Omul de afaceri Catalin Chelu a fost pus sub urmarire penala de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, utilizare de informatii privilegiate, delapidare cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalarea banilor, relateaza Agerpres.

Catalin Chelu a fost chemat miercuri la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Catalin Chelu, impreuna cu membri ai familiei sale, a constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si alte persoane, actionand in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale prin eludarea dispozitiilor legale referitoare la tranzactiile efectuate pe piata de capital si convertirii in lichiditati a plasamentelor detinute la diferiti emitenti - societati comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe BVB - Sectiunea RASDAQ.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Chelu a infiintat peste 168 de societati comerciale tip SRL, mare parte cu sediul in municipiul Galati si 10 asociatii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achizitiona instrumente financiare si a dobandi o pozitie de control in cadrul mai multor emitenti de valori mobiliare.

Cu titlu de exemplu, in decursul perioadei 2001-2008, prin grupul de firme controlate de membrii gruparii au fost achizitionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri in valoare cumulata de peste 780 milioane lei, din care s-au incasat dividende in suma de 760.000 lei si s-a retras din conturi suma de 154 milioane lei.

Ulterior, Catalin Chelu a dispus in mod discretionar de resursele societatilor astfel controlate, beneficiind de lichiditatile obtinute prin delapidarea patrimoniului acestora.

De asemenea, se mai retine ca SC Cony Sat SA Galati, societate controlata de membrii gruparii, a inregistrat in contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrari de construire a unor retele de CATV, neexecutate in realitate de societatile antreprenoare, cu consecinta diminuarii sumelor datorate bugetului de stat - impozit pe profit si TVA.

In acelasi dosar, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de Cezar Rimar, Doina Lilioara Rimar si Gabriel Constantinescu, din municipiul Galati, precum si fata de alte 12 persoane.

Prejudiciul este estimat la suma de 20 milioane euro, corespunzatoare unui rulaj al tranzactiilor bursiere in valoare de 80 milioane euro.

In perioada 17 septembrie - 31 octombrie, la sediul DIICOT, invinuitilor le-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, in prezenta aparatorilor alesi.

Catalin Chelu a fost condamnat pe 12 octombrie de judecatorii Tribunalului Bucuresti la cinci ani de inchisoare cu executare plus un an spor de pedeapsa, in dosarul in care este acuzat ca a incercat sa-l mituiasca cu un milion de euro pe fostul secretar de stat in MAI Dan Fatuloiu, relateaza Agerpres. Decizia nu este definitiva.