Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer: In Ucraina, Romania e asociata cu Ceausescu si migratia romilor. In Romania, Ucraina e asociata cu Cernobil si asuprirea minoritatii romane. Trebuie sa depasim aceste stereotipuri

de Robert Mihailescu     HotNews.ro
Marţi, 30 octombrie 2012, 12:40 Actualitate | Esenţial


Teofil Bauer
Foto: Ambasada Ucrainei
Primul mare scrutin din Ucraina dupa ce Viktor Ianukovici a fost ales presedinte, in 2010, a fost castigate de Partidul Regiunilor, aflat la putere. Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, discuta online cu cititorii HotNews.ro despre evolutia relatiei cu Rusia si Uniunea Europeana, despre viitorul relatiilor bilaterale Kiev - Bucuresti si cum vede Ucraina, membra a formatului 5+2, evolutiile din Republica Moldova, tara in care are o puternica minoritate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2607 vizualizari

 • UCRAINA (Marţi, 30 octombrie 2012, 13:39)

  scridon radu lucian [anonim]

  Am fost proiectantul actionarilor electrice de la corpul principal al Combinatului de la Krivoi Rog.Cum poate recupera Romania investitia de 1 Miliard USD, la nivelul anilor 1990?Este posibila o solicitare internationala pentru modernizarea si cumpararea acestui Combinat de catre factori cu o situatie financiara stabila, prin care sa recuperam si noi investitia?
  • r 1 (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:03)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui scridon radu lucian

   Realizarea proiectului de la Krivoi Rog a fost inceputa inca in perioada sovietica, dar dupa destramarea URSS echipamentele care au fost livrate de catre partea romana nu au fost puse in functiune. De aceea rezolvarea acestei probleme nu este asa de simpla cum ar parea la prima vedere. Un semnal pozitiv in acest sens este faptul ca in aprilie anul curent la Kiev a avut loc sedinta comisiei mixte interguvernamentale pe probleme de colaborare economica, industriala si stiintifica in cadrul careia partile au convenit crearea unui grup de experti pentru gasirea unei solutii echitabile a problemei respective. Consultarile vor avea loc la finele anului in curs.
 • Turism (Marţi, 30 octombrie 2012, 13:43)

  Rasmus [utilizator]

  Am fost in 2010 de la Constanta la Sevastopol cu o barca cu panze si autoritatile mi-au spus ca pentru formalitatile de intare-iesire in/din Ucraina trebuie sa angajez un agent, costul fiind undeva la 500 USD, ori eu doream sa stau doar 2-3 zile...
  Nu se poate simplifica procedura astfel incat Constanta, Odesa, Sevastopol sau Crimeea sa fie o destinatie pentru yahturile romanesti?
  Cu multumiri.
  • r 2 (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:06)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rasmus

   Problemele apar deoarece persoanele care calatoresc cu astfel de ambarcatiuni nu cunosc regulile de navigatie si taxele portuare care trebuiesc achitate in astfel de cazuri. Recomandam anterior efectuarii de astfel de calatorii consultarea regulamentelor statelor respective, in cazul de fata Ucraina.
 • redeschidere punct trecere frontiera (Marţi, 30 octombrie 2012, 14:29)

  savin alex [anonim]

  Cand se va redeschide punctul de trecere frontiera in regim de mic trafic, inchis in martie 2010, Climauti- BIla Crinitsia, din judetul Suceava?
  • R3 (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:09)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui savin alex

   Acest punct de trecere al frontierei ca si alte cinci asemanatoare au fost inchise in martie 2010 de catre partea romana pentru a efectua unele lucrari de modernizare a infrastructurii respective. De aceea, intrebarea aceasta trebuie adresata partii romane.
 • Interdictiile aplicate de Kiev (Marţi, 30 octombrie 2012, 16:00)

  Victor [anonim]

  Cum comentati interdictiile aplicate de securitatea ucraineană în cazul scriitorului român Vasile Ilica și a jurnalistului Sergiu Dan, ultimul având atât cetățenie română, cât și ucraineană? Deși a trecut mai bine de o jumătate de ani, celor doi nu le-a fost comunicat motivul acestei interdicții.

  Cum explicați tărăgănarea deschiderii unui Institut Cultural al României la Cernăuți sau Kiev?
  • r 4 (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:12)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   In conformitate cu prevederile dreptului international interdictia nu prevede darea de explicatii privind motivarea deciziei.

   Partea ucraineana a acordat Romaniei toate permisele necesare pentru deschiderea la Kiev a unei filiale a Institutului cultural roman in cadrul ambasadei Romaniei in Ucraina.

   Din informarea pe care o avem, in momentul de fata partea romana deja a desemnat persoana care va conduce aceasta institutie culturala la Kiev.
 • Minoritatea romaneasca (Marţi, 30 octombrie 2012, 16:06)

  George [anonim]

  Cat de adevarate sunt informatiile potrivit carora etnicii romani din Ucraina, in special, cei din regiunea Odesa sunt persecutati de autoritatile locale si serviciile de securitate ucrainene?

  De ce cimitirele eroilor români din Ucraina sunt lăsate de izbeliște?
  • r (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:20)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Daca as raspunde pe scurt, raspunsul ar fi urmatorul: aceasta afirmatie nu corespunde realitatii. Comunitatea romana din Ucraina este formata din 151.000 de persoane. Nivelul de asigurare a drepturilor comunitatii respective poate fi caracterizat prin urmatoarele cifre statistice:

   - functioneaza 82 de scoli cu predare integrala in limba romana care sunt frecventate de catre 20.000 de elevi de etnie romana
   - 2.000 de prescolari frecventeaza 40 de institutii prescolare, iar procesul educational se efectueaza in limba romana
   - din bugetul de stat este finantata functionarea a 88 de biblioteci comunale si 76 de biblioteci scolare. Fondul de carte in limba romana in aceste institutii este de 115.000 de exemplare
   - aparitia a 6 cotidiene in limba romana este finantata prin bugetul de stat si local
   - Un sfert din emisiunile postului de televiziune Cernauti este in limba romana precum si 20% din emisiunile postului de radio Cernauti

   Problema cimitirelor trebuie rezolvata la nivel juridic. Ucraina si Romania pregatesc un proiect de acord inter-guvernamental care va permite solutionarea problemei abordate.
 • Să plecăm de la ce ne uneşte (Marţi, 30 octombrie 2012, 17:09)

  cobra [anonim]

  Eu i-aş propune domnului ambasador să transmită guvernanţilor din ţara pe care o reprezintă câteva puncte de vedere din România:
  1. Încetaţi cu acţiunile de spionaj indiferent că sunt în favoarea voastră sau a Rusiei. Nu aşa se câştigă încrederea între două state.
  2. Încetaţi să consideraţi românii drept fascişti. Când am mers alături de nemţi v-aţi bucurat că scăpaţi de ruşii care v-au înfometat în perioada interbelică (aţi uitat?), iar acum mormintele ostaşilor români sunt făcute una cu pământul. Gata, războiul s-a terminat de mult, buni, răi, ăia au murit pe-acolo, hai să-i lăsăm să se odihnească-n pace. N-AU MURIT C-AU VRUT EI, CI C-AU FOST TRIMIŞI ACOLO.
  3. Aţi primit degeaba de la ruşi şi nordul Bucovinei, şi sudul Basarabiei. Am contribuit la realizarea combinatului de la Krivoi Rog şi n-am primit nimic. Ne-am procopsit cu belele de pe urma Cernobâlului şi n-am primit nici-o compensaţie. În discuţiile care ţin de Transnistria nu ne-aţi ajutat cu nimic. Chiar nu înţeleg de ce aveţi atitudinea asta duşmănoasă faţă de noi.
  4.Haideţi să dezvoltăm relaţiile culturale. O colaborare în acest sens ar deschide multe porţi. Se poate avea ca punct de plecare colaborarea care exista în Evul Mediu. Comunitatea ucrainiană de la noi are drepturi pe care românii din Ucraina nu le au. Încercaţi să urniţi lucrurile din loc şi veţi vedea că veţi putea găsi în noi parteneri de încredere. S-ar putea ca o dată şi o dată să aveţi nevoie şi de noi aşa, mai mici decât voi. Niciodată nu ştiţi cum se învârte roata istoriei.
  Să nu uitaţi asta niciodată.
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:32)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui cobra

   Am fost nominalizat ca ambasador anume pentru a intari relatiile bilaterale, pentru a cauta prieteni in Romania, pentru a dezvolta relatiile dintre statele si popoarele noastre. Problemele care pot fi invocate nu se limiteaza la cele mentionate mai sus, dar principalul lucru consta in aceea ca, cu parere de rau, romanii si ucrainenii se cunoscc foarte putin. Tocmai de aceea si in Ucraina sunt diferite stereotipuri precum: Romania este asociata doar cu regimul Ceausescu, cu migratia necontrolala a romilor, cu contrabanda de tigari la frontiera comuna si asa mai departe.

   In Romania Ucraina este asociata cu Cernobil si asuprirea minoritatii romane.

   Pentru a depasi aceasta deficienta de informare, lucram pentru infiintarea de reprezentante mass media ucrainene in Romania si romane in Ucraina.
 • vizita scurta (Marţi, 30 octombrie 2012, 18:47)

  jmromalo [anonim]

  Fac parte din fosta minoritate Deutsche Bukowiner. De multi ani incerc sa revizitez locurile copilariei, rude si prieteni din comuna Crasna Ilschi la nord de punctul de frontiera com.Straja fostul jud. Storojinetz.. Formalitatile extraordinar de complicate m-au descurajat. Nu este in interesul tuturor sa incurajam investitiile trilaterale ucrainene-germane-romane care ar putea rezulta din vizite constructive ?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:34)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui jmromalo

   Raspunsul ar fi urmatorul: nu stiu particularitatea cazului, dar in general cetatenii Romaniei precum si ai altor state membre UE au dreptul de intrare pe teritoriul ucrainean fara vize. Daca este nevoie de informatii suplimentare, acestea se pot obtine la consulatul Ucrainei de la Suceava sau la ambasada.
 • Transnistria (Marţi, 30 octombrie 2012, 18:57)

  Florin [anonim]

  Bună ziua,

  Excelenţă, aş dori să aflu care este poziţia guvernului de la Kiev privind soluţionarea problemei transnistrene şi care sunt modalităţile concrete de implicare a ţării dumneavoastră în negocierile 5 + 2.

  De asemenea, aş fi interesat de situaţia negocierilor din acest moment privind acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

  Vă mulţumesc.
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:36)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Pozitia Ucrainei fata de aceasta problema se bazeaza pe principiul inviolabilitatii frontierelor de stat in Europa, respectul fata de integritatea teritoriala si suveranitatea statelor. Orice varianta de reglementare a conflictului trebuie sa fie agreata de catre partile conflictului, cu sprijinul mediatorilor si observatorilor care fac parte din formatul 5+2.
 • Anexarea teritoriilor (Marţi, 30 octombrie 2012, 20:10)

  Vlad [anonim]

  Domnule Ambasador

  In urma aparitiilor in presa din Ucraina a mai multe articole in care asa-zisii jurnalisti sustin ca Romania doreste anexarea unor teritorii romanesti ale actualei Ucraine, mi-am dat seama ca autoritatilor oficiale de la Kiev chiar le place cand populatia ucraineana se revolta si acuza Bucurestiul de pretentii teritoriale la adresa Ucrainei. Diplomatii romani au declarat in repetate randuri ca Romania nu doreste nicio bucata din teritoriul statului vecin, desi, poate, ar cam trebui, tinand cont de faptul ca Ucraina detine, astazi, cel putin doua teritorii care candva au apartinut Romaniei.

  De ce nu emiteti comunicate in care sa mentionati ca ati primit asigurari ca Romania nu atenteaza la securitatea si integritatea Ucrainei?

  Multumesc
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:40)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   In Ucraina, ca si in Romania, presa este independenta dar noi, ca ambasada, nu comentam ceea ce apare in presa.
 • Ucrainenii din Romania versus (Marţi, 30 octombrie 2012, 23:31)

  Andrei [anonim]

  Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor a declarat recent că România este un exemplu în ceea ce privește asigurarea drepturilor minorităților, iar toți ucrainenii din România nu se plâng de niciun fel de probleme. Între timp, etnicii români din Ucraina au o sumedenie de probleme, care îi împiedică să se mențină ca parte a poporului român.

  De ce credeți că minoritatea românească din Ucraina încă se mai plânge că este supusă deznaționalizării?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:44)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   As incepe cu constatarea ca nu comentez declaratiile unor persoane. Am mentionat mai sus datele statistice legate de minoritatea romana si, comparativ, as mai adauga ca in Romania comunitatea ucraineana care numara 60.000 de persoane beneficiaza de un liceu cu predare partiala in limba ucraineana.

   Consider ca discutiile privind asa-zisa deznationalizare sunt speculatii. Trebuie sa depasim acest nivel si sa trecem o monitorizare civilizata a situatiei reale a minoritatilor respective cu implicarea expertilor OSCE si Consiliului Europei.
 • colaborare stiintifica (Miercuri, 31 octombrie 2012, 7:29)

  Dan Costea [anonim]

  Excelenta,

  Din perspectiva ucraineana, care ar putea fi modalitatile de extindere a colaborarii in plan stiintific intre Ucraina si Romania?

  Va multumesc anticipat.
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:46)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Costea

   Colaborarea existenta nu corespunde necesitatilor reale. In aprilie anul curent a avut loc cea de-a doua sesiune a Comisiei mixte in cadrul careia au fost abordate problemele legate de colaborarea in domeniul stiintific si tehnologic. Cu parare de rau, colaborarea in acest domeniu este intr-un stadiu initial si ambele parti au inca multe de facut pentru a misca lucrurile din punctul zero.
 • Relatii bilaterale (Miercuri, 31 octombrie 2012, 8:50)

  gigel12 [utilizator]

  Buna ziua,

  La nivelul perceptiilor publicului larg relatiile dintre Ucraina si Romania nu sunt dintre cele mai bune. Se observa un soi de ostilitate surda intre cele doua tari, marcata de tot soiul de prejudecati si resentimente (e.g. romanii sunt tigani sau fascisti vs ucrainienii ne-au luat bucati din teritoriu etc).

  Totusi, ca om care am vizitat Ucraina (inclusiv Bucovina de Nord) am ajuns sa descopar o tara minunata, iar oameni deschisi trebuie ca se gasesc de ambele parti ale frontierei.

  Cum vedeti dumneavoastra o apropiere si o mai buna cunoastere intre cele doua tari si ce masuri concrete propuneti pentru acest obiectiv ?

  Multumesc.
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:51)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigel12

   Partial am raspuns deja la intrebarea dvs. Pot sa repet ca trebuie sa ne cunoastem mai bine si atunci nu o sa apara intrebari de tipul cu care ati inceput postarea dvs. Imi pare rau sa aud astfel de intrebari care confirma faptul ca intre statele noastre este un vacuum informational care ar trebui eliminat cu informatii reale.
 • economica (Miercuri, 31 octombrie 2012, 10:47)

  Vasile [anonim]

  Buna ziua, am o intrebare: cum se dezvoltă relaţiile economice şi comerciale româno-ucrainene?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:55)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   Aceste relatii ar trebui sa fie locomotiva care ar trage dupa sine intregul complex de relatii bilaterale. Avem unele realizari: in 2011 comertul bilateral a depasit cifra de 2 mld dolari. Sunt convins ca acesta nu e nivelul la care ar trebui sa ne oprim. Lucram in aceasta directie si speram ca eforuturile respective vor avea rezultatele asteptate. Cu sprijinul ambasadei au fost organizate cateva forumuri economice in Romania si Ucraina, misiuni ale oamenilor de afaceri din ambele tari, se organizeaza expozitii cu participarea mediului de afaceri din ambele tari.
 • roman vs moldolvean (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:08)

  Hadrian [anonim]

  Domnule Ambasador,
  Ucraina face distinctia dintre minoritatile romana si moldoveneasca pe propriul teritoriu national. Puteti explica in ce consta aceasta diferenta? Ea prezinta interes pentru, de pilda, locuitorii din Iasi, care se simt, ca moldoveni, parte a natiunii romane. In al doilea rind, stiu ca statul dumneavoastra considera Republica Moldova stat-ruda (kin state) pentru moldovenii din Ucraina. Imi puteti spune cum poate fi kin state Republica Moldova, un stat care are doar 21 de ani vechime, pentru o comunitate aflata pe teritoriul actual al Ucrainei de sute de ani? Daca ar deveni independenta, Transnistria ar putea fi kin state pentru ucrainienii din Republica Moldova? Sau pentru rusii din Republica Moldova? Va multumesc si va urez un mandat de succes la Bucuresti.
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:57)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Hadrian

   Pozitia Ucrainei e foarte simpla si corespunde normelor internationale in vigoare. Persoanele au dreptul sa-si identifice liber apartenenta la o etnie sau alta. Statul nu poate influenta persoanele sa se identifice intr-un mod sau altul.
 • ma intreb (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:08)

  Ionel [anonim]

  Cum va explicati faptul ca tot mai multi fosti/ sau actuali sportivi de marca intra in politica? Vitali Klitschko si Andrei Sevcenko sunt exemple foarte bune...este politica o garantie a bunului trai? au adunat bani frumosi in cariera, de ce ar mai avea nevoie de politica?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:02)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   Pentru politica ucraineana fenomenul acesta nu este o noutate. Am mai avut in parlament ziaristi, cantareti, artisti. Aspectul pozitiv al acestei practici consta in aceea ca ei insisi au inteles ca nu se aflau la locul lor. Si Klisko si Sevcenko sunt simboluri ale Ucrainei - dar daca vor deveni si simboluri ale politicii ucrainene aceasta o va demonstra numai trecerea timpului.
 • proiecte energetice (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:15)

  Vlad Mustea [anonim]

  Excelenta,
  Atit Romania, cat si Ucraina incearca sa scape, pe cat posibil, de dependenta de importurile de gaze din Rusia. Credeti ca pot colabora Romania si Ucraina in anumite proiecte energetice comune, gen AGRI?

  va multumesc
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:04)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Mustea

   Bineinteles ca da. In momentul de fata nivelul de investitii reciproce este destul de scazut, dar sursele alternative de energie au nevoie de finantari masive. Daca vom gasi investitorii respectivi Ucraina ar fi deschisa pentru facilitarea activitatii lor.
 • transnistria (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:16)

  vasile [anonim]

  Ca parte a formatului 5+2, care solutie considera Ucraina ca este cea mai potrivita pentru rezolvarea conflictului din Transnistria: integritatea teritoriala a Moldovei, federalizarea tarii sau desprinderea Transnistriei din aceasta tara? Cum vede Ucraina prezenta trupelor rusesti in Transnistria?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:06)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   Bineinteles ca integritatea teritoriala a republicii Moldova. Ucraina este prezenta in zona conflictului numai cu contingent de observatori.
 • gaze de sist (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:17)

  Florin Mihai [anonim]

  Stimate domnule ambasador,
  Ce pozitie are Ucraina fata de gazele de sist? Este guvernul de acord cu exploatarea lor? Exista rezerve pe teritoriul Ucrainei?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:09)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Mihai

   Rezerve pe teritoriul Ucrainei sunt, dar perspectiva exploatarii lor este destul de incerta din motive ecologice si a necesitatii de investitii financiare substantiale, dar reprezinta o perspectiva potentiala pentru viitor.
 • gaze (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:20)

  Oil man [anonim]

  Dle ambasador,
  Am vazut recent ca OMV Petrom a cistigat - ca parte dintr-un consortiu international - licenta de explorare a rezervelor de gaze din platforma maritima ucraineana din Marea Neagra. Este acesta un exemplu de buna cooperare economica intre Bucuresti si Kiev? Si a doua intrebare: e posibil ca OMV Petrom sau alte companii romanesti sa participe la proiecte mari din domeniul energetic in Ucraina?

  Va multumesc si va urez succes
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:11)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oil man

   Pot sa repet ca orice prezenta a capitalului strain, roman, american sau orice alta tara este de salutat. Sustin afirmatia dvs ca acesta este un exemplu de colaborare efectiva. Statul ucrainean incearca sa creeze conditii propice pentru atragerea investitorilor straini.
 • democratie (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:34)

  jan [anonim]

  Cum comentati relatarile din presa occidentala ca problemele democratice din Romania, tara membra UE, s-ar putea rasfrange si asupra Ucrainei, tara cu aspiratii europene, mai ales ca OSCE si altii au criticat modul "nedemocratic" in care s-au desfasurat alegerile si acuzatiile de falsificare a rezultatelor?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:19)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui jan

   Ucraina a trecut testul alegerilor in Rada suprema. Prin modul in care a votat, populatia Ucrainei si-a manifestat atitudinea fata de clasa politica. Aprecierile pe care le fac institutiile internationale sunt pentru noi importante dar nu sunt determinante deoarece este vorba de chestii pur interne.

   Autoritatile au facut tot ce a fost posibil ca alegerile sa aiba loc intr-un cadru democratic si transparent. Fiecare alegator a avut posibilitatea sa-si exprime optiunea intr-un mod liber, rezultatele alegerilor sunt recunoscute de catre toti participantii la scrutin cu exceptia liderilor blocului Batkivscina.
 • Moldoveni vs. Romani (Miercuri, 31 octombrie 2012, 11:54)

  Lili [anonim]

  De ce Ucraina recunoaste existente unei minoritati 'moldovenesti', atata timp cat chiar si Academia de la Chisinau sustine ca nu exista diferente mai ales intre limba 'moldoveneasca' si romana.

  Dumneavoastra, personal, considerati ca exista limba 'moldoveneasca' ?
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:22)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lili

   La aceasta intrebare am raspuns mai sus.
 • Persona non-grata (Miercuri, 31 octombrie 2012, 12:02)

  GrigOire [anonim]

  Excelenta,

  cum comentati faptul ca, in ultimul timp, Ucraina a interzis tot mai multor cetateni romani sa intre pe teritoriul ucrainean, declarandu-i astfel persona non-grata?
  Iar acest lucru se intampla mai ales atunci cand cineva scrie despre metodele de deznationalizare a romanilor din Ucraina, aplicate de autoritatile locale, bineinteles, in coordonare perfecta cu serviciile speciale de la Kiev si din teritoriu.

  In plus, ati putea sa enumerati cate persoane din Ucraina a refuzat Romania sa intre pe teritoriul sau?

  Mult succes.
  • R (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:24)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui GrigOire

   Nu as fi de acord cu afirmatia ca asistam la o multiplicare a cazurilor de interzicere a accesului pe teritoriul ucrainean. In principiu, asa o practica este aplicata si de catre partea romana.
 • redeschidere puncte vamale si de mic trafic (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:19)

  savin alex [anonim]

  Revin la intrebarea privind redeschiderea celor 5 puncte de trecere frontiera inchise in 2010 de partea romana. CAnd intri din Ucraina in Romania, la VAma Siret se sta f f f mult...cel putin 5-6 ore, indiferent de momentul zilei...fie ca e dimineata, la pranz sau noaptea. Aceasta situatie duce practic la blocarea calatoriilor intre cele doua tari vecine.....multi cetateni renunta de a mai calatori din acest motiv(este si cazul meu).Redeschiderea acelor puncte de frontiera ar decongestiona relatiile economice, culturale, interumane, etc. intre cele doua tari. Intrebarea este daca si uCRAINA este cu adevarat interesata de acest lucru.Intreb asta deoarece din informatiile pe care le am, cele 5 puncte sunt deja modernizate in mare parte de partea romana, probleme ar exista la partea ucraineana. O observatie suplimentara ar fi ca nu se pot cladi relatii bune fara a fi rezolvata aceasta problema a traficului interfrontalier...precum si mica coruptie la vama ucrainiana...asa zisa 'traditia". Multumesc
 • 150.000 (Miercuri, 31 octombrie 2012, 13:21)

  George [anonim]

  Domnule Bauer, mai sus sustineti ca in Ucraina locuiesc doar 150.000 de romani? Noi stim ca, de fapt, este vorba de circa 500.000. Care este adevarul?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by