Tribunalul Covasna a dat castig de cauza Consiliului Judetean in disputa cu Prefectura privind legalitatea steagului judetului aprobat in anul 2008, anunta Agerpres. Presedintele Consiliului Judetean, Tamas Sandor, a declarat vineri ca Tribunalul Covasna a respins actiunea intentata in contencios administrativ de Prefectura pe motiv ca adoptarea steagului nu are un temei legal. Tamas a spus ca prefectul Codrin Munteanu exceleaza in actiuni care ataca direct ori indirect identitatea ori sentimentele nationale ale secuilor, generand o stare de tensiune interetnica.

"Domnul prefect nu face altceva decat incearca sa creeze tensiuni etnice in zona. Il vom sesiza pe primul ministru Victor Ponta despre modul in care activeaza reprezentantul Guvernului in judetul Covasna. Nu cred ca astfel de actiuni fac parte din programul guvernamental", a spus Tamas Sandor.

Prefectul Codrin Munteanu a facut recurs la sentinta si are convingerea ca procesul va fi castigat la Curtea de Apel Brasov. Acesta a explicat ca a atacat in contencios administrativ hotararea privind steagul pentru simplul motiv ca in legislatia romaneasca nu sunt prevazute aceste simboluri ale administratiilor locale.

"Nu e prima sentinta care se pierde la Tribunalul Covasna, dar la recurs toate au fost anulate la Curtea de Apel si au fost castigate de institutia Prefectului (...) Singurul simbol care poate fi aprobat de autoritatile locale este legat de stema. Nu exista in legislatia romaneasca steag al unitatii administrativ teritoriale", a declarat Codrin Munteanu, aratand ca si predecesorul sau, fostul prefect al judetului Covasna Gyorgy Ervin, a atacat o hotarare similara adoptata de Consiliul local Targu Secuiesc, fiind prin urmare "pe aceeasi parte a baricadei" la acest capitol. Referindu-se la reactiile presedintelui Consiliului Judetean Covasna acesta a spus ca subiectul "este adus in mod fortat in zona etnica", desi este o chestiune legata strict de lege.

Steagul aflat in disputa contine o stema din secolul al XIV-lea, respectiv stema Tinutului Trei Scaune, aprobata in anul 2007 de Comisia de heraldica si de Guvernul Romaniei.