Romania a preluat, in urma candidaturii depuse in aceasta toamna de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), functia de presedinte al Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), informeaza joi un comunicat al MDRT.

Potrivit comunicatului, decizia, care a fost adoptata cu unanimitate de voturi, a fost luata marti, la Campeche (Mexic), unde are loc in aceste zile a 94-a sesiune a Consiliului Executiv al OMT.

Intentia de a candida pentru aceasta functie a fost anuntata la reuniunea Consiliului din luna iunie, in contextul in care Romania a detinut succesiv, in ultimii trei ani, functiile de membru, vicepresedinte si prim-vicepresedinte in cadrul acestui organism.

"Suntem pregatiti sa indeplinim cu succes mandatul de presedinte, iar votul in unanimitate in favoarea Romaniei, exprimat de membrii Consiliului Executiv al OMT ieri in Mexic, confirma increderea membrilor acestui for in capacitatea noastra de a gestiona agenda Organizatiei. Pe durata detinerii presedintiei, de comun acord cu ceilalti membri, vom stabili si vom dezvolta o serie de proiecte menite sa contribuie la atingerea obiectivelor OMT. Ca romani, va trebui sa stim sa profitam de aceasta oportunitate si pentru a ne promova pe harta turistica mondiala", precizeaza ministrul Eduard Hellvig, citat in comunicat.

Romania va exercita mandatul de presedinte al Consiliului Executiv al OMT pe o perioada de un an, pana in toamna anului 2013.

Consiliul Executiv al OTM, format din 32 de state membre, este structura de conducere care coordoneaza activitatea organizatiei in intervalul dintre sesiunile Adunarii Generale si asigura indeplinirea activitatilor organizatiei.

Organizatia Mondiala a Turismului este agentia Natiunilor Unite care coordoneaza promovarea la nivel international a turismului responsabil, durabil si accesibil. In prezent, OMT numara 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociati si peste 400 de membri afiliati din sectorul privat, educational, asociativ si public. Romania este stat membru fondator al OMT, din 1975, cu drepturi depline.

Structura Organizatiei include, pe langa Consiliul Executiv: Adunarea Generala, cu participarea tuturor membrilor, care se intruneste o data la doi ani; sase Comisii Regionale; Comitete specializate pe anumite problematici, precum buget-finante, statistici, piete si competitivitate, dezvoltare durabila, etica in turism, precum si un Secretariat responsabil cu implementarea programelor OMT.