Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, intr-un interviu pentru agentia chineza de presa Xinhua, ca "asteapta cu nerabdare cooperarea consolidata cu China in 2013". "Am anuntat public faptul ca principalul meu obiectiv extern dupa alegerile din China si Romania din acest an este ca noile guverne si conduceri politice din cele doua tari sa inceapa un plan de cooperare substantiala", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca exista numeroase proiecte bilaterale in domeniile dezvoltarii economice, infrastructurii si culturii care au fost amanate in timpul actualei perioade de schimbari. "In anul 2013, doresc foarte mult sa ajung la Beijing cu o delegatie guvernamentala, impreuna cu oameni de afaceri, si sa pun in practica toate aceste proiecte. Cred ca 2013 va fi anul materializarii acestor proiecte si sunt foarte optimist in legatura cu aceasta", a subliniat seful executivului roman.

El a mentionat ca Bucurestiul a adoptat masuri guvernamentale si legislative pentru a facilita accesul marilor companii chineze pe piata romaneasca, precizand ca autoritatile din Romania vor simplifica regimul de vize atat pentru oamenii de afaceri, cat si pentru turistii chinezi.

Potrivit premierului Victor Ponta, faptul ca Romania actioneaza ca o poarta catre Europa dinspre Est va constitui un avantaj aparte, adauga Xinhua.