Jurnalistul Andrew Bridge a realizat pentru publicatia britanica The Telegraph un reportaj amplu in care "calca pe urmele printului de Wales", "intrand adanc in inima 'Tarii lui Dracula'". In materialul intitulat "Printul Charles de Transilvania", jurnalistul britanic merge la Valea Zalanului, unde "unde doarme in camera rezervata, in general, mostenitorului tronului si il intalneste pe contele care ii este partener in aceasta "aventura turistica unica".

Valea Zalanului: casa de oaspeti rezervata printului CharlesFoto: Captura Telegraph

Andrew Bridge descrie Valea Zalanului, sau Zalanpatak, drept un loc "dezgolit placut de zorzoane inutile si de perturbari. Este traditional fara a parea invechit, este stilat fara a fi ostentativ. Iar regiunea in care e localizat trebuie sa fie una dintre cele mai frumoase, pastorale si fascinante din Europa."

Jurnalistul britanic a petrecut o noapte in casa taraneasca rezervata printului Charles, casa de oaspeti pe care acesta o foloseste, in general, cam o data pe an. Acesta o descrie ca fiind spatiosa, calda si primitoare. "Are doua paturi cu tablii din lemn inchis la culoare deasupra carora se afla o cruce. Are un birou cu blatul acoperit cu fetru verde si o veioza, cateva piese de mobilier transilvanean din lemn si covoare de bun gust, doua scaune stacojii, un dressing mic, separat, si o sala de baie cu o cada. Nu este bogata, dar este foarte comfortabila."

"E usor sa intelegi de ce printul Charles s-a indragostit de aceasta parte din lume. Peisajul este extraordinar de pitoresc si de linistitor: in spatele casei de oaspeti fara acces la internet porneste o poteca care duce la o pasune plina cu sute de tipuri de flori salbatice; valea e marginita de dealuri de un verde bogat, punctate de palcuri de copaci si capite de fan. E placut pentru vaz si pentru auz", scrie Andrew Bridge.

Ulterior jurnalistul arata ca a fost transportat atat geografic, cat si temporar, intr-o alta lume: "Lasa revolutia digitala, in Zalanpatak ai senzatia ca nici revolutia industriala nu a avut loc".

"Pentru printul de Wales, regiunea reprezinta un vis revenit realitate: un exemplu viu al posibilitatii existentei unei relatii mai armonioase intre om si natura; o comunitate care, mai degraba decat sa isi distruga traditiile intr-o cursa catre modernitate, pare sa le fi pastrat sa le fi adaptat", mai scrie Bridge.

Cu ocazia vizitei in "inima tinutului lui Dracula", Andrew Bridge s-a intalnit si cu "contele Tibor Kalnocky, partenerul printului Charles in aceasta mare aventura transilvaneana", cu care a baut un pahar de tuica de prune.

Jurnalistul recomanda cititorilor The Telegraph sa viziteze, in cazul in care au in jur de o saptamana la dispoozitie, atat Valea Zalanului, cat si Miclosoara si Viscri.

Citeste reportajul integral pe The Telegraph