Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: Romania se apropie de o serie de alegeri dificile care este posibil sa dezbine poporul. Sincer, sunt ingrijorat/ Pentru SUA, procesul de selectie a procurorului general si sefului DNA va fi un criteriu foarte important care va influenta perceptia asupra parteneriatului strategic cu Romania
Alte fragmente din discursul Ambasadorului SUA:
Primul test in acest sens va fi numirea noului procuror general si a noului procuror-sef al DNA. Este vital ca cei numiti in aceste inalte functii sa fie sustinuti de toate marile partide politice, ca ei sa fie procurori independenti, apolitici si, mai presus de toate, sa fie la fel de competenti si curajosi precum predecesorii lor. Acest lucru nu se va intampla daca - cei mai buni si mai inteligenti - ezita sa se inscrie in competitie. Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selectie va fi un criteriu foarte important care va influenta perceptia asupra parteneriatului nostru strategic cu Romania.
Sunt intrebat adesea de ce este acest lucru atat de important pentru noi. Este foarte simplu: Romania este aliatul nostru si ne-am angajat sa avem un viitor comun. In Irak si Afganistan ne-am sacrificat impreuna. Insa pana nu vom sti ca statul de drept este sigur si pana nu vom sti ca aceste institutii care asigura puterea cetatenilor sunt independente, nu putem fi increzatori ca Romania este un aliat stabil.
Acest lucru este la fel de important pentru companiile americane care isi desfasoara activitatea in Romania. Ne asteptam sa beneficiem de aceleasi conditii. Legislatia federala americana, Foreign Corrupt Practices Act, interzice companiilor americane sa dea mita. Eu si urmatorii ambasadori vom informa Departamentul Justitiei al SUA despre orice incalcare a acestei legi de catre companiile americane. In plus, simt ca am obligatia personala de a va ajuta sa atrageti mai multe investitii americane.
Tranzitia Romaniei de la comunism a fost dificila si va continua sa fie dificila. Asa cum ne spunea marele dizident si ulterior presedinte al Cehiei, Vaclav Havel: "O cultura politica democratica nu poate fi creata sau reinnoita peste noapte. Este nevoie de mult timp... Comunismul a condus doar o data in istoria moderna (si, speram, pentru ultima data), asadar si fenomenul post-comunismului a fost o noutate."
Raman multe lucruri de facut in Romania si ati realizat progrese extraordinare in acea tranzitie, inclusiv vara aceasta.
Montagne russe-ul economiei, care urcase rapid - inregistrand o crestere de peste 7% in 2008 - s-a prabusit la fel de repede in 2009, odata cu inceperea recesiunii mondiale - scazand brusc cu aproape 7% si anuland cresterile anterioare. Din fericire, guvernarea din 2009 a fost suficient de inteleapta pentru a cere sprijin de la FMI, Banca Mondiala si UE. Insa imprumutul de douazeci de miliarde de euro a adus cu sine conditii si monitorizare de catre FMI; acestea au inclus reducerea aparatului administrativ si privatizarea companiilor de stat care irosesc capitalul energetic al tarii. Totodata, inovatorul program de monitorizare al UE, Mecanismul de Cooperare si Verificare sau MCV, care fusese una dintre conditiile pentru aderarea la UE, cerea Romaniei sa adopte reforme ale sistemului juridic, sa lupte impotriva coruptiei si sa imbunatateasca actul de justitie.
Acest plan general de reforma (conditiile FMI si MCV) a inceput sa genereze rezultate pozitive, grabind tranzitia de la comunism.
Guvernarea precedenta merita recunoastere pentru negocierea si acceptarea acestui plan. Guvernarea actuala merita recunoastere pentru adoptarea sa. In plus, guvernarea precedenta a adus un administrator financiar strain, Franklin Templeton, pentru a administra Fondul Proprietatea, in valoare de circa patru miliarde de euro, infiintat pentru despagubirea victimelor confiscarilor ilegale de proprietati din perioada comunista si cea a Holocaustului. La randul sau, Fondul Proprietatea este totodata cea mai mare listare individuala de pe piata romaneasca de capital SI actionar minoritar al multora dintre companiile de stat romanesti. In aceasta calitate a jucat un rol vital in consolidarea pietei de capital locale si in reforma companiilor de stat. Fondul a impus asigurarea transparentei registrelor acestor companii. A evidentiat asa-numitele "contracte cu baietii destepti" de la Hidroelectrica. L-a ajutat pe fostul ministru al Justitiei sa elaboreze un cod de guvernare corporatista progresist. Acum, actionarii romani au puterea de a-i determina pe conducatorii companiilor sa actioneze in mod profesionist si sa protejeze interesele actionarilor.
In ciuda progreselor semnificative, economia romaneasca este precum o piramida intoarsa: 1) din 21.000.000 de romani, doar trei milioane sunt inregistrati ca angajati in sectorul privat, platesc impozite si contribuie la sistemul de asigurari sociale destinat tuturor romanilor; 2) conform datelor oferite de Institutul National de Statistica un numar si mai mare de romani lucreaza la negru si nu platesc impozite; 3) Institutul estimeaza de asemenea ca valoarea totala a evaziunii fiscale in anul 2010 ar putea fi mai mare de 21% din PIB, depasind valoarea bugetului de stat; 4) conform Organizatiei Internationale a Muncii, 25% dintre angajatii romani continua sa lucreze in sectorul public; printre ei se numara, conform estimarilor, si 400.000 de angajati ai companiilor de stat.
Aceasta este mostenirea comunismului si este pur si simplu nesustenabila. Totusi, exista cel putin patru motive de a fi optimisti.
In primul rand, Romania incearca sa realizeze in 20 de ani ceea ce i-a luat Americii peste 100 de ani sa realizeze.
Al doilea motiv de a fi optimisti: planul expus de catre conditiile FMI, MCV si alte reforme adoptate in ultimii ani au inceput sa reorienteze varful piramidei economiei romanesti.
In al treilea rand, asa cum arata cel mai recent raport MCV, s-au inregistrat progrese reale, masurabile, in lupta impotriva coruptiei.
In al patrulea rand, dupa toata instabilitatea politica si economica din aceasta vara, care, trebuie sa recunosc, a scos la lumina emotii puternice de toate partile, in cele din urma statul de drept a triumfat. Referendumul s-a desfasurat in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale, iar cei de la putere au aceptat rezultatul, cu toate ca acesta era contrar obiectivelor sale politice. Adevaratul test pentru o republica este respectarea legii de catre cei aflati la putere si in momentele dificile, nu doar in cele usoare, si mai ales atunci cand nu corespunde cu interesele lor.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Va aratam noi Romanii Americani "protocol"
Va ardem in cu r pe voi Bolsevici Tigani USL care a ti ajuns la putere
Vagabonzi mirlani si Tigani
Baniiii
Ramineti tara de mirlani
Drum bun,vinitura!
Nu, nu sintem Burkina Faso, sintem mai rau.
In Romania nu exista politicieni!
Noi sa zicem merci ca se baga astia si ne mai ameninta cu cite ceva, atlfel ar fi fost vai de fundul nostru. Si normal ca le mai pasa de amenintari ca daca nu mai vedem banii europeni, nici ei nu isi mai rotunjesc buzunarele.
Este ca n-ai inteles nimic?
Este țara ta ( a noastră). Nu a voiculeștilor, antoneștilor sau a bocilor ungureni. Și nici a unor ambasadori, cancelari, comisari, etc. Ține minte că interesele ambasadorilor, comisarilor, străinilor nu sunt NICIODATĂ aceleași cu ale tale ( ale noastre). Chiar dacă își flutură prin față idei despre democrație, corectitudine și alte alea.
Aș fi vrut să spună domnul ambasador ce firme americane au dat mită funcționarilor români, cui au dat și pentru ce anume?
Sau, în cazul lor, se numește lobby?
Dar ceea ce ma uimeste pe mine este iresponsabiltatea in care sunt tinuti romanii: foarte putin stiu si fac ceva pentru propria lor Romanie, majoritatea se simt dezradacinati in propria lor tara pentru ca o critica la infinit pasand vina pe oricine altcineva decat asupra lor insile.
Sunt sechele ale marilori umilințe suferite ăn ultimii 70 de ani ( mai cu seamă în ultimii 23 de ani).
Ființa națională dispare.
În dorința de a ne asigura traiul și confortul zilnic, nu mai privim nici alături nici în viitor.
Prezentul și imediata apropiere ne dictează.
Am încercat odată să fac vorbire despre mândria și demnitatea națională.
Mi s-a răspuns că decât demn cu burta goală, mai bine ...slugă ( curvă) cu senzația de sațietate.
Eu cred că se poate și demn și cu burta aproape plină. S-ar cere, însă, mai mult respect și mai multă muncă.
În viața lor nu au fost capabili să ia hotărâri fără să se uite la ce spune marele stalingitensteinmerkelsarcozybarososamd.
Frate, nu mai ai loc de atatea sfaturi. Maine, poimaine o sa vina un 'specilist britanic' sa imi duca furculita de la mamaliga pana la gura ca sa ma arat un aliat de nadejde in stiu eu ce interes?
Baietii aia ai nostri care au murit in operatiunile externe au fost un fel de Teo Peter in accident? Pierdere colaterala?
E doar o populatie, si aia f dezbinata deja !
Politicieni nu avem.
Mafiotii care conduc isi vor regla conturile brutal cu mafiotii care au condus.
Marea evaziune va continua.
Populatia va fi supusa progresiv unor suprataxe.
Posibil sa existe revolte spontane.
Ar fi si la noi la fel ca in America de Sud.
Desi aceste tari au multe bogatii politicienii fac ce le place lor mintind poporele lor, fiecare promite si o data junsi la putere nu mai tin cont de legi, facind tot ce le place lor, desi mereu invoca cuvintul "DEMOCRATIE si vointa POPORULUI !
Nu stiu daca d-nul ambasador procedeaza bine facind afirmatiile de mai sus, dar va intreb putem avea incredere in clasa politica, ca le pasa de noi .
Politicienii nostri cred ca au doar drepturi si uita foarte usor de obligatiile pe care le au tinind cont ca suntem in NATO si in UE.
Teoria lor suna foarte bine dar uitindune cum urca preturile absolut la toate,este clar ca domnul ambasador stie de ce vorbeste !
Dupa 23 de ani de democratie romanii se impart in doua... saraci si bogati .
Toti ne promit si o data ajunsi la putere lupta, lupta si iar lupta doar pentru EI SI INTERESELE LOR !
Aviz tuturor celor peste 7 miloane de cumparati comunisti,care dupa ce cu cativa ani inainte l-au votat supramajoritar pe Basescu sa ramana sef de stat si sa reduca la strictul necesar clasa plosnitelor sugatoare de sange din Parlament, acum se pregatesc sa se inghesuie in alta Divizie Tudor Vladimirescu cu armament de ultima generatie putinista!!
JOS COMUNISMUL!! Nu comunismul este libertatea noastra. Nu comunismul a inventat libertatea pe pamant, ci neosclavagismul!!
Mare mare diferenta
daca ai ceva de reprosat, reproseaza fostului prim ministru Adrian Nastase,azi puscarias . El si ILIESCU au fost marii artizani ai marii afaceri Bechtel!!Atunci i-ai aplaudat exact ca si azi, si pui sub pres gunoiul oligarhilor comunisti. Nu fac nimic altceva tovarasii tai decat ceea ce au facut atunci!! Asa ca nu am pentru ce sa te menajez NEMERNICULE!!!
Numai ca el vorbeste cu gandul la isprava USL din vara cu suspendarea lui Basescu si pragul de 50% ce se voia schimbat de USL...
Ambasadorul nu zice nimic ca in 2007 acelasi Traian Basescu vorbea altfel despre acel prag, ia uite aici:
"Pe 29 noiembrie 2007, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu făcea o serie de aprecieri referitoare la referendumul din 25 noiembrie, privind introducerea votului uninominal. Nemulţumit de faptul că referendumul a fost invalidat, Traian Băsescu a tunat şi fulgerat împotriva existenţei pragului electoral de prezenţă de 50% + 1. Iată ce spunea atunci Traian Băsescu:
„Numărul românilor care au spus "Da" la referendum, acest aproape patru milioane, este aproape egal cu numărul de voturi care au fost date în favoarea tuturor partidelor care au trecut pragul de 5 la sută şi trimit politicieni în Parlamentul European. Tratamentul care se aplică de către politicieni votului poporului, în comparaţie cu votul pentru interesele politicienilor, este inadmisibil. Introducerea artificială a unui prag de 50 la sută plus unu din electoratul din listă pentru validarea unui referendum arată discriminarea pe care politicienii o practică atunci când cetăţenii români sunt chemaţi la vot împotriva interesului lor, dar în interesul românilor. Condiţiile sunt să fie validate numai acele consultări electorale care sunt în interesul politicienilor.
Cred că o astfel de limită ar putea fi stabilită, 50 la sută plus unu din cei înscrişi în listă - condiţie de validare a unui referendum, numai dacă în România ar fi votul obligatoriu. Sunt state în Uniunea Europeană în care prezenţa la vot este obligatorie şi, în cazul absenţei la vot, electorul este amendat. Dar în România participarea la vot nu este obligatorie, nu este sancţionat absenteismul."
De ce nu o fi zicand nimic atunci Ambasadorul SUA?!
Nu-i frumos, Dle Ambasador.....
S.U.A este o mare putere, o democratie stabila, etc.
România își îndeplinește îndatoririle ( în Nato de exemplu), își plătește contribuțiile la timp, etc.
Să-l aud, însă, pe ambasador vorbind despre corupția din România, este prea mult.
Dacă numea și niște firme americane care au mituit , era mult mai credibil și ajuta organele să-i umfle pe corupți dar și pe corupători.
Mie mi se pare că domnul ambasador a fost pus aici pentru a pune anateme și nu pentru a contribui la dezvoltarea relațiilor.
Cooperare înseamnă, după mine, respect și nicidecum impunerea unor lucruri doar pentru faptul că ești o mare putere sau pentru că ai un anume interes.
Dacă a zis ceva străinul, e sfânt. Nu mai trebuie trecut prin filtrul propriei gândiri.
Nu mai știm să gândim? Nu mai știm să ne apărăm? Nu mai știm să ne apărăm drepturile? Mai avem dreptul de a gândi,de a ne apăra drepturile,de a fi demni?
Ne mai cunoaștem interesele?
Mai avem ceva ( măcar în suflet) al nostru?
Răspunsurile ar trebui să ni le dăm noi și nu să le așteptăm de la alții.
Să nu ne mai autoflagelăm, să nu ne mai credem mai proști ori mai răi decât alții.
Să prețuim mai mult ceea ce avem, știm, putem noi.
Asta, după mine, nu înseamnă a ne izola de ceilalți.
Fiecare nație se respectă și se apără întâi pe sine. Noi, de ce nu ?
Cu PDL nu le-a fost deloc mai bine, dimpotriva !!!
Si cata incredere le-au acordat romanii in 2004 si 2008 si 2009 PDListilor si lui Traian Basescu, asa-i ?!
Le-a fost mai bine romanilor ?!
NU.
Ce-i mana pe politicienii romani sa candideze ?!
Poate imi raspunde cineva pe forumul asta, dar cu argumente si chiar exemple de politicieni care au facut ceva pentru romanii care l-au votat....
In opinia mea, romanii in 9 decembrie se vor mai frige o data la vot dupa 20 de ani de experiente electorale nefericite, alegand USL ca si-asa nu au ce vota...
Ce mi-e PDLul de care s-au saturat, ce mi-e USL, ce mi-e PP-DD....
In jud Covasna, eu cu cine votez ca la ce fauna vad pe listele partidelor romanesti, nici vorba sa merg la vot ??!!!
Cine uraste democratia si crede in forme totalitare boicoteaza votul democratic, mai pe scurt nu se prezinta la vot. Cine din oricare alte motive personale (dezamagire, ura personala, nestiinta, indolenta) nu se prezinta la vot face invariabil jocul dusmanilor democratiei.
Cui nu-i place clasa politica nu are decat sa se implice in politica si sa schimbe lumea.
Poporul este copios lucrat, invrajbit, dementializat.. printr-o deturnare .. ce ne lasa cu gura cascata..
EXPERIMENTUL ROMANIA !!
Plangeti, jeliti voi, romanii-diaspora, si nu ne mai blestemati si voi ! Nu va fie rusine cu noi, caci suntem .. baciul mioritic.. (profetia din Balada Miorita)