Procurorul George Balan, implicat intr-un caz de coruptie, si-a dat demisia din magistratura, locul sau urmand a fi preluat de Elena Hach, cea care a candidat pentru functia de procuror general al Romaniei, alaturi de Tiberiu Nitu, preferat de ministrul Justitiei, informeaza Mediafax.

Plecarea din magistratura a procurorului George Balan, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, determina preluarea postului de reprezentant al procurorilor de curti de apel in Consiliul Superior al Magistraturii, de catre Elena Hach care s-a pozitionat a doua in urma alegerilor din 2010, pentru CSM.

Elena Hach este membru al Asociatiei Magistratilor din Romania, participand alaturi de Mona Pivniceru (actual ministru al Justitiei-n.r.) la discutiile din vara anului 2010 pe legea salarizarii.

Pe ordinea de zi a sedintei de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) figureaza cererea de demisie din magistratura a procurorului George Balan, fostul vicepresedinte al Consiliului, al carui mandat de un an s-a incheiat in ianuarie 2012.

Procurorul George Balan - alaturi de fostul sau consilier Marcel Sampetru si seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai - este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie intr-un dosar privind divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Actiunea penala a fost pusa in miscare de procurorii anticoruptie pentru complicitate la folosirea de informatii nedestinate publicitatii si de asociere pentru savarsirea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii.

Sectia pentru procurori a CSM dispusese, in 11 iulie 2012, suspendarea din functie a lui George Balan, membru al CSM, procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, si suspendarea din functie si incetarea detasarii la CSM a lui Marcel Sampetru, procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Inspectia Judiciara a declansat, la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie, verificari privind buna reputatie a procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.

Marcel Sampetru a demisionat din magistratura, decretul de eliberare din functie fiind publicat in 1 august 2012.

Comisarul sef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov si delegat la DGIPI, unde va desfasura activitati specifice care nu presupun accesul la informatii clasificate, informa, in 12 iulie, institutia.

In acest dosar, Vlad Adrian Mihai este invinuit ca a folosit informatiile nedestinate publicitatii la care avea acces in virtutea functiei si a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informatii, sustin anchetatorii DNA.

Procurorul Marcel Sampetru l-ar fi instigat, in repetate randuri, pe comisarul sef Vlad Mihai sa-i permita accesul la date si informatii ce nu sunt destinate publicitatii, lucru pe care l-a si facut, potrivit procurorilor anticoruptie.

Scopul ar fi fost acela de obtinere a unor foloase necuvenite atat pentru Mihai, cat si pentru Sampetru ori pentru alte persoane, cum ar fi mentinerea in functie a sefului SIPI Ilfov, accederea in functii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situatiei juridice pentru asigurarea apararii in eventualitatea unor anchete penale, au precizat sursele citate.

Activitatile celor doi s-ar fi desfasurat in prezenta procurorului George Balan, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, "care, atat prin prezenta cat si prin atitudinea efectiva de incurajare a acestora, cat si prin legatura afirmata cu o persoana care a beneficiat de unele informatii furnizate de Vlad Mihai, din partea careia a transmis lui Vlad Mihai si lui Sampetru Marcel ca le va multumi, a comis in mod repetat acte de complicitate materiala si morala" la infractiuni prevazute de Legea 78/2000 privind fapte de coruptie.

In acelasi dosar este vizata si fosta judecatoare Georgeta Barbalata de la instanta suprema. Potrivit unor surse judiciare, judecatoarea Georgeta Barbalata i-ar fi spus fostului sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, despre faptul ca in noiembrie 2011 a emis doua mandate de interceptare in cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului sef al Garzii Financiare Ilfov Dragos Rusu si al fostului presedinte al Consiliului Judetean Ilfov Cristache Radulescu.

Procurorii anticoruptie au extins astfel urmarirea penala in cazul Georgetei Barbalata si o acuza atat de favorizarea infractorului, cat si de fapta prevazuta la articolul 169 alineatul 1 din Codul penal, respectiv divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta statului.