Cei doi romani care au fost sechestrati in India, Ioan Hantar, patronul unei firme de resapat cauciucuri din judetul Suceava, si Vasile Mireuta, un angajat al societatii lui Hantar, au ajuns in Romania sambata dupa-amiaza, potrivit unor surse din administratia locala suceveana, citate de Mediafax.

Potrivit surselor, Ioan Hantar si Vasile Mireuta au ajuns pe Aeroportul Otopeni sambata dupa-amiaza, urmand sa se indrepte spre domiciliile lor din judetul Suceava.

Ministerul de Externe a anuntat vineri seara ca cei doi romani care ar fi fost lipsiti de libertate in statul Kerala, din sudul Indiei, au fost eliberati si ca pe parcursul calatoriei de intoarcere in Romania beneficiaza de protectie consulara.

"In urma demersurilor intreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii, al Politiei Romane si al consulului onorific al Romaniei din Chennai (India), cei doi cetateni romani care ar fi fost lipsiti de libertate in statul Kerala, din sudul Indiei, se afla in momentul de fata in libertate. Acestia vor parasi teritoriul Indiei in dimineata de 3 noiembrie 2012 si vor beneficia, pe tot parcursul calatoriei de intoarcere in Romania de protectie consulara din partea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare romane", se arata in comunicatul MAE.

Ioan Hantar, proprietarul firmei Supermag Imperial Campulung Moldovenesc, cu punct de lucru la Slobozia-Milisauti, plecase in strainatate impreuna cu un angajat al propriei firme, iar ambii ar fi fost sechestrati in India.

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a relatat, vineri, ca in urma cu o zi Ambasada Romaniei la New Delhi a fost sesizata de o firma din Romania ca doi angajati ai sai, cetateni romani, au fost retinuti de autoritatile de control pe un aeroport din sudul Indiei.

Cazanciuc a precizat ca ambasada a verificat aceste informatii, care nu s-au confirmat, iar in cursul aceleiasi zile reprezentantii firmei au contactat din nou misiunea diplomatica, spunand ca cei doi angajati au fost retinuti de "persoane fizice", ca urmare a unor "neintelegeri de ordin comercial".

La firma lui Hantar, care se ocupa cu fabricarea si comercializarea anvelopelor resapate, comisarii Garzii Financiare Suceava au constatat, in ianuarie, un prejudiciu total de peste 375.000 de euro cauzat bugetului de stat.

La inceputul acestui an, la fabrica din Slobozia a acestei firme a fost inregistrat un incendiu in care au ars 2.400 de metri cubi de cauciucuri.

In 9 iunie 2011, la aceeasi fabrica de resapat cauciucuri a avut loc o explozie care a provocat moartea a doi muncitori si ranirea altuia. Deflagratia s-a produs in momentul in care mai multi mecanici incercau sa schimbe un rulment de la un motor. In urma anchetei, s-a stabilit ca explozia s-a produs de la o scanteie care a aprins praful de cauciuc.