Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a intrat recent in posesia copiei unui document emis in urma cu doua saptamani de catre Ministerul Educatiei prin care se confirma practica de inscriere din oficiu a elevilor la orele de Religie, precizeaza ASUR intr-un comunicat de presa, in care solicita Ministerului Educatiei "retragerea de urgenta a adresei sus-mentionate si cere acestuia sa ia toate masurile care se impun pentru a preveni indoctrinarea religioasa a elevilor."

Pe data de 17 octombrie, a fost trimisa catre Inspectoratele Scolare Judetene o adresa semnata de catre trei inalti functionari si avizata de catre secretarul de Stat, dl. Stelian-Victor Fedorca, prin care se reafirma politica Ministerului de inscriere din oficiu a elevilor la orele de religie, predate de o maniera confesionala, mentioneaza ASUR.

"Ministerul invoca 'libertatea de religie'. Unde este aceasta libertate atunci cand copiii sunt inscrisi, din oficiu, la orele de religie? Va reamintesc ca, in scoala, se preda la ore religia unui singur cult. Ce vor studia elevii? Religia ortodoxa? Religia catolica? Religia musulmana? De unde stie directorul scolii, in absenta unei cereri exprese din partea parintilor sau a elevului, de ce confesiune apartin acestia? Legea Educatiei prevede explicit un drept, nu o obligatie, iar decizia Curtii Constitutionale din 1995 spune clar acest lucru," a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

Potrivit ASUR, "inscrierea din oficiu a elevilor la orele de religie contravine atat Art. 18 din Legea Educatiei, ce prevede studierea religiei conform confesiunii proprii, cat si Deciziei nr. 72 a Curtii Constitutionale, aceasta din urma afirmand explicit ca prevederile privind predarea religiei trebuie interpretate:

[...] in stricta conformitate cu cele ale art.29 din Constitutie, in sensul carora 'nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa contrare convingerilor sale' si 'parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine'. O alta interpretare ar fi vadit neconstitutionala."

In consecinta, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei retragerea de urgenta a adresei sus-mentionate si cere acestuia sa ia toate masurile care se impun pentru a preveni indoctrinarea religioasa a elevilor.

"ASUR sustine necesitatea predarii in scoli a unui curs de istorie a religiilor menit a educa elevii in spiritul intelegerii si tolerantei si renuntarea la actualul sistem confesional, ale carui efecte nocive le-am constatat in ultimii ani," scrie in comunicat.

Citeste si: