Premierul Victor Ponta a atentionat vineri autoritatile locale sa nu astepte ca drumurile inzapezite in perioada de iarna sa fie curatate de catre localnici cu lopata, aratand ca aceasta este atributia statului, care incaseaza taxe si impozite de la contribuabili, informeaza Mediafax. Totodata, premierul a cerut ministrilor implicati sa realizeze o harta a drumurilor de regula blocate la ninsori puternice, care sa fie transmisa autoritatilor locale si prezentata public populatiei, si sa opreasca circulatia auto inca de la primele semne de inzapezire, chiar daca o astfel de masura ii va nemultumi pe soferi.

"In mod sigur fiecare om si comunitate locala se va implica, dar povestea ca sa dea oamenii cu lopata...e o poveste. Sunt situatii in care de-aia suntem stat, de-aia incasam taxe si impozite, de-aia avem o multime de autoritati, institutii, sefi si adjuncti de sefi, ca sa nu le spunem oamenii ca sa dea ei cu lopata. O sa dea si ei cu lopata, dar nu pot sa dea cu lopata doi metri de zapada sau sa deszapezeasca un drum de 50 kilometri, asta este atributia noastra", a spus seful Executivului la videoconferinta cu prefectii.

In luna februarie, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, aflat in zonele inzapezite din judetele Buzau si Vrancea, s-a declarat nemultumit de faptul ca militarii deszapezesc drumurile, in timp ce localnicii "stau in casa la caldura".

Premierul a cerut ca circulatia auto sa nu mai fie oprita doar dupa ce sunt inregistrate probleme cu zapada, ci inca de la primele semne de inzapezire. Seful Guvernului a spus ca este necesara o discutie pe aceasta tema cu reprezentantii Uniunii Transportatorilor si ca se asteapta ca acestia sa ii explice ce pierderi vor suferi, dar a insistat ca circulatia auto va trebui oprita in astfel de cazuri deoarece cele mai mari probleme sunt provocate de traficul greu.

"Daca avem semnale foarte clare, trebuie oprita circulatia, chiar daca unii oameni vor fi suparati, ca de ce nu-i lasam sa plece pe drum cand incepe ninsoarea. Eu va dau autoritatea sa inchideti acele drumuri, in special pentru camioane, pentru ca masinile mici mai le imping oamenii, le mai scoatem mai usor, dar cand este vorba de camioane se blocheaza pentru zile in sir. Oamenii o sa fie nemultumiti daca nu-i mai lasati sa iasa din oras sau sa plece, dar decat sa iasa sa inghete pe drum si sa umblam dupa ei sa-i scoatem din zapada, va cer sa luati aceste masuri chiar uneori impopulare. Pe cei cu TIR-urile nu-i mai scoatem pana la deszapezire, deci ori inchidem, ori redirijam. O sa se supere, o sa protesteze, dar decat sa stea in zapada, asta e. Dati vina pe mine, nu ma mai voteaza soferii de TIR, asta-i viata. La fel sa discutam din timp si cu CFR-ul, nu cu nasii aia care au treaba acum, dar n-as vrea sa se mai intample in secolul XXI sa aud de trenuri care stau doua-trei zile in campie", a spus seful Executivului, citat de Mediafax.

Premierul a mai cerut ca utilajele de deszapezire sa fie deja pregatite, adaugand ca la Ministerul Transporturilor va functiona incepand de marti un comandament de iarna, care isi va inceta activitatea in primavara.