Sectia de Judecatori a CSM a decis miercuri excluderea din magistratura a judecatorilor Lucian Mihai Poputi de la Judecatoria Oravita si Horia Ovidiu Tocan de la Judecatoria Turda, informeaza un comunicat transmis de CSM, citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, Sectia pentru judecatori a hotarat admiterea actiunii disciplinare formulata de Comisia de disciplina pentru judecatori impotriva judecatorului Poputi si aplicarea sanctiunii disciplinare constand in excluderea din magistratura.

"Sanctiunea a fost aplicata pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. 'a) incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii;' si 'b) interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, precum si imixtiunea in activitatea altui judecator sau procuror;' din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data declansarii actiunii disciplinare", se arata in comunicat.

In actiunea disciplinara cu care a fost sesizata, Sectia a retinut ca Lucian Poputi, in calitatea de presedinte al Judecatoriei Bozovici, a acordat consultatii juridice unei persoane pentru formularea unei plangeri contraventionale, ce a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Bozovici, iar ulterior judecatorul i-a prezentat acelei persoane strategii pentru tergiversarea procedurii judiciare, toate acestea constituind manifestari de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul justitiei.

De asemenea, Sectia a retinut ca judecatorul s-a deplasat la sediul Judecatoriei Bozovici impreuna cu persoana, care dorea sa formuleze plangere conventionala, a invitat-o pe aceasta in biroul sau pentru a semna plangerea si a solicitat grefierului cu atributii privind repartizarea aleatorie a dosarelor de a ramane peste programul de normal de lucru, in vederea inregistrarii unei cereri in sistem informatic, in alte conditii decat cele prevazute de regulamentul de ordine interioara a instantelor.

In cazul judecatorului Ovidiu Tocan, Sectia pentru judecatori a admis a aplicat sanctiunea constand in excluderea din magistratura pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. 'a) incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii' si 'h) exercitarea functiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune'- din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data declansarii actiunii disciplinare.

"In actiunea disciplinara cu care a fost sesizata, Sectia a retinut in sarcina judecatorului Tocan ca a solutionat 14 cauze in care reprezentant al partilor a fost un avocat cu care acesta se afla intr-o relatie apropiata si nu a inteles sa formuleze cerere de abtinere, potrivit art. 25 Cpc sau sa instiinteze Colegiul de conducere al instantei cu privire la existenta conflictului de interese, conform art. 5 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, precum si faptul ca a solutionat mai multe cereri de suspendare provizorie a executarii silite cu incalcarea normelor procedurale", mai precizeaza sursa citata.

Hotararile Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.