Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat marti ca a decis redactarea unei Ordonante de urgenta a Guvernului privind Bacalaureatul profesional dupa ce a constatat ca prin procedura parlamentara masura nu ar intra in vigooare in timp util, informeaza Mediafax.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

"Din cate am vazut in sala (plenul Camerei Deputatilor - n.r.) nu mai exista cvorum, ca urmare noi nu putem sa mai tensionam mai mult decat atata asteptarea celor care se afla in clasa a XII-a si care vor sa opteze pentru Bacalaureatul profesional. Azi am discutat cu premierul si vom trece sa redactam o Ordonanta de urgenta pentru a finaliza saptamana viitoare aceasta decizie", a declarat Ecaterina Andronescu, precizand ca daca s-ar ramane la varianta unei legiferari parlamentare, sunt cele mai multe sanse ca actul normativ sa nu intre in vigoare pana anul viitor din cauza procedurilor anevoiase.

Potrivit ministrului Educatiei, noua OUG "va contine exact aceleasi prevederi care au fost discutate in Parlament, acest continut a trecut prin procedurile parlamentare si daca nu era cererea de reexaminare anuntata in ultima zi din intervalul de timp acordat de Constitutia probabil ca astazi deja elevii ar fi stiut exact despre Bacalaureatul profesional, asa cum stiu despre Bacalaureatul national".

"Este optiunea libera a elevilor, daca cineva considera ca apare legislativ prea tarziu aceasta decizie, este liber sa nu aleaga varianta de Bac profesional", a mai spus Ecaterina Andronescu, care a precizat insa a avut multe semnale din randul celor care asteapta aceasta lege.

Premierul Victor Ponta i-a cerut marti ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa prezinte Guvernului, saptamana viitoare, o informare despre noul sistem de sustinere a bacalaureatul din 2013. "O sa va rog pentru saptamana viitoare sa ne informati ce se intampla cu pregatirea pentru Bac-ul de anul viitor. Vreau sa stie toti copiii si toti parintii din timp care va fi sistemul de la anul viitor. Nu vrea domnul presedinte, asta e, dansul nu mai da Bacalaureatul, noi trebuie sa ne gandim la cei care au de dat Bacalaureatul la anul si e foarte important sa avem un sistem corect, dar mult mai adaptat la realitati", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului la reexaminare legea care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional. "Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementare a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor", se arata in motivarea cererii de reexaminare publicata pe site-ul administratiei prezidentiale.