Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu prilejul sarbatoririi Zilei Armatei Romaniei, care a fost prezentat la Carei (Satu-Mare) de catre Iulian Fota, consilier prezidential, informeaza Administratia Prezidentiala. "Ma bucura faptul ca ati inteles ca nu se poate dobandi gloria numai prin meritele stramosesti si lucrati la construirea unei armate profesioniste, cu adevarat moderna, formata din unitati flexibile si cu efective reduse, apte pentru reactii rapide, adecvate situatiilor de criza," s-a adresat seful statului ostasilor.

Mesajul integral al presedintelui:

"Doamnelor si domnilor generali, ofiteri, maistri militari, subofiteri, elevi si studenti, soldati si gradati voluntari, personal civil,

Distinsi veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere,

In fiecare an, ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei Romaniei, imi ofera prilejul sa ma adresez tuturor acelora care au slujit Ostirea romana si acelora care o slujesc in prezent si sa imi exprim recunostinta fata de soldatul roman care s-a jertfit, ramanand, de cele mai multe ori, anonim, pentru ca numele sau sa se identifice, pentru eternitate, cu cel al tarii si poporului sau.

Armata Romaniei se prezinta, la sarbatorirea Zilei sale, cu zestrea traditiilor care i-au innobilat drumul devenirii pana astazi si cu profesionalismul, forta si determinarea unei structuri de elita, dinamica si moderna, gata oricand sa-si faca datoria.

Pentru romani, ziua de 25 octombrie 1944 este un reper cronologic in calendarul traditiilor militare. Simbolistica acestei zile s-a legitimat in timpul teribilei incercari prin care a trecut tara noastra in cel de-al Doilea Razboi Mondial, in eroica epopee a luptelor duse de catre Armata Romaniei pana la eliberarea teritoriului national, la 25 octombrie 1944, si continuand cu drumul glorios strabatut peste hotarele patriei, pana la victoria finala.

Un cald omagiu aducem bravilor veterani de razboi, adevarate modele de viata pentru noi toti, pe care ii asiguram de toata pretuirea si recunostinta noastra. Ei ne aduc aminte ca libertatea natiunii nu se primeste ca un cadou, ci se castiga greu, cu suferinte si sacrificii.

Dragi ostasi,

Ma bucura faptul ca ati inteles ca nu se poate dobandi gloria numai prin meritele stramosesti si lucrati la construirea unei armate profesioniste, cu adevarat moderna, formata din unitati flexibile si cu efective reduse, apte pentru reactii rapide, adecvate situatiilor de criza.

M-am intalnit adeseori cu dumneavoastra in unitati militare si in teatrele de operatii si stiu ca va doriti standardele armatelor statelor membre NATO si sustinerea reformei cu resurse financiare corespunzatoare. Va inteleg speranta, va admir rabdarea si va asigur de intregul sprijin al comandantului fortelor armate pentru realizarea reformei pe care o derulati in momentul de fata.

Participarea dumneavoastra la misiuni in afara teritoriului national, in zone de conflict, sub egida ONU, NATO sau a UE, precum si in cadrul coalitiilor multinationale, a contribuit la sporirea considerabila a prestigiului international al tarii noastre. Prin modul cum v-ati indeplinit misiunile in teatrele de operatii, ati dovedit ca sunteti cei mai buni ambasadori ai Romaniei in lume, actionand intotdeauna cu profesionalism si mult curaj, cu devotament, ca adevarati camarazi pe care partenerul de lupta s-a putut bizui oricand.

Armata Romaniei a platit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformari si participari la misiuni externe, tributul sau de sange si lacrimi. Sunt 23 de eroi cazuti la datorie in teatrele de operatii in care ne-am angajat alaturi de aliatii si partenerii nostri, precum si cateva zeci de militari raniti pe timpul acestor operatiuni. Armata a platit acest pret greu pentru ca Romania sa-si poata indeplini obligatia de a fi parte activa a comunitatii internationale, la efortul mondial de constructie a unei lumi mai bune si mai sigure.

Sacrificiul militarilor nostri nu a fost si nu este zadarnic. Armata Romaniei a creat, prin tot ce au facut militarii sai in toti acesti ani, o stare de spirit speciala si o imagine deosebita in randul comunitatii internationale si in randul cetatenilor acestei tari.

Se cuvine sa multumim si astazi, din suflet, asa cum o facem mereu, familiilor eroilor cazuti la datorie in teatrele de operatii.

De asemenea, multumim tuturor militarilor din statele aliate si partenere alaturi de care ne-am indeplinit misiunile.

Am convingerea ca Armata isi va onora intotdeauna traditia, menirea si misiunea de institutie fundamentala a statului roman si va rasplati, prin devotament, curaj si onoare increderea de care se bucura din partea cetatenilor romani, a partenerilor si aliatilor nostri.

La multi ani, rezervisti si veterani de razboi!

La multi ani, militari ai Armatei Romaniei!"