Lucian Duta, fostul presedinte CNAS: “Distribuitorul de medicamente al statului, Unifarm, a fost adus la inexistenta pentru a da o putere foarte mare distribuitorilor privati”

de V. Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 14 noiembrie 2012, 17:30 Actualitate | Esenţial


Lucian Duta
Foto: Hotnews
Lucian Duta, fost presedinte al CNAS in perioada guvernului Boc, acuza intr-un interviu acordat HotNews.ro ca oficiali ai Ministerului Sanatatii ar fi distrus intentionat Unifarm-ul, distribuitorul de medicamente al statului, in interesul privatilor din distributia farmaceutica. Din Romania lipsesc, de peste doi ani, 20 de medicamente esentiale in tratamentul cancerului. Corpul de Control al premierului Ponta a sesizat DNA-ul, la inceputul lui noiembrie, in privinta unor nereguli referitoare la colectarea taxei clawback de la producatorii farma in perioada mandatului lui Lucian Duta la CNAS. Acesta a catalogat acuzatiile ca fiind “o actiune strict politica”.

De ce in ultimii ani trei ani, perioada in care ati avut o functie foarte importanta in sistem, nu s-a rezolvat criza citostaticelor?
Lucian Duta: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are niciun fel de putere in a asigura prezenta acestor medicamente pe piata. E o decizie care apartine exclusiv Ministerului Sanatatii. Explicatia pentru care aproximativ 20 de citostatice lipsesc in ultimii trei ani de pe piata este ca au un cost de vanzare relativ redus, iar celor care ar trebui sa distribuie aceste medicamente nu le convine din cauza castigurilor foarte mici. Statul roman, de-a lungul anilor, nu si-a asigurat niciun mecanism prin care, la o eventuala criza, sa poata raspunde santajului pe care-l fac distribuitorii si producatorii de medicamente. Daca ei nu vor sa aduca, in Romania nu exista medicamente.

Dar statul roman are propria companie de distributie de medicamente.
Lucian Duta: Asa e, exista o companie de distributie a statului, UNIFARM, care a fost adusa special in ultimii 10-12 ani aproape la stadiul de inexistenta pentru ca crea senzatia ca pe piata romaneasca functioneaza doar distribuitori privati de medicamente. Este fals. Statul are aceasta parghie dar pe care nimeni nu a vrut sa o
 
95% dintre promisiunile despre sanatate pe care le fac politicienii in campanie nu vor putea fi respectate niciodata.
 
 
Lucian Duta, fostul presedinte CNAS
foloseasca.

De cine a fost adusa UNIFARM-ul pe butuci?
Lucian Duta: De interesele celor care s-au perindat prin Ministerul Sanatatii si care aveau un interes foarte clar: ramanerea intregii piete de distributie a medicamentelor exclusiv in mana privatilor, tocmai pentru a le da o putere foarte mare acestor distribuitori.

De ce nu ati propus guvernului Boc sa rezolve aceasta situatie in perioada in care erati directorul CNAS?
Lucian Duta: Eu am propus de fiecare data acest lucru la Ministerul Sanatatii. Problema este ca acolo exista si a existat dintotdeauna foarte multa inertie, incompetenta si foarte multa rea-credinta uneori. Nu a existat vointa politica necesara a celor care s-au perindat prin Ministerul Sanatatii. Se gasesc mecanisme institutionale ca statul sa aduca aceste medicamente. Nu exista destula vointa.

Un comunicat al medicilor de familie sustine ca 10% dintre datele inregistrate in sistemul informatic al CNAS (SIUI) sunt eronate. De ce se intampla asta?
Lucian Duta: Acest sistem importa baze de date de la ANAF, de la Ministerul de Interne, de la Ministerul Educatiei care se strang in SIUI. CNAS nu are voie sa opereze in bazele de date, cei care dau acele date poarta raspunderea exactitatii si corectitudinii acelor date.

Asta inseamna ca medicii de familie nu ar trebui sa ceara rezolvarea acestei situatii CNAS-ului.
Lucian Duta: Exact. Nu CNAS-ul raspunde pentru acuratetea bazelor de date.

Medicii de familie solicita posibilitatea de a prescrie retete si offline pe formulare pretiparite in cazul intreruperilor de curent sau a conexiunii la Internet. Ce parere aveti?

Lucian Duta: Cand s-au implementat sisteme informatice in sistemul medical, nicaieri in lume acestea nu au fost primite cu bratele deschise. E normal sa ai o anumita rezistenta. Dar viitorul se bazeaza numai pe sisteme informatice integrate. Medicii de familie inca au probabil o anumita rezerva, dar noi ne indreptam deja spre prescrierea a 4 milioane de retete electronice ceea ce inseamna ca cei care au apetit si nu au nimic de ascuns le folosesc.

Cum comentati acuzatiile de fraudare a SIUI aduse lui Irinel Popescu de catre Curtea de Conturi, in perioada in care era director al CNAS, cu aproximativ 3,5 milioane euro?

Lucian Duta: SIUI are o poveste care incepe in 2000. La CNAS in acesti ani s-au perindat 5-6 presedinti si fiecare a facut eforturi de a face acest sistem. Cred ca orice presedinte a avut bune intentii. Eu nu am citit raportul Curtii de Conturi, dar faptul ca dupa 12 ani vine un raport al Curtii de Conturi care contrazice tot ce s-a intamplat in acesti ani este o chestiune discutabila asupra careia nu ma pot pronunta pana ce nu vad despre ce e vorba. In fiecare an CNAS a fost auditata de Curtea de Conturi si chiar anul trecut s-a facut o auditare pe ultimii 11 ani si raportul de anul trecut a spus ca totul e in regula.

Ce parere aveti despre posibila centralizare a achizitiilor din spitale la nivelul Ministerului Sanatatii?

Lucian Duta: Ca fost director de spital va spun ca este o trompeta populista. La nivelul spitalelor, 76% din bugetul lor se duce pe salarii. Mai scadeti cheltuielile de intretinere si vedeti ca pe medicamente se cheltuiesc undeva intre 5-7% din bugetul spitalelor. Doamna Bartos a mai incercat o astfel de centralizare si in final a avut surpriza sa vada ca, din cauza intelegerilor care au avut loc intre distribuitori si producatori, preturile de licitatie finale erau mai mari daca le cumparai separat. Aceasta licitatie centralizata trebuie facuta cu foarte multa pricepere caci poti avea surprize inverse. De aceea eu nu cred in aceasta masura.

Sunteti multumit sau nu de ponderea prezentei temelor de sanatate in campania electorala de pana acum?
Lucian Duta: Sunt multumit ca totusi se vorbeste despre sanatate, politicienii romani dau impresia ca-i intereseaza. Sunt nemultumit pentru ca stiu ca 95% dintre promisiunile pe care le fac acum in campanie nu le vor putea respecta niciodata. Nimeni nu vine sa vorbeasca despre ceea ce inseamna reinvierea sanatatii. Ea pleaca de la rezolvarea crizei de personal, cea mai nenorocita criza cu care s-a confruntat vreodata Romania, si a finantarii sistemului. Apoi mai este controlul resurselor financiare. Despre aceste lucruri nu vorbeste nimeni. Cu foarte putine exceptii am vazut doar promisiuni de doi bani.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1359 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  dupa razboi... (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 17:48)

  costica [anonim]

  Multi viteji se arata...
  Nimic din toate astea eu NU le-am auzit pe vremea cand in fruntea CNAS era Dl Duta si-mi amintesc bine ca aparea des in presa pentru ca era mereu atacat pentru tot felul de matrapazlacuri...
  Acum, vine si face pe grozavul aruncand in stanga si-n dreapta cu acuzatii din care la momentul cand ocupa inalta functie nu a spus un cuvintel !!
  Bate campiii cu voiosie portocalie, nu cred nimic din balivernele astuia...
  Ce-a lasat la CNAS vedem si noi: un sistem subfinantat, lipsuri de toate felurile, adica NU a rezolvat nimic, NU are nimic a ne spune din maretele lui realizari inexistente...
  Rusine!
  Si-mi amintesc bine ca Rapoartele Curtii de Conturi a Romaniei NU aratau deloc ;a CNAS perfectiunea de care ne abureste Dl Duta acum..
  O sa caut pe net ceva despre acele Rapoarte ale CC a Romaniei la CNASul Dlui Duta...
  • 0 (0 voturi)    
   cauta pe net (Joi, 15 noiembrie 2012, 12:27)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui costica

   Sunt satul de comentatori ca tine care-si dau cu parerea ca efect de turma, dupa ce mai citesti cate ceva pe net.. La fotbal, politica si medicina ne pricepem cu totii ....
 • +3 (3 voturi)    
  completare... (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 17:50)

  costica [anonim]

  Un singur lucru cred din ceea ce a spus Dl Duta: ca 95% din promisiunile politicienilor in campanie electorala NU se vor realiza niciodata...
  Ba, eu cred ca 99,99% !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Uite aici despre Raport a CC a Romaniei la CNAS !! (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 17:56)

  costica [anonim]

  http://cursdeguvernare.ro/asigurarile-de-sanatate-haos-si-management-dezastruos-de-cateva-sute-de-milioane-de-euro-la-cnas.html

  "Asigurările de Sănătate: Haos şi management dezastruos de câteva sute de milioane de euro la CNAS

  De Mihai Pavelescu | 30.10.2011 .
  800 de milioane de lei (aproape 200 de milioane de euro) bani necolectaţi, 500 de milioane de lei cheltuiţi peste creditele de angajament şi neînregistraţi în evidenţele contabile, contracte de achiziţie publică fără respectarea procedurilor, lipsa de comunicare cu autorităţile care strâng taxele. Acestea sunt concluziile controlului Curţii de Conturi la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).
  Curtea de Conturi a descins, la începutul acestui an, la un control de fond la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde a descoperit numeroase nereguli.
  Din bugetul CNAS lipsesc numai puţin de 800 de milioane de lei (aproape 200 de milioane de euro), reprezentând în principal contribuţii restante datorate de contribuabili la bugetul asigurărilor de sănătate, dar şi plata nelegală a unor produse şi servicii.
  Curtea de Conturi mai arată că CNAS a permis caselor judeţene de sănătate să angajeze, în perioada 2009-2010, cheltuieli cu medicamentele eliberate de farmacii pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate în programele naţionale de sănătate, peste valoarea creditelor de angajament, cheltuieli care nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă, iar cuantumul acestora se ridică la suma de 508 milioane lei.
  CNAS încearcă să blocheze raportul Curţii de Conturi prin apelul în instanţă. "

  Asa arata in Rapoartele Curtii de Conturi a Romaniei cum "era in regula" ceea ce-au gasit cei de la CC a Romaniei la CNAS a lui Duta !!!
  Haos si management dezastruos !!!
  Asa arata minciuna si ipocrizia portocalie de care majoritatea romanilor s-au saturat !!!
  RUSINE!!!
  • 0 (0 voturi)    
   colectarea (Joi, 15 noiembrie 2012, 8:31)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui costica

   D-l Mihai Pavelescu spune adevarul cu jumatate de gura, sa explice d-lui unde-s cei 800 de milioane necolectati, este vorba de companiile de stat pe care nici un guvern nu doreste sa le inchida, ia sa incerci la o firma privata sa nu platesti ca te executa astia si iti blocheaza si toate conturile. Asta e realitatea trista necolectarea darilor de catre stat (si aici ma refer strict la CAS care il datoreaza companiile de stat) pentru ca la privati legea-i lege nu e tocmeala, la stat mai stergem datorii, mai reesalonam asta e de fapt problema arieratele. Vorbiti de medicamente ieftine in RO, pai sa va spuna MS si Duta la ce interval se primesc banii pe acele medicamente, 1 an este un termen fericit. Nu tin cu nimeni ci doar cu adevarul si adevarul doare rau, sanatatea este rau subfinantata pentru ca banii multi se duc pe apa sambetei (adica in buzunarele cui trebuie) si aici vorbesc de licitatiile publice toate nu numai de cele din sanatate. La fel este si cu hotia pe care o fac managerii de spital, sa nu va inchipuiti ca mai mult de 10% din ei nu iau spagi grase pentru contractele de achizitii publice:). Concluzia este una trista, prostul plateste (privatii si angajatii lor) iar restul (angajatii de la stat, tiganii, batranii si copii, pers. neasigurate) nu contribuie. Asta e de fapt problema subfinantarii.
  • 0 (0 voturi)    
   petarde (Joi, 15 noiembrie 2012, 12:38)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui costica

   Este clar ca arunci cu petarda rosu-galbena in aia portocalie insa nu toti oamenii sunt atat de prosti pe cat ii considerati voi. Banii necolectati sunt din acea taxa de clawback neintrodusa la momentul potrivit ( sunt convins ca ai auzit de termen dar nu intelegi o iota din el) . Ti-aduc aminte ca Ponta l-a acuzat pe Duta in prima luna de guvernare ca inainte de a-si da demisia de la CNAS ,acesta facturat catre distribuitori valorile taxei de clawback si ca riscam sa murim fara medicamentele oferite de producatori. Acum il acuza ca nu i-a incasat la timp .Multi vorbesc , putin stiu ce se intampla in realitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca as fi eu prim-mininstru... (Miercuri, 14 noiembrie 2012, 20:47)

  abel [utilizator]

  Asta este un vis :))))), dar as incerca sa promovez si sa valorific ce are mai bun Romania , as investi bani ca sa avem sa avem fabricile noastre de medicamente, cu ocazia asta am avea si mai multe locuri de munca, medicamente pe care as incerca sa le vand si in afara , as investi in Institutul Cantacuzino, as incerca sa reabilitez sistemul sanitar, as incerca sa dezvolt Invatamantul si cercetarea si daca s-ar descoperi ceva nou, eu as vrea sa producem noi ce este nou si sa vindem in toata lumea, as promova turismul in mod profesionist, chiar ai ce vedea in Romania, as promova o agricultura ecologica, as incerca sa colectez produsele taranilor si sa le ofer plati pe masura si as dori sa creez branduri pe care sa incerc sa le promovez in lume , as dori sa educam copiii cu adevarat , sa avem grija de ei , chiar daca parintii lor sunt incuiati si as incerca sa fac ceva si pentru satul romanesc , sa-l fac locuibil la standardele mileniului nostru , oamenii sa aiba macar apa curenta, potabila ... As vrea ca Romania sa fie o tara in care sa ne pese unul de celalalt, pentru ca daca ne-am ajuta , ar fi mai pentru fiecare dintre noi . De ce sa nu fim si noi o mandrie , sa se vorbeasca si despre noi ca despre Franta, Anglia si sa fim un reper in Europa?Dar pentru asta , cred eu ca ne trebuie o mare responsabilitate si mai putina lacomie...
 • 0 (0 voturi)    
  Dle Vlad Mixich (Joi, 15 noiembrie 2012, 8:09)

  costica [anonim]

  Puteti vedea ca Raportul pe 2011 al Curti de Conturi a Romaniei la CNAS NU arata deloc ca totul este in regula, dimpotriva....este foarte departe de asa ceva !!
  Va rog, daca este posibil, sa reveniti la o discutie cu Dl Duta pe acest caz concret unde afirmatiile lui suna politicianist, desi a fost pus acolo sa administreze, adica ca si profesionist!
  Cum explica "nepotrivirea" dintre afirmatiile lui si Raportul CC a Romaniei pe 2011 ?!
  As fi interesat sa aud....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by