Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum, astfel ca vor fi trimisi in tara noastra observatori OSCE la alegeri, in conditiile in care Romania este stat UE, a declarat presedintele Traian Basescu luni, intr-o conferinta de presa. Seful statului a mentionat totodata ca "fraudele de la referendum vor trebui investigate pana la capat".

"Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Si nu exclud posibilitatea ca si alte organizatii sa ceara prezenta la alegeri", a anuntat seful statului.

El a mai declarat "fraudele de la referendum vor trebui investigate pana la capat, pentru ca votul este fundamentul democratiei".

"Am auzit politicieni spunand 'A, pai daca in trei sectii de votare au fost doar 500 de voturi furate, nu e mult'. Da, dar in Romania sunt 18.000 de sectii de votare. Daca avem o medie de 500 la fiecare trei sectii de votare, lucrurile nu sunt in regula. La aceste sectii de votare media este circa 12%, da? Pai un partid intra in Parlalment cu 5%. Nivelul fraudei este urias si institutiile statului trebuie sa-si faca treaba pana la capat in numele democratiei. Pentru mine personal nu mai au valoare investigatiile, pentru ca ele nu mai pot schimba rezultatul referendumului. In schimb, pentru democratia din Romania este fundamental ca toate suspiciunile de frauda sa fie clarificate, dintr-un motiv simplu: votul este fundamentul democratiei, daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta in ceea ce priveste functionarea statului de drept", a afirmat Traian Basescu.

"Aratam rau din punct de vedere al statului de drept si este pacat, pentru ca aratam bine din punct de vedere economic, avem sanse", a adaugat el.