Daniel Funeriu si-a dat demisia din Consiliul de conducere al ICR: Presedintia Romaniei nu poate sa fie partasa la actuala deriva a reprezentarii internationale a culturii romanesti, dominata de stridente nationaliste

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Luni, 29 octombrie 2012, 18:18 Actualitate | Esenţial


Consilierul prezidential Daniel Funeriu si-a dat luni demisia din functia de membru al Consiliului de conducere al Institutului Cultural Roman (ICR). "Presedintia Romaniei nu poate sa fie partasa la actuala deriva a reprezentarii internationale a culturii romanesti, dominata de stridente nationaliste, actiuni, metode si concepte care apartin unei epoci revolute", scrie in demisia inaintata de Daniel Funeriu presedintelui Traian Basescu, presedintelui ICR, Andrei Marga, si membrilor Consiliului.

Reamintim ca Guvernul Ponta a trecut printr-o ordonanta de urgenta ICR din subordinea Presedintiei in subordinea Senatului. Ulterior, conducerea ICR, in frunte cu Horia Roman Patapievici, si-a dat demisia. In fruntea institutiei a fost numit Andrei Marga, indepartat dupa doar trei luni din fruntea Ministerului Afacerilor Externe dupa ce isi stabilise ca tinte majore orientarea politicii externe si catre Rusia si China.

Citeste mai jos scrisoarea completa de demisie a lui Daniel FuneriuÎn baza Legii nr. 356/2003 m-ați numit prin Decret prezidențial în data de 25 mai 2012 membru al Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român. Din această calitate am putut să constat că, anterior modificării legislației ICR prin OUG nr. 27/2012, componența Consiliului de conducere și atribuțiile sale făceau din acesta un adevărat forum de dezbatere, asigurând un sprijin direct și, în același timp, exercitând un control firesc și profesionist asupra conducerii executive a instituției.

Subliniez că, prin componența sa, Consiliul de conducere reflecta nucleul activităților culturale din România — prin uniunile de creație și Academia Română — și doar în minoritate conținea reprezentanți ai unor instituții cu conducere politică, în speță ministere.

Rezultatul unei astfel de construcții instituționale s-a văzut în ultimii ani. Fără a enumera aici reușitele ICR – ele au fost subliniate în rapoartele anuale și în presa din străinătate – aș remarca o trăsătură fundamentală a activității institutului din ultimii ani : ICR a dat cuvântul părții celei mai dinamice din cultura noastră, reușind armonizarea între inovarea culturală și promovarea valorilor consacrate. Prin prospețimea, naturalețea și consistența acestui demers echilibrat, ICR a reușit să trezească interes și să pună România pe harta culturală internațională cu statutul de firesc cotidian și nu, așa cum era cazul înainte, ca o prezență privită cu titlu de curiozitate față de un exotism prefabricat.

În urma modificărilor legislative operate prin OUG nr. 27/2012, s-au creat premisele unei agresiuni politice fățișe asupra ICR și, prin aceasta, asupra culturii naționale. Preluarea controlului asupra ICR de către instituții parlamentare (Senatul României) și guvernamentale structural politizate a făcut posibilă transformarea premiselor în realitate. Constat astăzi că singura eroare a celor care trăgeau semnale de alarmă referitoare la consecințele OUG nr. 27/2012 a fost că au subestimat dezastrul programat care, inevitabil, a început să se producă. Astfel:

1)    prin pozițiile exprimate oficial de conducerea sa executivă, în special de către președintele său, ICR revine la practici anterioare anului 1990, printr-o viziune vădit naționalist-agresivă, cu accente protocroniste.
2)    Desuetudinea demersului actual al ICR se observă clar din programul președintelui ICR, care navighează între :
a.    angajamente triumfalist-mesianice: „Vom cultiva memoria trecutului (sic!), vom contribui la rezolvarea problemelor prezentului și vom prefigura și pregăti viitorul”;
b.    sfaturi paternaliste: „Accentul trebuie mutat pe sprijinirea activităților generatoare de ipoteze, concepte, descoperiri cognitive, inovații tehnologice, înnoiri de viziune și pe cultivarea și etalarea științelor în România. Reglementările și organizarea ICR vor trebui să reflecte o asemenea privire contemporană asupra culturii și civilizației”; „ICR trebuie să-și asume, să încurajeze și să întrețină dezbaterea culturală de bună calitate în care cetățenii României să se exprime și să-și regăsească vederile (sic?!)”.
c.    formulări confuze: „Valorile nu sunt întotdeauna epuizate de valorile ce se stabilesc pe piață.”
d.    insinuări care ţin loc de argumente: „Imaginea României în lume nu ar fi trebuit să fie depreciată grăbit [oare ar trebui să fie depreciată lent?!, n.m.],  cum a fost în ultimii ani, socotind-o simplă propagandă.” „ICR s-a preocupat, în ultimii ani, să etaleze noi experimente, dar eșecurile nu sunt mai puține decât reușitele.”

 
Lipsa de orizont, aplatizarea valorică, răfuiala meschină, „genocidul” ideilor sunt primele concluzii care se desprind după patru luni de implementare a OUG nr. 27/2012.
 
 
Daniel Funeriu
3)    Programul ICR prezentat de președintele acestuia este asfixiat de clişee şi încărcat de adjective, ambalat într-un conglomerat cenușiu de cuvinte destinat să înece într-o pastă vâscoasă libertatea gândului.

Lipsa de orizont, aplatizarea valorică, răfuiala meschină, „genocidul” ideilor sunt primele concluzii care se desprind după patru luni de implementare a OUG nr. 27/2012. Cel mai vizibil rezultat al ICR în ultima perioadă a fost monopolizarea portalului instituției pentru răspândirea panseurilor încețoșate ale președintelui ICR. Pe scurt, consecința OUG nr. 27/2012 asupra ICR este transformarea acestuia într-un „C.A.P. cultural”, în programul căruia – după ce a fost trasat numărul de kilocalorii culturale cu care trebuie să ne mândrim ca națiune –  ne putem aștepta oricând la impunerea tovărășească a unor obiective stahanoviste de producție de carte românească la hectar, de pictură la metru pătrat sau stabilirea de planificări cincinale în kilograme de sculptură sau kilometri de role de film. Mai rămâne doar să ne așteptăm la turnarea, în creierul străinilor cărora le vine ideea să citească autori români, de traduceri ale unor opere românești cu un înalt grad de civism patriotic și revoluționar prin impunerea de titluri marilor edituri ale lumii.

Nu am nicio îndoială că, în formula sa originară, Consiliul de conducere ar fi cenzurat fără drept de apel o astfel de viziune prăfuită și agresivă în raport cu valorile actualității. Din păcate, conducerea executivă a ICR, prin intențiile și acțiunile membrilor săi, se înscrie cu aplomb în logica anilor ’70, logică imposibil de schimbat având în vedere componența politizată a actualului Consiliu de conducere.

 
Mai rămâne doar să ne așteptăm la turnarea, în creierul străinilor cărora le vine ideea să citească autori români, de traduceri ale unor opere românești cu un înalt grad de civism patriotic și revoluționar prin impunerea de titluri marilor edituri ale lumii
 
 
Daniel Funeriu
Stimate Domnule Președinte,

Instituția Prezidențială s-a situat în ultimii opt ani pe o poziție de constantă modernizare a domeniilor sale de competență consfințite în Constituția României. Condamnarea comunismului, sprijinul acordat realei sincronizări cu valorile europene, promovarea depolitizării activităților culturale sunt liniile de forță ale ultimilor ani. De aceea am înțeles mandatul pe care mi l-ați încredințat în Consiliul de conducere al ICR ca pe un instrument de promovare a acestor valori în cadrul Institutului.

În aceste circumstanțe, cauzate de aplicarea OUG nr. 27/2012, precum și de derapajele neliniștitoare ale actualei conduceri, sancționate pe larg și acut atât în mediile din țară cât și din străinătate, mă aflu în imposibilitatea de a-mi exercita mandatul. În consecință, vă prezint, stimate Domnule Președinte al României, demisia din funcția de membru al Consiliului de conducere al ICR. Fac acest lucru, Domnule Președinte, din convingerea că Președinția României nu poate să fie părtașă la actuala derivă a reprezentării internaționale a culturii românești, dominată de stridențe naționaliste, acțiuni, metode și concepte care aparțin unei epoci revolute.

Cred că în aceste momente, în care membrii marcanți ai culturii naționale, cât și partenerii culturali ai României privesc cu uimire și neînțelegere demolarea sistematică a credibilității greu dobândite de ICR, este important să semnalați societății românești, încă o dată, atașamentul Dumneavoastră față de eforturile elitelor românești pentru promovarea culturii autentice și solidaritatea dumneavoastră consecventă cu procesul de ancorare a României la valorile culturale ale Europei moderne.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5356 vizualizari

 • +41 (53 voturi)    
  Un gest corect.. (Luni, 29 octombrie 2012, 18:23)

  MenInBlack [utilizator]

  Cum altfel sa reactionezi in fata idiotilor ?!
  • -11 (13 voturi)    
   cultura nationalista ? (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:15)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   Astept sa vad cand spaniolii, italienii, nemtii sau francezii nu vor promova cultura nationalista. Numai noi suntem mai prosti si ne supunem celorlalti in loc sa ne apreciem valorile.
  • 0 (2 voturi)    
   "Terminarea" identitatii de tara... (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:06)

   cristian_nuc [anonim] i-a raspuns lui MenInBlack

   Incepe cu astfel de oameni..cica scoliti pt aceiasi tara.
   Eu nu am auzit vocalize cand Kelemen Hunor care are biblioteca in Buda si Pesta a luat locul lui Bolintineanu.
  • 0 (2 voturi)    
   Dar cum? (Marţi, 30 octombrie 2012, 13:21)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   Asta era in mai multe functii deodata? Si ANI nu a zis nimic atata timp? Fiindca pe Diaconu si Longin nu i-a slabit deloc in vremea asta...
 • -14 (38 voturi)    
  n-ajunge oaia? (Luni, 29 octombrie 2012, 18:26)

  raz [anonim]

  romanii au institut cultural?

  credeam ca le-ajunge oaia aia si ortodoxia.
 • -41 (63 voturi)    
  D F si cultura (Luni, 29 octombrie 2012, 18:27)

  evoque [utilizator]

  vaca si baletul.
  • -35 (51 voturi)    
   d f si Cultura (Luni, 29 octombrie 2012, 18:37)

   gheo [anonim] i-a raspuns lui evoque

   Corect!
  • +16 (24 voturi)    
   plus (Luni, 29 octombrie 2012, 18:54)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   dobitoque LOL
  • +35 (49 voturi)    
   Tolomac (Luni, 29 octombrie 2012, 18:58)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Ba postacila, ceva mai inteligent n-ai gasit sa scrii?? Bine ca e Marga om de cultura. Pentru mirlanul de romania oameni de cultura sunt Razvan teodorescu, Adrian Paunescu, Vadim ( ca doar a scris si el pt coana Leana), eventual ligai din astia tineri gen Siulea. iar de-al de Plesu, Liiceanu, Patapievici, Cartarescu, etc. astia "e" niste nasparlii basisti. Ca de, atit poate pricepe neuronul.
   • -18 (30 voturi)    
    Cultura = curva politicii? (Luni, 29 octombrie 2012, 19:19)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Mai cititi odata ce scrieti... chiar credeti orice declaratie politica?

    Cultura romaneasca era mai vie, originala si iubita acum 20 de ani, dintr-un fenomen de altfel care nu are legatura cu hotii care ne conduc azi.

    Sa pui insa egal intre un politician (oricare ar fi el) si cultura romaneasca actuala nu poate fi facuta decat pentru a sublinia subcultura pe care politicienii o promoveaza.

    Bogdan, vorba populara are mare greutate: Cine zice ala este, apropo de postacila ....
    • +17 (19 voturi)    
     Si totusi, ce vrei sa zici??? (Luni, 29 octombrie 2012, 23:00)

     bogdan1477 [anonim] i-a raspuns lui VictorS

     1. Chiar cred ce zic, altfel nu m-ash obosi sa scriu pe blog. Asteptam sa-mi zici unde consideri ca nu am dreptate.
     2. Cultura romaneasca era mai acu 20 de ani in ce fel? Cum masori dumneata cantitatea de "viu" din cultura?
     3. Care din cei enumerati de mine e politicianul care nu merita enumerat ca om de cultura?
     4. Vorba populara denota de multe ori infantilism. Doar zicind ca la gradinita: "prost esti tu" de mai multe ori, nu inseamna ca si ai mai multa dreptate.

     In concluzie, nu prea stii sa argumentezi ceea ce sustii, vii cu fraze ambigue si cu platitudini.
     • +1 (3 voturi)    
      :)) (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:30)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Mesajul meu initial nu era numai pt tine ci pt cititorii de aici in general.

      Daca ai impresia ca aici e vreo platforma pentru dezbateri e dreptul tau. Am si eu insa dreptul sa imi spun parerea ca orice alt cetatean cu riscul ca unii (sau altii) sa sustina ca sunt infantil sau oricum altcumva.

      Amestecatul politicii cu cultura nu da bine niciodata, si sa il pui pe Basescu (tu ai facut asta nu altcineva) alaturi de Cartarescu sau Plesu e cel putin dubios. Dar cum mentionezi postacii totul e mai clar in mod logic.

      Niciunul din politicieni nu e interesat de promovarea culturii romanesti (exemple ca nu e asa?), de altfel multi dintre ei (si romani in general) nici nu stiu ce inseamna cultura romaneasca.
      Asta este insa pacatul nostru comun. Si e atat de comun incat nici nu se mai semnalizeaza ca si pacat ...
   • +9 (17 voturi)    
    De fapt... (Luni, 29 octombrie 2012, 19:22)

    Geo1989 [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    Răzvan Theodorescu chiar a scris ceva demn de luat în seamă. Dar Păunescu, Vadim, Buzatu, Marga, Oprea, Ungureanu, Năstase sunt nulităţi.
   • -1 (9 voturi)    
    Esti exagerat .. (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:27)

    monarch [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    Atunci cand judeci oamenii de cultura trebuie sa-i dezbraci de simpatiile lor politice.Nu poti niciodata spune ca A Paunescu nu a fost un mare om de cultura, un poet si un patriot .Indiferent ce politica a facut ceea ce a creeat va ramane in istoria culturii romane. Am toata stima pentru Cartarascu , ini place Plesu , nu stiu cine sunt Patapievici si Liiceanu si care este sensul vietii lor dar nu ma pot abtne sa nu imi placa sa citesc si sa ascult muzica pe versurile lui Paunescu.Trebuie sa fim si un pic obiectivi , oricat ne-ar place unul sau altul dintre politicieni ...Si tu , daca asculti Tudor Gheorghe - un mare , mare artist - sau folk sau rock asculti de multe ori versuri de Paunescu ...
    • +7 (9 voturi)    
     paunescu (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:40)

     omidius [utilizator] i-a raspuns lui monarch

     Paunescu nu a fost un mare poet, a fost un mare versificator.
     A scris foarte multe versuri din care razbatea un sentiment à la Catavecu "Ca orice român, ca orice fiu al ţării sale... în aceste momente solemne... (de abia se mai stăpâneşte) mă gândesc... la ţărişoara mea... (plânsul l-a biruit de tot) la România... (plânge. Aplauze în grup)... la fericirea ei!... (acelaşi joc de amândouă părţile)... la progresul ei! (asemenea crescendo)... la viitorul ei! (plâns cu hohot. Aplauze zguduitoare.)"

     Dar si foarte multe de genul
     "Îndoliat de rele, acum mă nasc din nou,
     Slujindu-mi cu credinţă, după putere, ţara,
     Vă mulţumesc de toate, Cinstit şi Bun Erou,
     Din Geniul dumneavoastră, ca un fertil ecou,
     Să vină Adevărul, să vină Primăvara.

     Versuri la Cuvântarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu din 6 februarie 1986"
  • +30 (38 voturi)    
   Diferenta dintre Ponta si DF (Luni, 29 octombrie 2012, 19:30)

   Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Ponta: un plagiat
   Daniel Funeriu: În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant, cel mai competitiv proiect UE, cea mai mare finanțare acordată de UE pentru un proiect individual[1]).

   Asadar, mai povesteste cum Daniel Funeriu si cultura sunt ca vaca si baletul pentru ca ma apuca rasul.
   • -20 (26 voturi)    
    Mai greseste si UE dom' le! (Marţi, 30 octombrie 2012, 1:23)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

    N-o lua in tragic. Si pe coana Leana o facura academiciana multipla si multi doctor multi causa. Apai, Funeriu asta-i chiar nulitate, de ce nu l-ar face si pe el de un grant de 2 milioane?!? La cat ii de fudul si de limitat omu, e normal!
    • +15 (19 voturi)    
     Bine ma, ... (Marţi, 30 octombrie 2012, 7:28)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

     ... dupa modelu' asta de logica, io zic ca matale nu esti doar tampit, ci mai ai si-un corn in frunte pe care iese non-stop cacat. Poate careva sa ma contrazica? Ca doar nu ti-ai pus poza aici?

     Coana Leana a fost mai intai cu functie politica, pe urma a ajuns doctor.

     Pe cand la Funeriu a fost exact pe dos: dupa ce si-a frecat coatele de bancile unora dintre cele mai prestigioase scoli din lume (Universitatea din Strasbourg e intre primele 150 din lume, cf. Shanghai university index), dupa care a lucrat ani de zile in institute de cercetare la fel de prestigioase de pe tot globul - institute care nu-si trag banii de la stat, ci de la firme private, care le platesc pt. performanta, nu pt. taiat frunza la caini. Abia dupa ce a demonstrat ca-l duce mintea a ajuns ministru, si a fost primul ministru al invatamantului de dupa '89 care chiar a miscat ceva.

     Sa pui in permanenta totul la indoiala e un lucru inteligent. Sa pui in permanenta totul la indoiala ignorand faptele si fara sa te informezi e in schimb dovada de imbecilitate.
     • +2 (4 voturi)    
      nu te chinui sa le explici, nu pricep ! (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:26)

      immm [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

      Astia ori nu pricep ori scriu la comanda !
      Oricum obtii rezultate mai bune explicand teoria relativitatii la un cioban decat sa acepte ei performata unui om de valoare.
     • 0 (4 voturi)    
      La asa "langaj" (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:04)

      lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Imi pare normal sa-l sustii pe Funeriu, dragule. Marile spirite se intalnesc intotdeauna si se sustin reciproc, este o evidenta.
      Cand omul care-l sustine cu fervoare pe Funeriu se exprima atat de academic, aduce dovada ca Funeriu insusi e de o calitate umana si intelectuala de acelasi nivel, dotat cu un grad de civilitate similar.
      Multumesc pentru demonstratie!
      • 0 (4 voturi)    
       La asemenea demonstratie (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:43)

       Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

       Efectiv ma apuca rasul. Dumneata ai obtinut: " În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant, cel mai competitiv proiect UE, cea mai mare finanțare acordată de UE pentru un proiect individual[1])." asa ceva de la UE? Da-mi te rog exemple de romani cu asemenea performante si apoi arunca cu noroi in ei, ca deh, fac ce face si Funeriu.
    • +2 (4 voturi)    
     pe coana Leana... (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:05)

     Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

     o facura academician alde aia din comisia de nu l-a gasit plagiator pe Ponta, sau alde Androneasca nu UE...
     • 0 (4 voturi)    
      Nu, iubire... (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:05)

      lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78

      Pe coana Leana o facura Doctor Honoris Causa mari si renumite institute academice straine, y compris occidentale...
   • -11 (13 voturi)    
    Dar cu bacu' cum ramane? (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:14)

    Aegis [anonim] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

    Pana la granturi, sa aflam si noi cum si-a echivalat Funebrul studiile liceale - asta daca le-a si facut. Sau, poate le-a facut in paralel cu studiile superioare, ca mai cunoastem cazuri.
    • +6 (8 voturi)    
     Are bacul luat in Franta (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:40)

     Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Aegis

     Chiar in ziarul Gandul ne arata acest lucru:

     http://www.gandul.info/news/daniel-funeriu-si-a-aratat-in-direct-diploma-de-bacalaureat-reprezinta-unul-dintre-cele-mai-intime-momente-din-viata-mea-9836791

     Cumva vei spune ca si Franta mai greseste?
    • +5 (7 voturi)    
     hartii (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:48)

     omidius [utilizator] i-a raspuns lui Aegis

     Eu zic sa-i ceri lui Funeriu si adeverinta de la administratia financiara din Strasbourg ca nu are restante la impozite, si adeverinta de la administratorul blocului un de a stat in Strasbourg care sa ateste ca nu are datorii la intretinere, si cazierul judiciar.

     Daca birocratia din Romania are cereri tampite, nu inseamna ca in toata lumea e la fel. Numai in birocratia romaneasca ti se cer toate hartiile la tot pasul. Chiar daca buletinul de identitate nu ti se elibereaza fara certificat de nastere, sunt o multime de birocrati care iti cer sa te prezinti cu amandoua. La fel si cu diplomele. Chiar daca nu te poti inscrie la facultate fara diploma de bac, doar in Romania, pentru dovedirea studiilor, ti se cere sa prezinti si diploma de facultate, si diploma de bac.
    • +2 (4 voturi)    
     vreau doar sa iti spun.. (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:31)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui Aegis

     ..ca e poveste veche, clara pentru toata lumea si fara niciun secret. Daca ai sti sa folosesti Google, ai gasi mai multe raspunsuri la aceasta dilema(si tentativa de fals a antenelor si realitatea prezentata printre altii si de Gandul, Hotnews).. asta daca vrei sa iti depasesti conditia de "antenist" si sa treci de partea cealalata, de aprtea "basistilor"..
  • +21 (29 voturi)    
   evoque (Luni, 29 octombrie 2012, 19:30)

   Mr John [anonim] i-a raspuns lui evoque

   un alt mercenar postac alaturi de mazeta, colonel etc
   • +23 (29 voturi)    
    sunt laturile societatii ... (Luni, 29 octombrie 2012, 19:51)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Mr John

    atat pot ei...
  • +22 (28 voturi)    
   ai bun simt (Luni, 29 octombrie 2012, 20:08)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   si abtine-te sa comentezi despre Funeriu, nu ai tu caderea sa apreciezi nivelul intelectual sau cultural al lui Funeriu, n-ai nici pregatirea, nici prestanta, nici aprecierea internationala a lui Funeriu.
   • -14 (20 voturi)    
    nu esti oleaca encomiastic, musiu? (Luni, 29 octombrie 2012, 23:07)

    Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    ...daca ne abtinem prea mult vom ajunge la incontinenta....
    • +1 (7 voturi)    
     Curios! (Marţi, 30 octombrie 2012, 8:31)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

     Unii sustin ca poti ajunge ascet!
     Voi, culturalistii de carton, nu aveti cu ce!
     Ganditi cu grebla!
    • -1 (3 voturi)    
     vai ce (Marţi, 30 octombrie 2012, 13:44)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

     poanta buna ai facut. cat de inteligent si cult esti.
     precis ti se trage de la caloriferul lui marga, acest radiator mai ceva ca terminator.
  • +15 (19 voturi)    
   Lasati-l..... (Luni, 29 octombrie 2012, 20:10)

   blackbik [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   .... c-o fi din Teleorman.
   • +4 (8 voturi)    
    :-)) (Marţi, 30 octombrie 2012, 7:29)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui blackbik

    Cu opinii!
  • +1 (1 vot)    
   Ponta si guvernarea (Marţi, 30 octombrie 2012, 14:48)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   vaca si baletul.
 • -13 (31 voturi)    
  29.10 - o zi neagra... (Luni, 29 octombrie 2012, 18:48)

  Pantera Roz [utilizator]

  Azi am aflat 2 vesti tragice pt. destinele neamului : Lavinia Sandru nu mai candideaza iar D . Funeriu si-a dat demisia din ICR...Ma intreb cum va suporta natiunea aceste vesti cumplite...Romani - fiti tari ! Vom trece si peste asta , ca peste atatea altele in istoria noastra multi-milenara ... :))
  • +11 (15 voturi)    
   Iata cultura romaneasca (Luni, 29 octombrie 2012, 19:24)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Pantera Roz

   Merci Pantera Roz, iubesc umorul romanesc, aproape unic prin nuantele inchise la culoare...un fel de mix intre umorul englezesc si bascalia balcanica.

   Bascalia (ironia mai putin fina) nu e neaparat pe gustul meu insa e de apreciat ca fiind caracteristica...

   Acum peste 20 de ani aveam tone de glume, bancuri, scriitori umoristici si comendianti... acum avem prea mult amar ca sa mai zambim.
   Sunt insa si cei care mai au puterea. Bun asa, bravos natiune!
  • 0 (0 voturi)    
   Ai uitat una cu mult mai inportanta (Marţi, 30 octombrie 2012, 18:46)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Pantera Roz

   Victor Ponta cu Martin Schulz sunt in vizita electorala in Gorj.
 • +21 (29 voturi)    
  Oare insi ca evoque (Luni, 29 octombrie 2012, 19:02)

  Kappa [utilizator]

  nu-si dau seama ca sint in permanenta in contratimp cu ce-i pe forumul asta? Ce-i asta, postezi numai asa ca sa numeri cite oale ti se sparg in cap?
  • -18 (22 voturi)    
   Evoque nu si-a dat seama ca site-ul e basist (Luni, 29 octombrie 2012, 19:27)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

   la fel ca marea majoritate a postacilor. Ma intreb de ce Hotnews nu blocheaza toate comentariile dusmanoase? Sau poate isi rezerva acest drept in viitoarea campanie electorala cum au mai facut-o pana acum cu diverse ocazii mai sensibile pentru excelenta sa marele carmaci condamnat sa stea inca 2 ani intre zidurile palatului Cotroceni (bine, mai face cateodata si iesiri prin secuime).
   • +9 (11 voturi)    
    Nu ma, ... (Marţi, 30 octombrie 2012, 7:31)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ....

    ... ce nu si-a dat seama nici evoque, nici mazeta, nici colonelu' e ca pe-aici se mai si discuta pe baza de argumente, gargara, invectivele si ironia prosteasca - cam asa ca a matale - nefiind apreciate.
   • +2 (6 voturi)    
    >>>>>>>>>>>>>>>>>> (Marţi, 30 octombrie 2012, 8:04)

    Invincible [utilizator] i-a raspuns lui ....

    Evoque si aialalti sunt basisiti care practica psihologia inversa. Scopul lor este sa ii urati pe USL-isti.

    Cum altfel crezi ca rezista ei, zi de zi, la tone de ironii si picioare in tur?
    • 0 (2 voturi)    
     in fiecare zi.. (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:42)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui Invincible

     ..posteaza alta persoana in spatele pseudonimelor? Niciuna din persoane (nu stie)/( nu e interesata de) ce a postat acum 4/23/113 zile persoana de serviciu la butoane? :D
 • -21 (29 voturi)    
  Demisie Funeriu (Luni, 29 octombrie 2012, 19:05)

  nicolae pop [anonim]

  De ce oare acestui imbecil nu ii place nationalismul? Ce ilderanjeza pe acest dezaxat nationalismul Romanilor. Internationalismul proletar sau cel capitalist sunt cele mai mari nenorociri ale globalizarii.
  • +20 (22 voturi)    
   ... (Luni, 29 octombrie 2012, 19:32)

   o8561 [utilizator] i-a raspuns lui nicolae pop

   Nationalismul facut cu cap, poate.
   Dar acel care sa dea doar bine in ochii electoratului,
   ca vai ce tine el mult la tara lui draga, nu si nu si nu.

   Ca in orice relatie ... tu mai lasi de la tine, celalta persoana mai lasa si ea.
   Si apoi sa pui piciorul in prag doar atunci cand trebuie,
   nu ca sa fii gica contra tot timpul.
  • +6 (8 voturi)    
   ia citeste tu (Luni, 29 octombrie 2012, 19:45)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui nicolae pop

   "Comediile domnului Ion Luca Caragiale" de Titu Maiorescu si vei realiza care este diferenta daca te duce capul.
  • -4 (10 voturi)    
   Mesaje goale (Luni, 29 octombrie 2012, 20:36)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui nicolae pop

   nu stiu cat de convins a fost purtatorul acestui mesaj de continutul lui, in sine insa ar trebui sa isi dea toti demisia si banii inapoi :) si asta din 89 incoace. Toti!

   Romania in afara tarii e cunoscuta numai pt hoti si tigani, rareori mai stie careva de Brancusi sau Enescu. Ar trebui sa descoperim si promovam valorile insa suntem atat de departe de capitolul asta ca imi vine sa rad de ironia situatiei ...

   Unii inventeaza sau importa valori, noi promovam pe Gigi Becali pe toate canalele media... asta culegem
   • 0 (4 voturi)    
    Nu te supara pe mine.. (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:56)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    ..dar pe cand era ICR condus de Patapievici, festivalul George Enescu a ajuns sa faca cetatenii straini sa vina in Romania sa asiste la acest festival..

    Acum dl. Marga ne propune sa realizam Festivalul George Enescu, cu ajutorul unor "orchestre" de calorifere si avioane cu reactie ca un simbol al marilor realizari tehnice romanesti.. adica, daca nu ai inteles: "Accentul trebuie mutat pe sprijinirea activităților generatoare de ipoteze, concepte, descoperiri cognitive, inovații tehnologice, înnoiri de viziune și pe cultivarea și etalarea științelor în România"..
    Ce e aia sa citesti o carte, cand, nu-i asa, e suficient sa tii un ciocan de metal in mana si sa "citesti" (ca toti oamenii muncii) cat efort s-a depus, cat patos, cata suferinta a pus "tovarasul" care a facut ciocanul.. ai putea sa il auzi cum injura basistii si pe Basescu in timp ce taia cu pila in metal..
    Oricum, tara are nevoie si de meseriasi, dar ce treaba o avea cultura cu ciocanul, nu stiu... doar MArga si sustiantorii lui stiu!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Hmm (Marţi, 30 octombrie 2012, 16:26)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     deci cultura inseamna doar cartea si literatura?

     repet: cand o sa ma uit in gura politicienilor sa aflu despre cultura Romaneasca, atunci e capatul lumii.

     Momentan nu aflam decat despre subculturi diverse de la ei.
     Idea de a promova inovatii ar trebui sa porneasca in a creea posibilitatea celor care traiesc printre noi de a se manifesta creativ, fie prin tehnologie sau arta, nici nu conteaza.
     Faptul ce ei vor sa dezgroape ce altii deja si-au adjudecat... spune multe.
  • +5 (7 voturi)    
   Vezi ca faci confuzii (Marţi, 30 octombrie 2012, 7:34)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui nicolae pop

   Una e nationalismul de calitate, precum cel practicat de Eliade sau Ionescu in secolul trecut, si alta e nationalismul violent, obtuz, idiot si distrugator practicat de unu' Horia Sima (pe care personal il consider de vina pt. deraierea miscarii legionare), de ex. Funeriu n-are probleme cu nationalismul, care in mod esential e exact ceea ce facea ICR - afirmarea valorilor si a culturilor nationale - ci cu faptul ca noua conducere produce doar barbi, gogosi si manelisme, nu cultura.
 • -17 (27 voturi)    
  Apropo's Funeriu (Luni, 29 octombrie 2012, 19:08)

  nicolae pop [anonim]

  Oare cine este acest individ Daniel Funeriu caruia nu-i place nationalismul Romanesc. Cred ca este un individ ori tradator ,ori are creierul atrofiat.
  • +18 (24 voturi)    
   mda ... (Luni, 29 octombrie 2012, 20:14)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui nicolae pop

   Mandreste-te cu un calorifer in brate, simbol nationalist propus de o somitate a culturii romanesti Marga Andrei, poate asa vei fi respectat de straini, presupun ca asta vrei, nu ?
   • +5 (7 voturi)    
    si sa nu uitam (Marţi, 30 octombrie 2012, 9:20)

    Dan-IoanDinu1308642225493 [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    acel calorifer a fost inventat de inginerul "roman" Meissner ;-) din Medias, in anul de gratie 18XX (cand Mediasul era un oras al Romaniei ;-)).
    Curat contributie romaneasca, Coane Fanica :-))
   • +4 (6 voturi)    
    si sa nu uitam (Marţi, 30 octombrie 2012, 9:20)

    Dan-IoanDinu1308642225493 [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    acel calorifer a fost inventat de inginerul "roman" Meissner ;-) din Medias, in anul de gratie 18XX (cand Mediasul era un oras al Romaniei ;-)).
    Curat contributie romaneasca, Coane Fanica :-))
  • +12 (16 voturi)    
   Nu conteaza. (Luni, 29 octombrie 2012, 20:19)

   blackbik [utilizator] i-a raspuns lui nicolae pop

   Ai visat urat. Culca-te si inveleste-te bine.
   Si apropos de "cine judeca pe cine": "apropos" se scrie fara virgulita aia de deasupra. Poti sa scrii direct-muncitoreste "apropo". Da' fara virgulita de sus.
  • -2 (2 voturi)    
   Ai auzit vreodata de.. (Marţi, 30 octombrie 2012, 13:07)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui nicolae pop

   .. Mircea Eliade, Petre Tutea, Fanus Neagu, Constantin Brancusi, George Enescu sau Nicolae Iorga?
   Ei nu au fost nationalisti?
   Ei nu au cultivat nationalismul si patriotismul?
   De ce vine un comunist ca Marga sa imi spuna mie ca daca promovam acesti oameni (oameni de cultura) si nu promovam caloriferul, nu suntem de fapt nationalisti..?
   Ce cauta un calorifer in ceea ce ar trebui sa insemne promovarea Culturii Romanesti? De ce nu promoveaza Marga rezistenta prin cultura a romanilor in perioada comunista? sau in perioada nazista? de ce vine cu idei de un tembelism socant de covarsitor precum cele expuse de Daniel Funeriu in demisia sa?
   Tu reusesti sa realizezi cat de mare e nesimtirea si rautatea acestui Andrei Marga? Du-te, citeste o carte, doua, trei..si apoi revino si povesteste-ne despre nationalismul din cultura Romaneasca..!!!
 • -18 (22 voturi)    
  ... (Luni, 29 octombrie 2012, 21:49)

  vitan.sandu [utilizator]

  Cine este DF? Cel mai slab ministru pe care l-am avut la Educatie. Daca si de acolo si-ar fi dat demisia a doua zi dupa ce a fost numit, ar fi fost OK. Nu a facut-o, a cedat din bugetul educatiei, si asa am ajuns la cel mai mic buget de dupa '90 pentru educatie. Pe de alta parte, legea promovata de individ trebuie amendata urgent, altfel e bai mare.
  • +6 (10 voturi)    
   Vezi ca ti-ai uitat medicamentele si-ai visat urat (Marţi, 30 octombrie 2012, 7:37)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Rectificarile bugetare nu se fac de catre ministrul invatamantului. Cand statul e sarac, toata lumea are de suferit, nu doar invatamantul.

   In alta ordine de idei, daca chiar esti curios cine e Funeriu, vezi ce cariera profesionala a avut inainte de a ajunge ministru al educatiei, si dupa aia, cand ajungi sa faci macar o zecime din ce-a facut el, da cu piatra. Pana atunci ce zici matale n-are nici macar valoare de hartie igienica (folosita).
  • -1 (1 vot)    
   imi pare foarte rau.. (Marţi, 30 octombrie 2012, 13:10)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   ..ca nu ai prins putin din anii Abramburicii ca ministru al educatiei..!!
   Poti sa recuperezi daca mergi intr-un centru universitar si tipi in gura mare cat de buna e Abramburica in pozitia de ministru al educatiei...! (dar sa iti iei niste garzi de corp cu tine)
 • -17 (21 voturi)    
  omu' lu' Basescu cu libidoul cultural la pamint (Luni, 29 octombrie 2012, 22:55)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  ..."inovarea culturală"...Funeriule, esti tulburat rau!!! descopera si tu o particula, o molecula de ceva, o catena... si calmeaza-te. Stai departe de cultura! Foarte bine ca ti-ai dat demisia din CA al ICR, si asa aveai un libidou cultural scazut!
  • +9 (13 voturi)    
   Da ma, asa e, ... (Marţi, 30 octombrie 2012, 7:40)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   ... nu ca manelistii, potlogarii si lingaii pusi acuma in fruntea ICR.

   Si asa, ca sa te mai dumiresti si tu pe ce lume traiesti: inainte de a ajunge ministru al educatiei, Funeriu chiar din asta traia - din munca de cercetare stiintifica la institutii unde treaba asta se face pe bune, nu pe lins in cur.

   Cand oi avea matale zile de scoala cat are Funeriu stagiu in institute de cercetare din alea grele, unde n-ajung toti nataraii pe pile, atunci poate-oi stii despre ce vorbesti. Deocamdata esti pe dinafara si nici nu-ti dai seama.
  • +3 (9 voturi)    
   descoperiri (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:55)

   omidius [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   Marea vina a lui Funeriu e ca a descoperit chestii care nu pot fi citite daca ai doar la fel de multe clase cate Antene sunt.
   http://scholar.google.com/scholar?hl=ro&q=funeriu&btnG=
 • -9 (15 voturi)    
  pentru Daniel Funieru (Marţi, 30 octombrie 2012, 8:47)

  anica.gradinaru [anonim]

  Cale sprancenata......
  • -7 (11 voturi)    
   Probleme (Marţi, 30 octombrie 2012, 9:41)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui anica.gradinaru

   cu Bacu'? :))
   • 0 (0 voturi)    
    zero la numarat de stele (Joi, 1 noiembrie 2012, 0:03)

    Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

    ...nu, zero barat...
 • +6 (12 voturi)    
  Demnitate si onoare (Marţi, 30 octombrie 2012, 9:30)

  berger [anonim]

  Dupa atacurile furibunde la care a facut fata cu demnitate a venit si momentul in care, natural, vine si demisia de onoare.
  Respect, domnule Funeriu! Asteptam vremuri mai bune pentru tara, cand, poate, veti mai dori sa va implicati din nou. Imi amintiti de Konrad Adenauer - nici el nu avea decat o singura tinta in fata coplesitoarei ciume rosii si a tinut cu dintii de ea: AMERICA si OCCIDENT. Romania e din nou rosie astazi, la ceas istoric. E un moment trist sa vezi ca semintele urii si tradarii au incoltit. Pentru ca ce altceva este ciuma rosie, decat fructul urii irationale?
  Aveti succes, sunteti recunoscut acolo unde trebuie, ramane sa spun doar un singur lucru: au revoir!
 • -1 (7 voturi)    
  o intrebare.. (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:15)

  catalin_mattei [utilizator]

  care este legatura lui D Funeriu cu zona culturala? Propun la pe viitor dl Basescu sa numeasca un scriitor la orice organizatie care cuprinde cercetatorii din chimie..
  • 0 (6 voturi)    
   Hai lasa domnu' Catalin (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:13)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

   E mai buni "caloriferistii" lui Crin si Ponta, nu-i asa ?
  • -1 (1 vot)    
   Legatura? (Miercuri, 31 octombrie 2012, 9:38)

   berger [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Legatura este similara celei intre revista Nature si hotul de ponta. Nu ai nevoie de ochi ca sa vezi legatura lui Funeriu cu zona culturala, ci de coloana vertebrala.
 • -3 (7 voturi)    
  Ce il mina in lupta? (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:35)

  Alex [anonim]

  Daca tot e asa de genial, fff bun cercetator, persoana integra si nu face compromisuri...ce cauta acolo? ce cauta in structurile politicate? de ce vb in numele presedintiei? de ce nu se delimiteaza si nu se desprinde de TOT ce inseamna structuri de stat, minister, basescu, partid, guvern, etc etc etc?
  de ce nu isi vede de granturi, de cercetare, de analize , de stiinta?
  E in mod cert peste media sobolanilor ce populeaza birourile si coridoarele puterii....DE CE SE MINJESTE FIINTIND ALATURI DE EI?
 • 0 (2 voturi)    
  Cine este Daniel Funeriu?!?!?! (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:23)

  contele_de_saint_simon [utilizator]

  Cameramanul care bantuia prin licee cu ocazia examenului de bacalaureat?!

  Si altceva... ?!
  • 0 (0 voturi)    
   Daniel Funeriu (Marţi, 30 octombrie 2012, 18:55)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Dacian Ciolos: "L-am felicitat pe domnul ministru Funeriu, in numele Comisiei Europene, pentru curajul si determinarea pe care le-a aratat in reformarea sistemului de invatamant din Romania"
   Ca raspuns la intrebarile lui Victor Ponta si Crin Antonescu, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Educatie, Dennis Abbott, a declarat ca "Opiniile privind reforma sistemului de educatie din Romania, exprimate de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos in timpul recentei sale vizite la Bucuresti, sunt cele ale Comisiei Europene. (...) Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by