Ministrul Justitiei Mona Pivniceru a declarat miercuri ca nu poate vedea un motiv real pentru care Tiberiu Nitu si Ioan Irimie sa nu poata ocupa functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru care au fost propusi, si nu crede ca institutiile importante ale statului vor lasa Romania fara aceste doua functii.

"Eu nu pot sa-mi imaginez ca niste organisme atat de importante - CSM, Presedintia, pot lasa alte functiuni tot la fel de importante cum ar fi procurorul general al Romaniei sau procurorul sef al DNA fara primele marimi. Asta ar insemna ca aceste functiuni nici nu prea sunt importante in stat, ca sunt ocupate, ca nu sunt ocupate. Structurile responsabile din stat nu pot intinde aceasta procedura si nu pot lipsi aceste institutii importante in stat de conducatorii lor", a spus Mona Pivniceru.

In legatura cu numirea fostului procuror general al Romaniei Laura Codruta Kovesi la Bruxelles, Pivniceru a afirmat ca aceasta are o buna reputatie, iar activitatea sa figureaza in toate rapoartele Comisiei de evaluare a Mecanismului de Cooperare si Verificare, ceea ce poate fi folosit in favoarea Romaniei, informeaza Agerpres.

"Deja domna Kovesi colaboreaza cu noi si sper sa fie in regula relatia. Avand o reputatie buna la Bruxelles, inseamna ca am pus omul potrivit la locul potrivit. Deci, noi trebuie sa avem o reprezentare cat mai bine pozitionata la Bruxelles, ca, dupa cum se vede, cam de acolo rasare soarele in ultima vreme, pentru Romania", a adaugat Pivniceru.

Ea a mai spus, referitor la cerintele venite din partea Comisiei Europene, ca anumite aspecte din Justitia romana sunt monitorizate de mai mult timp, prin Mecanismul de Verificare si Cooperare.

"E greu de controlat mecanismul de gandire al celor de la Comisie, cu atat mai mult cu cat conditionalitatile s-au mai extins cumva, s-au mai nuantat in niste zone care nu credeam ca vor intra sub acest mecanism. Oricum, coruptia e monitorizata demult. Acum, s-a singularizat la anumite nume si prenume, asta e altceva. Dar conditionalitatea coruptiei preexista in mecanism de multa vreme, nu-i o noutate acum. Faptul ca au fost indicate aceste nume ar parea sa fie o noutate, dar nici institutiile noastre nu le-au dat cu nume si prenume, ei le-au dat cu respectarea legii, datele cu caracter personal si asa mai departe", a mentionat Pivniceru.