ANPC: Universitati din toata tara, amendate pentru nereguli cu taxele de inscriere si de examen

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 8 noiembrie 2012, 15:00 Actualitate | Esenţial


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a facut peste o suta de controale la universitati, unde s-au constatat nereguli privind inregistrarile taxelor, astfel aplicandu-se amenzi in valoare de 50.000 lei, dar si avertismente, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat de joi al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au fost desfasurate controale in 118 universitati, pentru verificarea respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de studii.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 17 amenzi contraventionale, in valoare de 50.000 de lei, si 39 de avertismente, precizeaza sursa citata.

Astfel, au fost verificate listele tarifelor pentru cursuri si alte activitati educationale, dar si actele din care sa rezulte obiectul de activitatea unitatilor de invatamant.

La cateva din universitatile verificate, nu a fost gasit codul unic de inregistrare din care sa rezulte obiectul de activitate pentru care unitatea de invatamant a fost autorizata sa functioneze sau programul de functionare (Dolj). De asemenea, nu erau afisate listele cu tarifele aferente cursurilor si conditiile de plata (Vaslui, Iasi, Cluj, Bihor) sau taxele percepute in anul scolar 2012-2013 pentru inscriere, scolarizare si reexaminare (Vrancea).

Potrivit sursei citate, in universitatile verificate din judetul Neamt nu erau inscrise taxele percepute la depunerea dosarului de inscriere, taxele anuale de scolarizare, taxele de examinare sau reexaminare pentru fiecare disciplina in situatia neprezentarii sau a nepromovarii unui examen, mentionandu-se doar ca acestea sunt aprobate de Senatul universitatii.

De asemenea, in unele cazuri era conditionata primirea dosarului de completarea unei declaratii pe proprie raspundere prin care candidatul se angaja ca nu va urma simultan mai mult de doua programe de studii, indiferent de nivelul si forma de finantare.

La verificarea existentei contractelor de studii si a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor au fost intalnite cazuri in care din contract lipseau taxele percepute, existand doar clauza conform careia Senatul universitatii are dreptul de a fixa sau modifica in mod unilateral taxele aferente desfasurarii procesului didactic.

"In contractul de studii era stipulat ca studentul se obliga la plata integrala a taxei de scolarizare stabilita pentru anul scolar respectiv, eliberarea dosarului de studii fiind conditionata de achitarea integrala a taxei, fiind incalcata libertatea de a lua decizii la achizitionarea de servicii, sau nu se restituia taxa platita in cazul retragerii dosarului de studii, a exmatricularii sau a transferarii la alte institutii, impunandu-se clauze care ar fi putut favoriza folosirea unor practici incorecte", mai arata reprezentantii ANPC.

Si la cateva universitati din Vrancea, reprezentantii institutiei de control au gasit "o fisa-contract" in care nu erau redactate toate informatiile utile studentilor, respectiv nu erau trecute taxa de rerexaminare, taxa de reinscriere, taxa de refacere a lucrarilor practice sau penalitati, in timp ce in Harghita, in urma verificarilor efectuate, inspectorii ANPC au gasit ca valoarea taxelor scolare si modalitatile de plata nu erau trecute in contract.

In unitatile de invatamant verificate in judetul Brasov au fost gasite nereguli la contractele incheiate cu studentii, respectiv nu se mentiona forma de invatamant la care a fost admis studentul si tarifele aferente anului de studiu respectiv, precum si modul de achitare a acestora in cazul formei de invatamant cu taxa. Totodata, au fost incheiate contracte ce cuprindeau doua parti: contractul de scolarizare - in care nu se mentiona explicit durata acestuia si un contract de studii - in care nu se indicau tariful anului de studiu si conditiile de plata, aceste informatii fiind afisate doar la casieria universitatii.

De asemenea, in contractele anuale de studii nu existau informatii referitoare la structura anului universitar, disciplinele care se parcurg si numarul de credite la disciplinele obligatorii, precum si numarul minim de credite pentru inscrierea in anul viitor.

In urma controalelor desfasurate in universitati au mai fost gasite nereguli cu privire la neprecizarea conditiilor de reziliere a contractului (Iasi), a modului de restituire a taxelor achitate in plus peste perioada de scolarizare (Suceava), neindicarea tuturor taxelor percepute stabilite prin hotararea Senatului universitatii (Dambovita), inexistenta in contracte a clauzelor de reziliere sau de incetare a contractului (Bucuresti).

"In Iasi - in contract erau prevazute la "Termene si conditii de plata" ca taxele achitate nu se returneaza in nicio situatie si la "Drepturile si obligatiile studentului" ca nu poate solicita restituirea taxelor achitate in cazul exmatricularii sau al continuarii studiilor la alta institutie si ca trebuie sa achite integral taxa de studii pentru intreg anul universitar", mai precizeaza sursa citata.

Controalele au fost desfasurate in perioada 8 - 17 octombrie 2012.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

972 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by