CSM sesizeaza CCR privind conflictul juridic reclamat de ANI in cazul Mircea Diaconu

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 31 octombrie 2012, 16:50 Actualitate | Esenţial


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala privind un conflict de natura constitutionala intre puterile statului, respectiv intre Parlament si puterea judecatoreasca, la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate in cazul Mircea Diaconu, a declarat miercuri pentru Agerpres vicepresedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala.

"Astazi, 31 octombrie 2012, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Alina Nicoleta Ghica, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 34 si urmatoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului Romaniei de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL", se arata intr-un comunicat de presa al CSM transmis miercuri.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) in legatura cu existenta unui conflict de natura juridica intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, dupa ce Senatul a decis sa nu intrerupa mandatul liberalului Mircea Diaconu, care are o decizie definitiva in instanta de incompatibilitate.

"Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul Romaniei, privind punerea in executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, definitiva si irevocabila, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 24 din Legea nr. 317/2004", se arata in adresa trimisa de ANI la CSM.

Agentia sustine ca, in conformitate cu dispozitiile art. 1 alin (4) si alin (5) din Constitutia Romaniei, statul se organizeaza conform principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale si in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta garantul independentei si infaptuirii justitiei in Romania.

Agentia declara ca a solicitat in mod repetat Parlamentului Romaniei sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care senatorul Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil.

"Parlamentul Romaniei, reprezentand puterea legislativa, in conformitate cu prerogativele sale si cu dispozitiile Legii nr. 176/2010, avea obligatia sa puna in executare de indata si intocmai Decizia nr. 3104/21.06.2012 definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind pe senatorul Mircea Diaconu. Votul negativ exprimat de Parlamentul Romanei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune in executare Decizia nr. 3104/21.06.2012 afecteaza, in mod grav statul de drept si principiul constitutional al separatiei puterilor in stat. De asemenea, Parlamentul Romaniei, prin obstructionarea executarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, impiedica infaptuirea justitiei", se mai arata in adresa trimisa la CSM.

ANI considera ca in acest caz au fost incalcate dispozitiile art. 1 alin. (4), in conformitate cu care statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale precum si dispozitiile art. 1 alin (5) din Constitutia Romaniei, potrivit carora in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

"In raport de cele sus-mentionate, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale ca unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre puterea legislativa a statului roman reprezentata de Parlamentul Romaniei si puterea judecatoreasca", incheie ANI.

Plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se afla in stare de incompatibilitate.

Impotriva incetarii mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, in timp ce 'pentru' au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abtinut de la vot.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1511 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  foarte bine! (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:12)

  dj [utilizator]

  Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege.
  • -3 (3 voturi)    
   CSM intra in penibil cu asta (Miercuri, 31 octombrie 2012, 22:17)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui dj

   Ani decide ca e incompatibil, ICCJ spune ca decizia e legala, dar nicaieri in legea ani nu se spune ca pesoana incompatibila pierde fct, de aia porbabil si votul din parlament.

   Penibila e si doamna judecator din art asta care o da in filozofie cu cine e mai presus de lege, noroc cu cei mai priceputi care in comentarii ii demostreaza doamnei ca bate campii.

   http://www.contributors.ro/editorial/cine-e-mai-presus-de-lege/

   Si aici argumentele catre ccr is de tot rasul, nu se specifica nici un articol in care senatul nu respecta decizia justite, justitia nu a decis ca MD is pierde drepturi cetatenesti ( in caz de fata de senator ales) CI A DECIS CA DECRETUL DE INCOMPATIBILITATE AL ANI E LEGAL.
 • +3 (5 voturi)    
  frumos da degeaba (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:19)

  palul [utilizator]

  frumos ca se tot sezizeaza lumea. Din pacate e degeaba. Conform Constitutiei doar presedintele poate suspenda parlamentul in caz ca nu se inteleg la guvern. In rest, javrele pushcariabile din asa-zisul parlament pot face ce vrea mushchii lor de oligofreni.
  • +2 (4 voturi)    
   Atit timp cit poporul ii voteaza... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:43)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui palul

   Atit timp cit au 50-60% in sondaje e irelevant ce vrea CCR/ICCJ, etc. Daca poporul asta doreste, asta va avea. am merita nitel scosi din UE, sa-si aduca aminte asistatu' social cum se traieste inafara UE. Si dupa ce ajungem iar la salariu mediu de 100 de dolari, poate se curata tara asta de asistati sociali si tigani.
  • +3 (3 voturi)    
   nu este.... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:52)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui palul

   ,,,chiar degeaba iar judecatorii inimosi care au luat magarii de urechi, trebuiesc incurajati in activitatea lor pentru ca daca ei isi fac datoria, principalii beneficiari vom fi noi, cei jecmaniti de aceasta clasa politica si tot roiul de muste profitoare care sunt in jurul ei.
   De aceea transmit felicitarile mele si indemnul de a continua lupta impotriva marilor escroci si a uneltelor lor.
   BRAVO dna Ghica si intregului CSM !
   Asteptam decizia CCR si sa speram ca se va mai trezi o parte din electorat si nu vor mai readuce in Parlament prin votul lor, escrocii care ne-au adus in aceasta stare.
  • +4 (4 voturi)    
   Statul de drept (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:58)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui palul

   Ceea ce a facut parlament este evident neconstitutional. CCR-ul va anula decizia parlamentului.

   Statul de drept va iesi iarasi invingator in lupta cu uslamismul.
 • -8 (8 voturi)    
  Asa, repede-repede... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:49)

  finutza [utilizator]

  ... sa nu ne scape marele infractor! Din cauza lui nu merg lucrurile bine-n Romania, bine ca l-am identificat! SI e excelent ca toate institutiile statului (ANI, ICCJ, CSM, CC - ce initiale tampite) in doua-trei zile se aduna, fac sedinte, intrunesc cvorumuri pe repede-inainte. Dar ce zic eu doua-trei zile, intr-o zi, intr-o jumatate de zi daca se poate, sa nu-l suparam pe....
  • +3 (3 voturi)    
   Ironie de doi lei (Miercuri, 31 octombrie 2012, 18:08)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Trebuie sa respectati legile, si tu, si actorul tau preferat, si Senatul Romaniei, ca oricare alta institutie sau cetatean.

   Schimbam legea daca nu ne convine. Dar o respectam pe cea in vigoare la fel ca cea care ii va urma. Sint sigur ca poti intelege asta. Principiile chiar exista si oamenii tin la ele.

   Iar legea trebuie aplicata repede. De ce ironizezi graba unor presupuse institutii?! Chiar asa ar trebui sa se intimple, permanent, in toate institutiile.
   • -4 (4 voturi)    
    Senatul nu a facut decat... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 18:38)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    ... sa aplice un regulament. Acest regulament este aprobat, constitutional, recunoscut, si care produce efecte. Si daca vrei sa pui fata-n fata un alt exemplu, vezi ca si in cazul deputatei Brandusa Novac, situatia este asemanatoare: s-a dovedit ca este incompatibila (de aceleasi institutii si instante), dar e bine-merci deputata in continuare.
  • +3 (3 voturi)    
   Deci sa inteleg ... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 18:20)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   ... Sa inteleg ca dupa neuronul tau e normal ca parlamentul sa incalce hotariri judecatoresti definitive... Problema e ca aia din tarile cu apa calda nu prea accepta la ei la masa specimene care nu inteleg mai mult de atit din statul de drept (nush daca iti zice ceva expresia asta).
   Cum ziceam si mai sus, voua va trebyuie inca vro 50 de ani de mama-russia inainte de a intra in lumea civilizata...
  • +3 (3 voturi)    
   ce-mi... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 18:31)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   place politica asta de divagare...Cucoana (desi nu esti...) asta a functionat odata prin anii '20-30...secolul trecut. Mai functioneaza si acum cu ' tusa...si cu matusa...da' nu cu "boii" aia cu cont din ala de...cum ii zice maica..net din ala...'ptu drace!

   Legea e lege...Diaconu nu are nimic de-a face cu lucrurile care merg prost in tara, dar iti apreciez intentia (nu prea finuTZa) de divagare si manipulare...
   E vinovat..trebuie sa plateasca...
   Dar tu scrie in continuare la comanda "nasului" finutzo..cu tz...
   • -5 (5 voturi)    
    Multumesc pentru... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 19:08)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78

    ... incurajari! Si, spre bucuria celor ca tine, voi mai scrie p-aici, d-ne Laurentiu78 (cu t, nu cu tz).
    • +2 (2 voturi)    
     te cred pe cuvant... (Joi, 1 noiembrie 2012, 0:03)

     Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     e campanie in curand...
  • +2 (2 voturi)    
   Esti parlamentar(a) (Miercuri, 31 octombrie 2012, 21:27)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Voi sunteti deasupra legilor?
 • +3 (3 voturi)    
  ciudat sau ceva normal ?! (Miercuri, 31 octombrie 2012, 17:53)

  cotora [utilizator]

  ministrul justitiei, mona pivniceru, nu a luat nici o atitudine !!!
  • +2 (4 voturi)    
   eu... (Miercuri, 31 octombrie 2012, 18:38)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui cotora

   inca ii acord prezumptia de nevinovatie...asa cum a zis el comandante :P e profesionista...astept sa vad maine cu nominalizarile...astept..desi faza cu Codruta...
   • +3 (3 voturi)    
    ? (Miercuri, 31 octombrie 2012, 21:16)

    cotora [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78

    ce vrei sa spui ?, care prezumtie de vinovatie ?, ce legatura are nominalizarile cu mircea diaconu ?, sau cu codruta ?, te crezi la antena 3 ?, umbli cu manipulari si diversiuni


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by