Judecatorul Adrian Bordea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost desemnat, luni, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe locul ramas vacant dupa demisia Monei Pivniceru, care a fost numita ministru al Justitiei.

Adrian BordeaFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al ICCJ citat de Agerpres, Adrian Bordea a fost ales membru CSM, prin vot secret, de catre Adunarea generala a instantei supreme.

"Luni, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, constituiti in adunare generala, in conformitate cu dispozitiile art.22 lit.c din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ, si-au desemnat, prin vot secret, reprezentantul in Consiliul Superior al Magistraturii, rezultatele fiind urmatoarele: Adrian Bordea - 41 voturi, iar Sorinela Alina Macavei - 27 voturi. Din totalul de 76 de voturi exprimate, 8 au fost declarate nule", se arata in comunicat.

In 2 octombrie, plenul Senatului l-a validat pe judecatorul Adrian Bordea de la ICCJ in calitate de membru interimar al CSM ca urmare a demisiei Monei Pivniceru.

In favoarea validarii lui Bordea s-au exprimat 63 de senatori, iar unul singur s-a abtinut de la vot.

Adrian Bordea a primit un raport favorabil si din partea senatorilor juristi. In acest context, Bordea a precizat ca prioritatile sale ca membru al CSM vor viza in special aspecte de procedura tehnica, mandatul sau fiind unul extrem de scurt.

"Va fi un termen relativ scurt, de cateva luni. Din aceasta perspectiva, proiectele mele nu pot fi decat pe termen scurt si vizeaza aspectele procedurale cu care sistemul de Justitie se confrunta - punerea in aplicare a Codului de procedura civila, aspecte legate de insuficienta resurselor umane. (...) Am sustinut ideea ca unificarea jurisprudentei sa fie un aspect esential, determinat nu numai de hotararile pe care instanta suprema le pronunta in deciziile pe care le are de solutionat, dar si prin publicatii", a spus Bordea la acel moment.

Mona Pivniceru, actualul ministru al Justitiei, a demisionat in luna august din functiile de membru ales al CSM si de judecator la Inalta Curte.

La alegerile din 2011 pentru ocuparea unui loc in CSM din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, castigate de Mona Pivniceru, judecatoarea Gabriela Birsan a fost a doua, dupa numarul de voturi, iar locul trei a fost ocupat de Adrian Bordea, aminteste Mediafax.

Judecatoarea Gabriela Birsan, care procedural ar trebui sa o inlocuiasa pe Mona Pivniceru in Consiliul Superior al Magistraturii, a solicitat, in august, constatarea faptului ca a devenit membru al CSM, dar si sa se ia act de faptul ca demisioneaza din aceasta functie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, in august, de cererile Monei Pivniceru de demisie din functiile de membru ales al CSM si de judecator la ICCJ.