VIDEO Monitorizarea Crizei Citostaticelor: peste 20 de medicamente esentiale in tratamentul cancerului si in transplant continua sa lipseasca din Romania
Lista completa a medicamentelor absente acum si tarile europene de unde pacientii isi pot procura tratamentul poate fi gasita pe www.medicamente-lipsa.ro. Peste 340 de voluntari romani din 16 tari europene s-au inscris in "Reteaua Citostaticelor" pentru a suplini incapacitatea statului roman de a-si face datoria fata de cetatenii sai.
In urma cu zece zile, HotNews.ro a publicat reportajul "Cum am devenit membru in reteaua citostaticelor. Vrei sa intri si tu?". Articolul semnala o problema nerezolvata in ultimii 3 ani: absenta sau discontinuitatea in aprovizionarea cu anumite citostatice in Romania.
Ulterior, in cadrul emisiunii "Ora de stiri" de pe TVR2, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca: "Noi am facut un ordin de ministru care cuprinde o procedura care faciliteaza unitatilor medicale posibilitatea de a cumpara si achita rapid aceste medicamente si responsabilizeaza managerul unitatii medicale. Acest ordin prioritizeaza cumpararea de medicamente din lista esentiala. Incercam sa facem in asa fel incat distribuitorul statului, Unifarm, sa le aduca. Facem demersuri si in acest sens, trebuie sa infiintam un program tampon care sa furnizeze Unifarm-ului mijloacele ca sa faca acest lucru." Astazi insa, peste 20 de citostatice continua sa lipseasca din Romania.
HotNews.ro va continua sa informeze saptamanal asupra evolutiei crizei citostaticelor pana ce autoritatile romane o vor rezolva.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Patura va fi intotdeauna insuficienta pentru a acoperi pe toata lumea: o tragi peste bolnavii de cancer, raman descoperiti cei cu SIDA si transplant, o tragi peste copii, raman o parte din batrani pe dinafara, si tot asa.
Nu uitati ca citostaticele sunt ingrozitor de scumpe, iar rezultatele tratamentelor sunt si raman in majoritate descurajatoare...
Si mai imaginati-va apoi ca trebuie sa decideti cum cheltuiti acei bani...
Imaginati-va ca sunteti bolnav de cancer si sarac ...
Imaginati-va ...
Propun si eu o solutie lipsita de "patetism": legalizarea EUTANASIEI. Astfel, cei care sunt oricum condamnati la moarte prin lipsa tratamentului adecvat pot cel putin sa moara cu demnitate, inainte de a deveni niste epave, fara sa fie obligati sa traverseze infernul degradarii fizice si mentale. Problema este ca toti cei care vad doar partea economica a problemelor sistemului de sanatate sar ca arsi si se opun cu inversunare atunci cand vine vorba de legalizarea eutanasiei. Cata ipocrizie!
Promettre c'est noble, tenir c'est bourgeois, n'est-ce pas, monsieur Ponta?
- 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
- 50% dintre americani detin mai putin de 1% din bogatia natiunii.
- Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente ("food stamps") pentru a supravietui.
- 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !
- 43% dintre americani au economisit mai putin de 10.000 dolari pentru pensie.
- In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" de 16%, ajungand la 7.8 milioane (2,5% din populatia SUA).
http://tinyurl.com/8bfq3e8
2. OECD: Poate fi adevarat ca banii nu aduc fericirea insa acest lucru se aplica doar daca ai destui bani ca sa iti asiguri nevoile de baza: o locuinta, mancare, haine pentru familie, educatie pentru copii.
Coeziunea sociala a societatilor noastre democratice este construita pe premisa ca exista mecanisme de echilibrare ("checks and balances") care sa previna crearea unei prapastii asa de mari intre cei bogati si cei saraci incat oamenii sa puna la indoiala bazele unui sistem care lasa mari mase de oameni in saracie.
Un element al cresterii economice sustinute din deceniul pre-criza care a produs surpriza a fost acela ca nu toti oamenii au beneficiat de aceasta crestare: bogatii au devenit si mai bogati decat inainte, comparativ cu cei cu venituri mici si mijlocii.
http://tinyurl.com/cydzbe8
3. Avem un coeficient de inegalitate cu peste 40 la suta mai mare fata de media europeana si dublu fata de tinta formata din statele scandinave, Slovenia si Slovacia. Ceea ce ar impune o dezbatere nationala pentru adoptarea de masuri care sa atenueze inegalitatea, in conformitate atat cu interesul national de coeziune sociala, cat si cu recomandarile UE.
http://tinyurl.com/c45vl4x