Mai multe de jumatate dintre procurorii si judecatorii din Romania considera ca activitatea Consiliului Superior al Magistraturii nu este transparenta, iar peste 60% au opinii negative cu privire modul in care se efectueaza recrutarile de personal in sistemul justitiei, arata un studiu realizat de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si citat de Agerpres. UNJR a trimis chestionare la toate instantele si parchetele din tara in legatura cu modul in care este perceputa activitatea CSM si a primit raspuns din partea a 382 de judecatori si procurori.

Potrivit rezultatului chestionarului, activitatea CSM este considerata drept netransparenta sau putin transparenta in urmatoarele domenii: desfasurarea sedintelor plenului si sectiilor (56%), documentele elaborate de compartimentele interne (63%), motivarea hotararilor plenului si sectiilor (57%), ocuparea posturilor din cadrul aparatului propriu al CSM (63%), participarea membrilor CSM la vizite, conferinte, grupuri de lucru in strainatate (76%).

De asemenea, procurorii si judecatorii considera ca urmatoarele aspecte pot constitui probleme de integritate a membrilor CSM: apartenenta sau colaborarea cu structurile fostei securitati comuniste (87%), candidatura pentru un al doilea mandat, daca legea nu permite reinvestirea in functie (77%), existenta unor legaturi ale membrilor CSM cu oameni politici sau partide (85%).

La fel de negative sunt si aprecierile procurorilor si judecatorilor in legatura cu modul in care CSM efectueaza recrutarile de personal in sistemul justitiei. Astfel, 67% au o opinie negativa fata de activitatea CSM cu privire la recrutarea magistratilor, iar 62,6% considera ca politica de resurse umane a Consiliului nu este eficienta si coerenta. In plus, 46,9% dintre cei chestionati considera ca exista mecanisme eficiente pentru tragerea la raspundere a membrilor CSM in situatia neindeplinirii corespunzatoare a atributiilor, in vreme ce 47,9% au raspuns negativ, iar 5,2% nu au raspuns la intrebare.

Judecatorii sunt nemultumiti si de modul in care CSM le apara reputatia profesionala (77%), procentul in randul procurorilor fiind ceva mai mic (68%).

Magistratii considera ca fiind putin eficiente sau ineficiente masurile luate de CSM cu privire la apararea independentei sistemului judiciar in raport cu Guvernul (78%), Administratia Prezidentiala (74%), Parlamentul (75%), reflectarea in mass-media (80%).

Una din concluzii este ca 66,5% dintre procurorii si judecatorii chestionati considera ca CSM nu a reusit sa isi indeplineasca rolul de garant al independentei justitiei.

Rezultatele chestionarului au fost date publicitatii vineri,in cadrul unei dezbateri organizate de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, ce a avut ca obiect analizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, incepand cu anul 2004 si pana in prezent. Dezbaterea a incercat sa raspunda intrebarilor legate de eficienta Consiliului in indeplinirea atributiilor sale de management al sistemului judiciar, indeplinirea de catre Consiliu a rolului sau de garant al independentei justitiei, integritatea si raspunderea membrilor si transparenta CSM.

La eveniment au luat parte Miguel Carmona Ruano, presedintele Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, reprezentanti ai societatii civile, judecatori si procurori.