Statul roman incalca legea prin care se asigura romanilor bolnavi de cancer accesul gratuit la tratament. ​Din Romania lipsesc in continuare peste 20 de medicamente esentiale in tratamentul cancerului si in transplant, desi acestea se afla pe listele de medicamente compensate, printre ele numarandu-se Methotrexat-ul, Bleomicina sau Cisplatin-ul. Desi au platit ani de zile statului pentru asigurarea medicala, pacientii romani nu-si pot recupera banii folositi pentru a cumpara aceste medicamente din strainatate.

Lista completa a medicamentelor absente acum si tarile europene de unde pacientii isi pot procura tratamentul poate fi gasita pe www.medicamente-lipsa.ro. Peste 340 de voluntari romani din 16 tari europene s-au inscris in "Reteaua Citostaticelor" pentru a suplini incapacitatea statului roman de a-si face datoria fata de cetatenii sai.

In urma cu zece zile, HotNews.ro a publicat reportajul "Cum am devenit membru in reteaua citostaticelor. Vrei sa intri si tu?". Articolul semnala o problema nerezolvata in ultimii 3 ani: absenta sau discontinuitatea in aprovizionarea cu anumite citostatice in Romania.

Ulterior, in cadrul emisiunii "Ora de stiri" de pe TVR2, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca: "Noi am facut un ordin de ministru care cuprinde o procedura care faciliteaza unitatilor medicale posibilitatea de a cumpara si achita rapid aceste medicamente si responsabilizeaza managerul unitatii medicale. Acest ordin prioritizeaza cumpararea de medicamente din lista esentiala. Incercam sa facem in asa fel incat distribuitorul statului, Unifarm, sa le aduca. Facem demersuri si in acest sens, trebuie sa infiintam un program tampon care sa furnizeze Unifarm-ului mijloacele ca sa faca acest lucru." Astazi insa, peste 20 de citostatice continua sa lipseasca din Romania.

HotNews.ro va continua sa informeze saptamanal asupra evolutiei crizei citostaticelor pana ce autoritatile romane o vor rezolva.