Diplomatul rus care a lovit cu masina o tanara pe trecerea de pietoni a parasit Romania, a declarat joi ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, care si-a exprimat "regretul profund" pentru consecintele grave ale accidentului si "sincera compasiune fata de rude si de cei apropiati".

Oleg MalghinovFoto: Ambasada Rusiei

"Consideram imposibila ridicarea imunitatii diplomatului care a savarsit acest accident. In aceste conditii, partea rusa a luat decizia de a termina imediat mandatul lui. Ieri, Alexandr Evsyukov a parasit Romania", a spus ambasadorul, intr-o conferinta de presa, un eveniment rar pentru diplomatia rusa.

"Ambasadorul, inca o data, isi exprima regretul profund in legatura cu consecintele grave ale accidentarii Madalinei Bacanu. Ne exprimam sincera compasiune fata de rude si fata de cei apropiati. Pentru noi lucrul esential este sanatatea domnisoarei iar ambasada este in contact permanent cu autoritatile spitalului", a spus Oleg Malghinov.

Intrebat de ce diplomatul a plecat atat de repede din tara, Oleg Maghinov a sustinut ca, in conditiile in care s-a luat decizia de incheiere a mandatului, acesta nu mai figura pe statul de plata al Ambasadei si "trebuie sa raporteze la Moscova ministerului azi (joi. n.r.)".

Acesta a precizat ca Rusia apreciaza "fidelitatea autoritatilor romane fata de respectarea principiilor dreptului international" care garnateaza dreptul la libera circulatiei a diplomatilor si nepolitizarea cazului, subliniind ca si Moscova "va folosi aceeasi abordare nepolitizata in investigarea accidentului".

Malghinov a precizat ca Ambasada "va colabora cu organele romane pentru clarificarea circumstantelor accidentului" si a tinut sa multumeasca presei "pentru abordarea corecta a acestui subiect", adaugand: "nu incercam sa inchidem usile, suntem deschisi fata de presa".

Ambasadorul Rusiei si-a exprimat speranta ca "acest accident rutier nu va dauna relatiilor ruso-romane care au inceput sa aiba o dinamica pozitiva".

Intrebat cum comenteaza refuzul diplomatului de a se supune etilotestului, Maghinov a precizat: "decizia de a refuza alcooltestul ii apartine diplomatului".

In ceea ce priveste accidentul Oleg Malghinov a precizat ca a discutat cu Alexander Evsyukov si acesta era "foarte suparat". "S-a intamplat foarte repede", a comentat ambasadorul, precizand insa ca nu pune in acest fel in discutie circumstantele comiterii accidentului, in conditiile in care este evident ca tanara traversa pe trecerea de pietoni.

Ambasadorul a afirmat ca "exista posibilitatea ca diplomatul rus sa plateasca compensatii familiei sau victimei, potrivit legislatiei Rusiei", raspunzand unei intrebari a ziaristilor romani.