Locurile de munca ale britanicilor ar putea fi in pericol atunci cand circa 30 de milioane bulgari si romani vor obtine incepand din 2014 drept de munca fara restrictii in Marea Britanie.

Expertii avertizeaza despre o "un numar semnificativ" al nou-venitilor atunci cand vor fi anulate restrictiile impuse pe piata muncii cetatenilor celor doua state membre ale Uniunii Europene, la sfarsitul anului viitor, scrie Daily Mail in editia online de luni.

Ei cred ca, din cauza starii fragile a economiilor de pe continent, numarul romanilor si bulgarilor va fi mai mare decat al celor care au cautat de lucru in Marea Britanie dupa ce Polonia si alte sapte tari est-europene au primit aceleasi drepturi in 2004.

Ministrul de Interne britanic Theresa May a spus recent ca sprijina o incetare a liberei circulatii a muncitorilor in UE, dar Marea Britanie nu poate opri ridicarea acestor restrictii fara sa incalce tratatul semnat in 2007 cu Bulgaria si Romania cand aceste tari au aderat la Uniunea Europeana, mai scrie publicatia britanica.

Guvernul britanic nu a facut previziuni oficiale privind numarul bulgarilor si romanilor care se vor muta acolo si criticii afirma ca acest lucru se datoreaza faptului ca a subestimat cu mult numarul imigrantilor in 2004.

Cifrele autoritatilor arata ca circa 40.000 de romani si bulgari s-au mutat in Marea Britanie anul trecut. Aproximativ 130.000 traiesc in total acolo.