Romania se asteapta la corectii financiare cuprinse intre 750 si 800 de milioane de euro din cauza neregulilor constate de Comisia Europeana in gestionarea fondurilor europene, a precizat luni ministrul roman insarcinat cu acest dosar, Leonard Orban.

"Potrivit evaluarilor preliminare, suma corectiilor financiare ar putea fi cuprinsa intre 750 si 800 de milioane de euro", a declarat Orban, citat de AFP.

Bruxellesul a anuntat saptamana trecuta suspendarea provizorie a alocarii de fonduri europene pentru Romania in domeniile transporturi, dezvoltare regionala si competitivitate, "in urma deficientelor grave in sistemele de gestionare" a acestor bani.

Bucurestiul are la dispozitie doua luni pentru a rezolva aceste probleme, riscand in caz contrar suspendarea totala a platilor.

Pentru a "proteja bugetul european", Comisia a indicat ca va aplica "corectii financiare". Mai exact, o parte din fonduri vor trebui rambursate sau nu vor fi alocate.

Aceste corectii ar putea sa se ridice la 700 de milioane de euro si vor viza dezvoltarea infrastructurii de transporturi si, deci, beneficiari care sunt companii de stat precum caile ferate sau societatea nationala a autostrazilor si drumurilor (CNADR), a precizat Orban.

Corectii de aproximativ 180 de milioane vor fi de asemenea aplicate pentru programele de dezvoltare a resurselor umane, unde Comisia a constatat de asemenea nereguli.