Ministerul Sanatatii informeaza ca guvernul a alocat, prin rectificarea bugetara de sambata, 150 milioane de lei pentru Sanatate, fonduri care, impreuna cu cei 350-400 milioane de lei estimati sa fie colectati din taxa clawback, vor fi folosite pentru functionarea spitalelor si plata obligatiilor restante pentru bunuri si servicii.

Intr-un comunicat postat duminica pe site-ul institutiei, Ministerul Sanatatii arata ca sumele vor fi fi transferati catre Fondul Unic de Asigurari de Sanatate. Banii vor fi folositi pentru functionarea spitalelor, dar si pentru plata obligatiilor restante, reprezentand bunuri si servicii cu termen de plata mai vechi de 90 de zile, achizitionate de unitatile sanitare publice cu paturi, indiferent de reteaua sanitara din care fac parte, a precizat Ministerul Sanatatii.

Potrivit Ministerului sanatatii, la aceasta rectificare bugetara, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din reteaua regionala de spitale de urgenta.

De asemenea, se arata in comunicat, actul normativ pentru rectificare bugetara prevede ca fondurile Ministerului Sanatatii sa poata fi suplimentate din rezerva de stat in caz de necesitate.

Tot in contextul rectificarii bugetare, Ministerul Sanatatii a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de 4 milioane de lei pentru a asigura finantarea corecta a programelor nationale de sanatate, prin aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare, se mai arata in comunicat.