Plenul Senatului a refuzat ieri sa aplice o hotarare judecatoreasca a ICCJ prin care se confirma starea de incompatibilitate a unui senator. In felul acesta, o putere a statului a negat o alta putere a statului: legislativul nu contesta, nu ignora, ci incalca judiciarul. Prin faptul ca e entitate decide daca se supune sau nu unei hotarari judecatoresti, inseamna ca justitia e dependenta de vointa acesteia. Deci, justitia nu e independenta, scrie judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, pe blogul sau.

"Activez in sistemul de justitie. Am fost invatat la Facultatea de Drept ca legea trebuie respectata de oricine si ca toti suntem egali in fata legii. Am mai invatat ca hotararea judecatoreasca e pronuntata in numele legii si, odata ramasa definitiva, ea devine lege, astfel ca trebuie respectata de destinatarii sai. Ulterior, cand am devenit judecator, am jurat sa apar Constitutia si legile tarii.

Singura instanta pomenita de Constitutie este ICCJ - asta inseamna ca aceasta curte are o valoare deosebita. Ea este simbolul justitiei. De altfel, presedintele ICCJ este considerat de legea nr. 317 din 2004 ca fiind reprezentantul puterii judecatoresti.

Hotararile date de ICCJ sunt in afara oricarei contestatii. Pot fi analizate public, pot fi criticate, dar in mod obligatoriu trebuie executate. Executarea hotararilor judecatoresti reprezinta finalitatea actului de justitie. Daca o hotarare nu se executa inseamna ca nu se respecta insasi justitia - nici corpul de judecatori care o infaptuiesc, nici actele pe care le-au indeplinit.

O astfel de situatia a aparut ieri, la nivelul cel mai inalt al statului: Plenul Senatului a refuzat ieri sa aplice o hotarare judecatoreasca a ICCJ prin care se confirma starea de incompatibilitate a unui senator. In felul acesta, o putere a statului a negat o alta putere a statului: legislativul nu contesta, nu ignora, ci incalca judiciarul. Prin faptul ca e entitate decide daca se supune sau nu unei hotarari judecatoresti, inseamna ca justitia e dependenta de vointa acesteia. Deci, justitia nu e independenta.

Situatia este fara precedent, dar ea reprezinta o escaladare a unei situatii tensionate ce dainuie de ceva vreme: mai intai au fost insultati procurorii (ani de-a randul), apoi au fost insultati judecatorii penalisti de la ICCJ (cazul 'Trofeul Calitatii'), apoi au fost atacati membrii CSM (dosarul referendumului), iar acum e atacata justitia in insasi functionalitatea ei.

Prin faptul ca Justitia e negata de insusi Parlamentul tarii, Parlamentul incalca Constitutia. Am aratat mai sus ca intr-o astfel de situatie justitia e dependenta. FIind vorba de dependenta de o alta putere in stat, inseamna ca justitia este subordonata acesteia. Ca urmare, nu mai exista separatia puterilor in stat. De aceea, sustin ca Parlamentul se situeaza, astfel, in afara ordinii constitutionale. Si sustin ca ne aflam intr-o situatie de conflict intre puteri care neaparat trebuie supus analizei Curtii Constitutionale."

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristi Danilet