Cu o luna inaintea summitului crucial pentru definitivarea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, tonul creste in intensitate si amenintarile curg intre partenerii europeni angajati in negocieri dificile pentru ajungerea la un compromis, scrie AFP.

Ultimul care a aruncat manusa este premierul danez Helle Thorning-Schmidt.

Doamna Thorning-Schmidt a reclamat un rabat pentru tara sa si a precizat ca nu doreste "sa plateasca pentru rabaturile altor tari bogate". Daca acest lucru nu se intampla, Danemarca isi va folosi dreptul de veto la proiectul de buget, a amenintat ea.

Inainte de aceasta miscare surpriza, premierul britanic David Cameron amenintase si el ca va folosi dreptul de veto pentru acest "Cadru financiar multianual" daca interesele contribuabililor britanici nu sunt respectate.

Chiar si Parlamentul European a ridicat tonul. "Daca David Cameron o face, o putem face si noi", a amenintat liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda.

Si amenintarea nu e in zadar. Parlamentul European dispune si el de un drept de veto. El poate spune da sau nu unui acord unanim al celor 27 de lideri europeni.

Pentru moment, situatia pare blocata. Cancelarul german, Angela Merkel, a amenintat ca va anula pur si simplu un summit al sefilor de stat si de guvern convocat la Bruxelles in 22 si 23 noiembrie daca actuala situatie se mentine.

Si totusi, in ciuda aparentelor, europenii lucreaza in culise pentru a ajunge la un compromis acceptabil pentru toti chiar daca, asa cum a afirmat presedintele francez, va fi nevoie de "mai multe nopti" pentru a se ajunge la o solutie comuna

Presedintia cipriota a UE va prezenta luni un contra-proiect care reduce cu cel putin 40 de miliarde de euro cererile Comisiei Europene, cu taieri la toate rubricile.

In prezent, foaia de parcurs este propunerea facuta de Comisia Europeana in iulie. Este vorba de un proiect de buget de 1.033 miliarde de euro in credite de angajament si de 987 miliarde euro in credite de plata pentru perioad 2014-2020, respectiv o crestere de aproape 5% in raport cu perioada 2007-2013.

Aceasta propunere a fost respinsa de spte tari - Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Finlanda, Suedia si Austria - "Sa cheltuim mai bine", toate contributoare nete. Ele cer ca propunerea Comisiei sa fie redusa cu 150 de miliarde de euro la nivelul angajamentelor.

In schimb, 14 state din UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Protugalia, Romania, Slovacia, Spania), care se denumesc "Prietenii coeziunii", toate beneficiare nete ale bugetului european, apara un buget ambitios, cel putin la nivelul celui propus de Comisia Europeana.

De fapt, premierul britanic are destul de multe de pierdut daca mentine o atitudine intransigenta, a remarcat o sursa apropiata dosarului.

Daca nu se ajunge la niciun acord, plafonul pentru 2013 va fi amant si ajustat in crestere cu 2% pana la adoptarea unei noi reglementari. Or, nu asta isi doreste Marea Britanie.