Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, va anunta joi, intr-o conferinta de presa programata de la ora 10.00, rezultatele selectiei candidatilor pentru functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. In 25 octombrie s-au incheiat interviurile candidatilor, in cadrul procedurii de selectie in vederea formularii propunerilor pentru cele doua functii, transmite Agerpres.

MJ preciza atunci ca zece din cei 11 candidati care au indeplinit conditiile de participare la selectie au sustinut interviul.

Initial, pentru sefia DNA au fost depuse sapte candidaturi, iar pentru cea a PICCJ sase, doi dintre procurori optand pentru ambele functii.

Singurul candidat care nu a sustinut interviul a fost Laura Codruta Kovesi, fost procuror general al Romaniei, care a comunicat MJ ca nu se va prezenta la interviul pentru functia de procuror-sef al DNA intrucat din data de 16 octombrie isi desfasoara activitatea la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, ca inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul MCV privind reforma sistemului judiciar si reforma anticoruptie.

Procurorii care si-au depus candidatura si au indeplinit conditiile legale de participare la selectie au fost: pentru functia de procuror-sef al DNA - Claudiu Dumitrescu (DNA - detasat la Guvern - DLAF), Vasile Ionita (DNA), Ioan Irimie (DNA - ST Cluj), Laura Codruta Kovesi (DIICOT - ST Sibiu, detasata la MAE), Constantin Sima (PICCJ), Viorica Stoica (PICCJ) si Paula Nicoleta Tanase (Parchetul de pe langa Tribunalul Galati), iar pentru functia de procuror general al Romaniei - Gheorghe Cornescu (PICCJ), Elena Hach (Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov), Gheorghe Mota (Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj), Tiberiu Nitu (PICCJ - numit la Inspectia Judiciara - CSM), Constantin Sima (PICCJ) si Viorica Stoica (PICCJ).

Din comisia care a acordat sprijin ministrului Justitiei in realizarea interviurilor au facut parte: Dragos Dumitru - procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Viorel Cerbu - procuror la Directia Nationala Anticoruptie, Nelu Ciobanu - procuror general al Parchetului de langa Curtea Militara de Apel Bucuresti, selectat in cadrul Comisiei pentru calitatea sa de formator INM la disciplina management judiciar, Claris Dan - psiholog la Inalta Curte de Casatie si Justitie, colaborator al INM.

Ministrul Justitiei formuleaza propunere motivata de numire pentru fiecare dintre functiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, in urma evaluarii inscrisurilor depuse de catre procurorii participanti la selectia pentru functia respectiva si a indeplinirii de catre fiecare procuror participant la selectie a standardelor de evaluare a interviului.

Potrivit legii, numirea procurorului general si a procurorului sef al DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Mandatul celor doi este de trei ani si poate fi reinnoit o singura data.

Mandatul Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror general al Romaniei a expirat in 2 octombrie, iar cel al sefului DNA, Daniel Morar, a incetat in luna februarie.