Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat duminica seara, la RTV, ca revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor in rezerva pentru cazurile din 2011 si 2012 in care nu au fost indeplinite conditiile impuse de lege este "doar o prima masura", urmand ca in situatia in care comisia care analizeaza aceasta chestiune va sesiza incalcarea legislatiei sa se mearga pana la ancheta penala.

"Am luat aceasta masura la finalizarea analizei care s-a facut privind acordarea gradelor in anii 2011, 2012, urmand ca pentru anul 2010 sa luam masuri in momentul in care finalizam analizele. Avansarile s-au facut prin fortarea limitelor legii avand in vedere faptul ca au beneficiat de avansari oameni care nu au facut nici macar armata, or asa ceva este impotriva legii. Noi am luat doar o prima masura pentru anularea ordinelor de avansare care contravin legii, urmand ca in situatia in care vom sesiza incalcarea legislatiei sau unele aspecte penale sa dam drumul dosarelor in ancheta penala. Deocamdata nu ne-am pronuntat. Este doar o ipoteza pe care o avem in vedere. Singurul lucru pe care l-am facut este sa anulam ordinele de avansare persoanelor care au beneficiat de ele prin fortarea limitelor legii. Daca este vorba despre o fapta penala, categoric ca aceasta fapta va atrage si raspunderea penala", a afirmat Dobritoiu.

Potrivit ministrului, "numitorul comun al acestor avansari ar fi unul singur: ele s-au facut pe criterii politice, fara sa se tina cont de nevoile de incadrare a statelor de razboi ale armatei".

Ministerul Apararii Nationale a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor in rezerva pentru 835 de cazuri din anii 2011 si 2012, in care nu au fost indeplinite conditiile prevazute de Legea 80/1995, in urma rezultatelor analizei efectuate de catre comisia constituita prin ordin al ministrului Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu.

Ministerul Apararii a informat, printr-un comunicat publicat duminica pe site-ul sau, ca a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor in rezerva pentru cazurile din anii 2011 si 2012, in care nu au fost indeplinite conditiile prevazute de lege, ca urmare a analizei efectuate de comisia consituita de ministrul Corneliu Dobritoiu.