Ministrul de externe, Titus Corlatean, a declarat la Digi 24 ca Romania asteapta cu interes pozitia guvernului moldovean in legatura cu intentia exprimata de Rusia de a deschide un consulat in Transnistria. Seful diplomatiei romane spune ca pentru moment nu e cazul Romaniei sa se pronunte intr-un sens sau altul, insa aminteste ca “nu exista nici un stat care sa fi recunoscut independenta republicii separatiste transnistrene. In concluzie nici Rusia nu are de ce sa se deschida un consulat in zona".

Vicepriministrul rus Dmitry a anuntat recent ca va vizita Republica Moldova pentru a discuta despre deschiderea unui consulat al Rusiei in Transnistria. "Voi insista asupra acestui lucru - si aceasta este pozitia mea de principiu - daca voi merge in Moldova (in noiembrie 16-17) pentru singurul motiv de a ridica problema deschiderii acestui consulat", a declarat Rogozin, sambata, comentand zvonurile legate de o posibila anulare a acestei vizite. "Nicio anulare nu este luata in considerare pentru moment", a precizat el.

Potrivit lui Rogozin, exista doua probleme nerezolvate asupra carora Rusia si Moldova nu cad de acord: deschiderea unui consulat rusesc in Transnistria si datoria pentru gazul natural al Rusiei. Rogozin a sustinut ca aceste consulate nu sunt ambasade si ca Ambasada Rusiei se afla in Chisinau. "Respectam integritatea teritoriala a Republicii Moldova si dorim sa deschidem consulate in doua localitati populate in care un mare numar de cetateni rusi (inclusiv in Tiraspol) traieste. Dar ni s-a spus: Nu, acest lucru nu poate fi facut deoarece consulatele ar insemna recunoasterea independentei Transnistriei".