Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut joi, in cadrul vizitei pe care o efectueaza in Republica Populara Chineza, o intalnire cu Cui Liru, presedintele China Institutes of Contemporary International Relations (CICIR), si cu Wang Jiarui, seful Departamentului de Relatii Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, context in care a precizat ca Romania poate avea o contributie substantiala la dialogul UE-China.

Potrivit unui comunicat MAE, citat de Agerpres, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la CICIR, un prestigios laborator de cercetare si prognoza pentru politici regionale si internationale, ministrul Afacerilor Externe a avut o ampla discutie pe subiecte de interes comun, cu accent pe relatia strategica UE-China.

Ministrul Titus Corlatean a prezentat principalele evolutii pe relatia UE-China, in contextul desfasurarii celui de-al 15-lea Summit UE-China, in cursul lunii septembrie, si a subliniat necesitatea consolidarii si aprofundarii acestei relatii.

Seful diplomatiei romane a mentionat, de asemenea, rolul important al componentei economice a relatiei strategice, amintind, in context, faptul ca economiile UE si Chinei sunt doua dintre cele mai mari ale lumii. El a punctat ca UE este principalul partener comercial al Chinei, iar aceasta din urma ocupa locul al doilea in clasamentul partenerilor comerciali ai Uniunii.

Corlatean a evidentiat faptul ca, in calitate de stat membru al UE si prieten traditional al R.P. Chineze, Romania poate avea o contributie substantiala la dialogul UE-China, la nivelul tuturor celor trei piloni ai relatiei, politic, economic si al relatiilor interumane.

Presedintele CICIR a apreciat ca perspectivele relatiilor dintre China si Romania sunt deosebit de favorabile, inclusiv in contextul relatiei strategice dintre China si UE.

In cadrul intrevederii cu seful Departamentului de Relatii Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, au fost discutate principalele teme de pe agenda bilaterala, cu accent pe continuitatea relatiilor romano-chineze, dupa schimbarile politice preconizate la nivelul conducerii R.P. Chineze.

Cele doua parti au trecut in revista perspectivele dialogului politic, la toate nivelurile, si au convenit ca, prin continuarea acestuia, va fi impulsionata cooperarea romano-chineza in toate domeniile, indeosebi in cel economic.

De asemenea, a avut loc un schimb de pareri in legatura cu evolutiile politice interne pe termen scurt si mediu din cele doua tari.

China Institutes of Contemporary International Relations este cel mai mare si cel mai reputat institut de cercetare din China, in domeniul relatiilor internationale. Fondat in anul 1980, CICIR este format din 11 institute, doua divizii si opt centre de cercetare, in care isi desfasoara activitatea 150 de cercetatori si profesori asociati.