Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, aflat la finalul mandatului sau, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, ca are o profunda afectiune pentru Romania si pentru romani, aratand insa ca cel mai mare defect al acestora este pesimismul.

Ambasadorul Mark GitensteinFoto: Agerpres

"In primul rand, stiti deja ca sunt romano-american, deci am o profunda afectiune pentru Romania, care a crescut de cand sunt aici. Cred ca acest lucru se datoreaza romanilor. Romanii mi se par captivanti, foarte inteligenti. Sunt oameni langa care iti place sa traiesti, iar asta m-a incantat. Si sunt oameni foarte creativi. Deci, imi plac romanii", a spus Gitenstein, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca, in al doilea rand, tara in sine i se pare frumoasa.

"N-aveam idee cat de frumoasa este tara. Am calatorit peste tot cu sotia mea, am fost de trei ori in Delta, am fost in Transilvania de trei, patru ori... Am facut o lunga excursie pe bicicleta in Transilvania. Am fost la Sarmizegetusa, de curand, nu mai mult de o luna. E incredibil de frumoasa. In Europa nu exista loc mai frumos decat Romania", a adaugat Mark Gitenstein.

Intrebat daca ar vrea sa se mute in Romania, Gitenstein a raspuns: "Mi-ar placea sa ma mut in Romania, dar am cinci nepoti si trei copii care locuiesc in SUA, iar trei dintre nepoti s-au nascut in timpul mandatului meu aici. Abia daca-i cunosc. Vreau sa fiu aproape de ei, in SUA".

El a mai spus ca in Romania cel mai mult l-a surprins frumusetea tarii.

"Din Romania nu stiam decat Bucurestiul. Vazusem multe fotografii cu Bucurestiul, dar n-aveam idee ce frumosi sunt Muntii Carpati sau Transilvania, sau Delta Dunarii, sau Valea Oltului, podgoriile de aici. Habar n-aveam de acest lucru. Apropos, majoritatea americanilor n-au habar de toate acestea. Din pacate, cred ca sunt multi europeni care nu stiu acest lucru. Si, cel mai surprinzator, sunt multi romani care ignora acest lucru. Mergeam in unele zone si nu vedeam niciun roman pe acolo. Numai europeni!", a adaugat Gitenstein.

Intrebat care este, in opinia sa, cel mai mare defect al romanilor, ambasadorul a spus: "Cred ca temerea mea cea mai mare e aceeasi pe care o aveam cand am venit: vad foarte mult cinism, foarte mult pesimism. Multi spun ca pleaca din tara, pentru ca nu le place cum evolueaza un lucru sau altul. Nu cred ca e un lucru rau daca tinerii pleaca din Romania pentru o vreme, iar apoi revin. Cred ca vor descoperi ca aici se traieste mai bine decat in mare parte din Europa. Dar mi se pare descurajant uneori".

El a precizat ca in discutiile cu romanii pesimisti incearca sa fie cat mai optimist.

"Cred ca Romania are un mare viitor. Oamenii ar trebui sa se uite un pic la ce se intampla in alte tari din zona si sa isi dea seama ca Romania se descurca mult mai bine decat acestea. Rata cresterii economice e mai buna. Pana si evenimentele din vara au dovedit ca puteti respecta statul de drept si ca va indreptati, sper eu, spre un nivel de stabilitate, democratie si domnie a legii, care va va pune intr-o pozitie foarte buna atunci cand economia si Europa vor depasi din dificultatile actuale. Cred ca Romania e foarte bine pozitionata. Daca as putea transmite acest mesaj optimist, daca liderii dumneavoastra ar putea transmite acest mesaj optimist, daca ar continua reformele, ar fi foarte bine pentru Romania si mai multi tineri ar ramane aici", a continuat ambasadorul.

El a apreciat ca, pentru ca romanii talentati sa nu mai plece din tara, politicienii ar trebui sa faca reformele sugerate de FMI.

"Romania sa devina mai eficienta, mai democratica, sa aiba o democratie si o piata libera mai stabile. Daca faceti asta, multi dintre romanii plecati vor reveni, iar cei ce vor sa plece se vor razgandi. Asta isi doresc. De cate ori calatoresc in Romania ma intalnesc cu tineri romani, de la 18 la 35 de ani, si toti vorbesc despre coruptie. Toti se plang de partidele politice si de mass-media, apropos... Si vor sa vada schimbari aici. Cred ca, daca lucrurile se vor schimba, ei vor ramane aici. Chiar daca pleaca o vreme si revin, vor vedea ca nivelul lor de trai e mai ridicat aici, decat in alta parte in Europa", considera Gitenstein.

Intrebat daca apreciaza ca actualii candidati la alegerile parlamentare pot sa faca aceasta schimbare, Mark Gitenstein a raspuns: "Cred ca pot si ca o vor face, daca romanii le vor impune acest standard. Si daca dumneavoastra, jurnalistii, le veti impune acest standard. Toti stim ce trebuie facut. Este scris negru pe alb in conditiile FMI, la fel si in MCV. A fost exprimat clar de actualul prim-ministru, pe cand era in opozitie, in cele 15 puncte de guvernare. Calea de urmat e foarte clara, dar trebuie urmata. Nu e usor. Nu spun ca reformele vor fi usoare. Vor fi foarte dificile".

El a apreciat ca una dintre cele mai mari realizari ale mandatului sau va fi concretizarea pozitiei SUA in privinta respectarii legii, a stabilitatii, precum si in convingerea Romaniei ca acestea sunt chestiuni importante.

"Primesc semnale ca romanul de rand intelege acest lucru, de aceea cred ca e un lucru foarte bun. Dar cel mai mult ma bucur de relatiile personale inchegate aici, de afectiunea pe care o simt pentru tara si de profunzimea iubirii mele pentru Romania, de dorinta mea de a-mi consacra restul vietii lucrand pentru tara asta, chiar daca nu voi mai fi ambasador, ci doar continuand sa revin aici, ca persoana privata", a incheiat Mark Gitenstein.