Principala cauza generatoare de accidente rutiere a fost reprezentata de abaterile comise de catre pietoni, aceasta avand o pondere de 21% din totalul numarului accidentelor grave inregistrate in perioada ianuarie - septembrie, se arata intr-un comunicat remis joi de Politia Romana si citat de agentia Mediafax.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) precizeaza ca din analiza la nivel national a evolutiei dinamicii accidentelor rutiere, a reiesit faptul ca, in perioada ianuarie - septembrie a acestui an, au fost inregistrate 6.815 accidente, soldate cu decesul a 1.440 de persoane si ranirea grava a altor 6.519 persoane.

Totodata, s-a stabilit ca principala cauza generatoare de accidente rutiere a fost reprezentata de abaterile comise de catre pietoni, aceasta avand o pondere de 21% din totalul numarului accidentelor grave inregistrate in perioada de referinta.

IGPR anunta ca, in perioada 6 - 12 noiembrie, politistii rutieri vor organiza la nivel national, atat actiuni preventiv - educative pentru constientizarea pietonilor cu privire la riscurile implicarii in accidente rutiere, in vederea adoptarii de catre acestia a unui comportament corespunzator in trafic, cat si actiuni de impunere a legii in randul acestei categorii de participanti la trafic.

De asemenea, in 18 noiembrie, la nivel mondial, se vor organiza actiuni de marcare a "Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere", la aceste actiuni urmand sa fie cooptati si voluntari din randul partenerilor Directiei Rutiere si reprezentanti ai societatii civile, care pot contribui la disciplinarea rutiera a pietonilor.

Politistii recomanda pietonilor ca traversarea drumurilor publice sa se faca numai prin locurile special amenajate si semnalizate prin indicatoare sau marcaje si numai pe culoarea verde a semaforului, iar in lipsa acestora pe la coltul strazilor si numai dupa ce s-au asigurat temeinic, iar acolo unde nu exista amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea sa se realizeze numai pe partea stanga a drumurilor, cat mai aproape de marginea acestora.

De asemenea, pietonii trebuie sa se asigure temeinic inainte de patrunderea pe partea carosabila si sa foloseasca accesorii fluorescente, reflectorizante sau haine de culori deschise, noaptea ori in conditii de vizibilitate redusa, atunci cand circula pe partea carosabila a drumului public.