Tiberiu Nitu este propunerea Monei Pivniceru pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar Ioan Irimie a fost nominalizat pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a anuntat, joi, ministrul Justitiei, potrivit Mediafax. Tiberiu Nitu a fost, in perioada iunie 2008 - iunie 2011, prim-adjunct al fostului procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Ioan Irimie este procuror la DNA Cluj.El a fost seful DNA Cluj pana in 2005, cand a fost revocat de Daniel Morar.Propunerile pentru cele doua functii vor fi inaintate CSM, care emite un aviz consultativ in termen de 60 de zile, decizia finala urmand a fi luata de presedintele Romaniei.

Tiberiu NituFoto: AGERPRES

Ministrul Justitiei a declarat ca, dupa evaluarea candidaturilor depuse pentru cele doua functii si a interviurilor sustinute de acestia, comisia a indicat cate doua persoane care au indeplinit in cea mai mare masura standardele impuse. Mona Pivniceru a precizat ca pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost selectati Elena Hach si Tiberiu Nitu, iar pentru conducerea DNA au fost selectati Claudiu Dumitrescu si Ioan Irimie.

Ministrul Justitiei a adaugat ca, in baza acestei liste scurte, a facut o apreciere proprie a standardelor de evalaure si a procedurilor, fiind propusi Tiberiu Nitu ca procuror general al PICCJ si Ioan Irimie la sefia DNA.

Mona Pivniceru le-a multumit tuturor celor care au candidat pentru cele doua functii, pentru "curajul ca s-au inscris la concurs in conditii de maxima agitatie publica".

  • Propunerile merg la CSM si la presedintele Romaniei

Propunerile ministeriale pentru cele doua functii vor fi inaintate Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit regulamentului de numire a procurorilor sefi, CSM are termen 60 de zile pana la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea inaintata de ministrul Justitiei, decizia finala urmand a fi luata de presedintele Romaniei.

Pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au inscris magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Mota, Tiberiu Nitu, fost prim-adjunct al procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima si Stoica s-au inscris si pentru functia de procuror-sef al DNA.

Pentru sefia DNA s-au inscris: Claudiu Dumitrescu, detasat in functia de sef al Departamentul de Lupta Anti-Frauda (DLAF), Codruta Kovesi, detasata la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ionita, Ioan Irimie si Paula Tanase.

  • Tiberiu Mihail Nitu, propus pentru functia de procuror general al Romaniei - biografie

Tiberiu Mihail Nitu, propunerea Monei Pivniceru pentru functia de procuror general al Romaniei, s-a nascut pe 31 iulie 1971. Este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1991-1995); master la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Drept (2004-2006).

Si-a inceput cariera de magistrat in 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, unde a fost procuror stagiar (nov. 1995-nov. 1997), procuror (dec. 1997 - ian. 1999), prim-procuror adjunct (febr. 1999-febr. 2002) si prim-procuror (febr. 2002-febr. 2005).

Procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Prahova (mart. 2005-iul. 2006) si procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova (aug. 2006-aug. 2007).

Prim-adjunct al Procurorului General (sept. 2007-iun. 2011), apoi procuror (iul.-sept. 2011) la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Din octombrie 2011, Mihail Tiberiu Nitu este inspector judiciar la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

  • Ioan Irimie - propus pentru functia de procuror-sef al DNA - biografie

Ioan Irimie, propunerea pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, s-a nascut la 22 iulie 1954.

A absolvit Liceul Teoretic "George Baritiu" din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca (1978). A fost profesor asimilat la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1992-1997), Facultatea de Drept a Universitatii 'Bogdan Voda' Cluj-Napoca (1994-1998), Facultatea de Drept a Universitatii 'Dimitrie Cantemir' din Cluj-Napoca (2000-2002).

Ioan Irimie a lucrat la Parchetele din Cluj, la Parchetul General (cand a fost cooptat in echipa de procurori care au instrumentat dosarul lui Miron Cozma privind mineriada din 1990).

A fost seful Serviciului Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), functie din care a fost revocat in octombrie 2005 de procurorul-sef al DNA, Daniel Morar.

In anul 2006 a fost procuror pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pana la finele lui 2006, a ramas procuror in structura DNA, dupa care si-a cerut transferul la Parchetul Curtii de Apel Cluj.

In ianuarie 2010, procurorul-sef Daniel Morar l-a rechemat la DNA, in structura Serviciului Teritorial Cluj, unde se afla si in prezent.

Ioan Irimie a instrumentat mai multe dosare importante, printre care cel al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, dosarele "Costesti" si "Stoenesti", care vizau evenimente petrecute in timpul mineriadelor din 1999.

A primit, prin Decret prezidential, Diploma "Meritul Judiciar" Clasa a II-a (1995).