Romania si China au un interes comun in deschiderea filialei unei banci chineze la Bucuresti, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe, dupa intalnirea dintre ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, si omologul sau chinez, Yang Jiechi, care a avut loc vineri.

Titus Corlatean efectueaza o vizita in in Republica Populara Chineza, in perioada 24-26 octombrie 2012.

"Cei doi ministri au realizat o trecere in revista a principalelor proiecte aflate pe agenda economica si au convenit dezvoltarea cooperarii in diverse domenii cum ar fi energia regenerabila, infrastructura, agricultura, turismul, stiinta si tehnologia, dezvoltarea urbana. A fost reafirmat interesul ambelor parti pentru deschiderea filialei unei banci chineze la Bucuresti. Ministrii de externe au apreciat ca aspectele specifice trebuie sa fie definitivate in cadrul comisiilor mixte de specialitate, amintind, in context, faptul ca cea de-a 22-a sesiune a Comisiei mixte de cooperare economica se desfasoara la Bucuresti in perioada 25-26 octombrie 2012", se arata in comunicatul MAE.

Ministrul Titus Corlatean a reafirmat disponibilitatea Romaniei de a gazdui la Bucuresti urmatoarea editie a Forumului China ¬ Europa Centrala si de Est, format integrat si complementar proiectelor de cooperare dintre UE si China.

In contextul aniversarii in 2014 a 65 de ani de relatii diplomatice si a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului amplu de prietenie si cooperare dintre Romania si China, Titus Corlatean si Yang Jiechi au subliniat necesitatea marcarii corespunzatoare a acestui moment si demararea unor consultari pentru stabilirea unui plan de actiune comun in acest sens.

Forumului China - Europa Centrala si de Est este o initiativa chineza prin care China doreste sa-si dezvolte relatiile cu statele din Centrul si Estul Europei si sa contribuie in acest fel la dezvoltarea relatiilor pe plan mai larg dintre China si UE.

Primele doua editii ale Forumului s-au desfasurat la Budapesta, in 2011, respectiv la Varsovia, in 2012, cu ocazia turneelor europene ale premierului chinez, Wen Jiabao.

Alaturi de Romania, la acest format de dialog participa alte 15 tari din Europa Centrala si de Est - Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Serbia, Muntenegreu, Bosnia si Hertegovina, Albania, Macedonia