu presedintele Consiliului, Mario Monti. Putem astepta rezultate concrete dupa intalnirea celor doi sefi de guverne?

Mario Cospito: Cu siguranta, a fost o intalnire foarte utila, au fost discutate multe chestiuni la nivel bilateral, dar care vor fi foarte utile si la nivel european si vorbesc nu numai de cele prezente, dar si de cele viitoare. La nivel european, premierul Monti a reafirmat sprijinul Italiei pentru dorinta Romaniei de a adera la spatiul Schengen. Premierul Monti chiar a solicitat sa fie indicata o data precisa referitoare la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, anul viitor.

Premierul Monti a solicitat sa fie indicata o data precisa referitoare la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, anul viitor

Mario Cospito, ambasadorul Italiei

S-a discutat si despre Mecanismul de Cooperare si Verificare si trebuie sa spun ca Italia, si din acest punct de vedere, este foarte aproape de Romania. Noi credem ca Romania a facut in acest ani niste pasi foarte importanti in sectorul justitiei si al afacerilor interne. Dupa cum spun deseori, nimeni nu este perfect. Mai sunt sectoare in care mai trebuie facut cate ceva, cum ar fi administratia publica si justitia in aceasta tara.

Reporter: Ati anticipat o intrebare legata de MCV. Crede Italia ca ar trebui ca MCV-ul sa fie pastrat si in 2013 pentru Romania? Sau ar trebui ridicat la sfarsitul acestui an?

Mario Cospito: Noi intotdeauna am sustinut ca acest mecanism ar trebui sa fie ridicat in momentul in care sunt atinse target-urile care au fost propuse. Noi vedem partea pozitiva a mecanismului, acela de a stimula autoritatile pentrua ajunge cat mai repede la nivel impus de MCV. Dar daca de comun acord Bruxelles-ul si Bucurestiul decid ca acest mecanism ar trebui pastrat si anul viitor, Italia nu vede nimic rau in asta. Ceea ce nu acceptam este impunerea de noi limite fata de cele care au fost impuse pentru intrarea in spatiul Schengen. Mai ales daca vorbim de benchmark-uri de natura politica.

Repet, aceasta pozitie a guvernului Monti nu este decat o repetare a pozitiei pecare a avut-o si guvernul precedent, guvernul Berlusconi. Ceea ce spunem noi este ca Romania este intotdeauna un partener cu drepturi egale in Uniunea Europeana. Italia nu accepta aceste noi conditii care sa limiteze drepturile Romaniei la nivel european.

Reporter: Am inteles - si va rog sa ma corectati daca gresesc – ca Italia ar vrea sa creeze un corp de procurori anti-coruptie, asa cum are un corp de procurori anti-mafie. Ar putea fi Romania un model de bune practici in acest domeniu avand in vedere istoria DNA-ului romanesc?

Mario Cospito: Am sa va dau un raspuns referitor la intalnirea care a avut loc intre premierul Monti si premierul Ponta, tocmai pentru ca este considerata un model aceasta lege referitoare la decretul anticoruptie. In ceea ce priveste DNA-ul sunt un pic contrar acestui tip de afirmatii pentru ca Romania sufera din pacate de ceea ce se numeste o experienta foarte slaba. Pentru ca sunteti o democratie tanara si exista aceasta birocratie de tip rau, asa cum este numita de englezi, care este inca prezenta la dvs. in tara tocmai pentru ca aveti o democratie tanara. De aceea trebuie sa spun ca nu intotdeauna Italia trebuie sa faca eforturi pentru a-I imita pe ceilalti, ci trebuie sa preia ce este asemanator ca model de gandire, daca vreti.

Coruptia si birocratia conduc la neincredere din partea intreprinzatorilor, in special cei straini

Mario Cospito, ambasadorul Italiei

Dar trebuie sa fiu explicit si din acest punct de vedere, in calitatea mea de ambasador. Pentru ca astazi traim intr-o lume globalizata, unde variabilele de competitivitate sunt clare, Romania are multe avantaje din punct de vedere al competitivitatii si poate sa profite de avantajele pe care le are, dar ar fi absurd sa nu ne folosim de aceste avantaje. Pentru ca aceasta frana este coruptia si birocratia care practic conduc la neincredere din partea intreprinzatorilor, in special cei straini, care nu au nici o dificultate in a investi intr-o alta tara. N-as putea sa va spun ca in fiecare zi mi se intampla ca un intreprinzator italian sa mi se planga de coruptie sau de birocratie. Sunt foarte putine episoade care mi-au fost supuse atentiei. Dar exista un proverb care e valabil si in Romania si care spune ca face mai mult zgomot un copac care se prabuseste decat opadure care creste.

Reporter: Ati observat din partea companiilor intreprinzatorilor italieni mai multe plangeri legate de coruptie sau de tentative de coruptie in ultimii doi ani de criza decat inainte?

Mario Cospito: Nu am observat acest lucru, ci mai degraba vorbim de o lentoare si de o neintelegere intre functionari si intreprinzatorii italieni. Nu cunosc practic episoade de coruptie propriu-zisa. Dar noi cand vorbim si folosim aceste termen de coruptie, ne referim in primul rand si la acest fel de birocratie foarte, foarte acuta. Intarzieri la plata arieratelor, recuperarea grea a TVA, unde ar trebui sa existe niste termene certe pentru plata.

Si eu si alti ambasadori ne plangem foarte des de recurgerea la controalele fiscale destul de dese. Nu se contesta legimitatea acestora, ci faptul ca vin intr-un context economic destul de serios, asta pune sub semnul intrebarii progresul pe care ar trebui sa-l faca o societate comerciala. Ceea ce spun eu adesea este ca vom iesi din aceasta criza, pe care eu personal o denumesc virtuala, care este determinata de toate problemele financiare, dar vom iesi datorita acestei productii reale, datorita persoanelor care produc cu adevarat bunuri. Noi, ca straini, si dvs ca autoritati trebuie sa ne uitam cu un ochi increzator catre intreprinzatori. Evident, sanctionandu-i pe cei care nu-si fac datoria asa cum trebuie.

Reporter: Stiu ca Italia se pregateste sau discuta foarte intens despre reforma administrativ teritoriala, un subiect major in Italia. Este un subiect si in Romania, un subiect de dezbatere, exista mai multe optiuni. Cea mai importanta discutie este daca trebuie desfiintate judetele, cele 41 de judete si inlocuite cu regiuni de dezvoltare mai mari. Care credeti dvs ca ar fi solutia, dupa patru ani de stat in Romania si vazut care sunt problemele la nivel local, cu birocratia?

Vom iesi din criza datorita productiei reale, datorita persoanelor care produc cu adevarat bunuri

Mario Cospito, ambasadorul Italiei

Mario Cospito: Ar trebui sa faceti cum am facut noi. Noi am redus acest numar de provincii tocmai din cauza ca am vrut sa reducem si aceasta birocratie, care fusese destul de mare. Noi avem si o datorie publica destul de ridicata si atunci am luat aceste masuri si pentru reducerea cheltuielilor, dar si pentru a favoriza un mediu mai bun atat pentru intreprinzatori, cat si pentru consumatori. Eu ii invit pe romani sa continue reforma administrativa, avand in vedere eficienta structurilor. Trebuie sa tinem cont si de realitatile locale, pentru ca in Romania exista etnii diferite. Acelasi lucru l-am facut si noi in Italia cu asa numitele regiuni cu statut special.

Reporter: Exista o sansa ca dupa alegeri sa avem in continuare un presedinte de o anumita culoare politica si un guvern de alta culoare politica Credeti ca poate Romania cu sistemul ei politic actual sa reziste pe piata investitiilor cu acest conflict la cel mai inalt nivel?

Mario Cospito: Raspunsul meu are doua linii, daca vreti, prima legata de alegerile parlamentare. Noi ne dorim ca alegerile parlamentare sa confere un rezultat clar, care sa-i acorde Romaniei 3, 4, 5 ani de stabilitate politica. Am spus-o de mai multe ori ca traversam in acest moment o criza financiara dura si foarte grava. Deci o instabilitate foarte puternica pe piete si nu mai avem nevoie si de instabilitate politica. Spun asta pentru Romania, dar ma gandesc si la Italia, in primavara vor avea loc si acolo alegeri. In ceea ce priveste relatiile dintre institutii noi, in Italia, avem o directie foarte clara. Evident ca pot sa existe si puncte de vedere divergente intre presedinte si viitorul prim ministru, dar ne dorim o colaborare institutionala loiala de ambele parti, dar mai ales identificarea a 4-5 “dosare” sa le spunem asa care sa fie de interes national.

Reporter: Va multumesc. Daca exista o tema sau un subiect pe care nu l-am acoperit si ati vrea sa faceti referire la el, va rog.

Mario Cospito: Deseori vorbim de politica si de economie pentru ca sunt subiecte actuale, dar cum spuneau vechii romani trebuie sa ne gandim la stomac, dar si la minte si la inima. As face si o scurta referire la importanta culturii si la relatiile culturale dintre Romania si Italia. Am remarcat in ultima vreme o efervescenta culturala intre tarile noastre si imi doresc ca acest lucru sa continue si pe viitor, asta si pentru ca in acest fel reusim sa imbunatatim imaginea reciproca, care oricum este buna.

Dar daca reusim sa avem aceasta expresie culturala a celor doua tari, atunci poti privi deja cu mult mai multa placere catre tara respectiva. Si va invit si pe dvs ca reprezentanti ai presei romane sa reamintiti din cand in cand aceasta vivacitate culturala si va dau doar un exemplu: cinematografia. Exista regizori si actori romani si italieni de mare potential, unii dintre ei deja faimosi, imi doresc ca atentia sa se indrepte si asupra acestor noi personaje ale scenei romanesti care reusesc – in ceea ce priveste Italia – sa aduca o mare vizibilitate. Este nu numai o invitatie, dar o dorinta de a mea de a aborda un alt subiect.