Ambasada Rusiei la Bucuresti a precizat la solicitarea Mediafax ca nu a fost informata de autoritatile romane despre cetateanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA si ca va cere clarificari printr-o nota verbala trimisa Ministerului roman al Afacerilor Externe.

"Ambasada Rusiei nu are nicio informatie despre un cetatean rus retinut de autoritatile romane pe 19 octombrie. Daca cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informatie. Vom face o cerere autoritatilor Romaniei pentru clarificare. Vom trimite o nota verbala MAE pentru a ne oferi detalii. Fara informatii, nu putem face niciun alt comentariu", a declarat consulul Andrei Lancikov, de la Sectia Consulara a Ambasadei, pentru agentia de presa citata.

Consulul rus a aratat ca, potrivit prevederilor legislatiei internationale, autoritatile romane au obligatia sa notifice Sectia Consulara a Ambasadei Ruse atunci cand retin un cetatean rus.

Lancikov a mentionat, totodata, ca Sectia Consulara nu a fost contactata nici de cetateanul rus mentionat in legatura cu acest caz.

Totodata, Anatoly Loshakov, secretarul III al Ambasadei Rusiei insarcinat cu relatia cu presa, a declarat ca Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.

DIICOT a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca efectueaza cercetari fata un grup infractional, constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana. Potrivit procurorilor, factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona MOLDOVA NOUA, mai exact zacamantul de banatite (roca eruptiva cu structura granitica, existenta in Banat si in Muntii Apuseni, utilizata ca material de constructie) si zacamantul "SUVOROV".

Procurorii verifica autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential.

La data de 19 octombrie 2012, invinuitul O.M., 42 de ani, cetatean rus, a fost depistat pe Aeroportul International Henri Coanda, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor MOLDOVA NOUA si SUVOROV.