Silviu Ionescu, fost insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, a fost implicat in decembrie 2009 in doua accidente rutiere, cu parasirea locului faptei, potrivit procurorilor. In urma accidentelor, o persoana a murit si doua au fost ranite. Beneficiind de imunitate diplomatica, Ionescu a revenit in tara unde are un proces in curs de desfasurare la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti. In urma cu o luna, reprezentantul special al Singapore in Romania, ambasadorul Ong Eng Chuan, a participat la audierile in procesul lui Silviu Ionescu, scrie TVR Info, care precizeaza ca emisarul a participat si la termenul din mai.

Silviu IonescuFoto: AGERPRES

Cazul Silviu Ionescu pe scurt

Silviu Ionescu, fost insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, a fost implicat in doua accidente rutiere pe 15 decembrie 2009, cu parasirea locului faptei, potrivit procurorilor. In urma accidentelor, o persoana a murit si doua au fost ranite. Ionescu este judecat pentru omor din culpa si parasirea locului accidentului in urma caruia o persoana si-a pierdut viata. Fostul diplomat a fost trimis in judecata pe 1 iulie 2010, de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care il acuza de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

Potrivit acuzarii, pe data de 15 decembrie 2009, in jurul orei 3:10, Silviu Ionescu - insarcinat cu afaceri "ad interim" al Romaniei in Singapore - in timp ce conducea un autoturism Audi A6 apartinand Ambasadei Romaniei, nerespectand culoarea verde pentru pietoni, a accidentat la o intersectie semaforizata doua persoane in varsta de 30 si, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar. Ionescu a parasit locul accidentului si a continuat sa conduca masina pana la urmatoarea intersectie semaforizata, unde, nerespectand, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu ranirea unei persoane in varsta de 18 ani. Ionescu nu a oprit nici de aceasta data, a parasit locul accidentului si a abandonat masina intr-o zona industriala a orasului Singapore, potrivit procurorilor, scrie Mediafax.

Una dintre cele trei victime a decedat, ca urmare a primului accident rutier, iar celelalte doua au suferit leziuni. Dupa producerea celor doua accidente, Silviu Ionescu a sunat la politia singaporeza si a spus ca masina Audi A6 a fost sustrasa din fata Ambasadei Romaniei, dupa ora 2:00, situatie neconforma cu realitatea, au mai aratat procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Reactiile institutionale

  • 17 mai 2012 - Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evaluat impreuna cu ambasadorul Ong Eng Chuan, trimisul special pentru Romania al Republicii Singapore, stadiul procesului in curs in cazul Silviu Ionescu.

Presa din Singapore scrie ca emisarul special Ong Eng Chuan va asista la urmatoarea audiere din cadrul procesului, insotit de un reprezentant al Procuraturii Generale din Singapore.

  • 15 mai 2012 - Inalta Curte din Singapore i-a acordat despagubiri in valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw, una dintre cele trei persoane ranite in accidentul rutier.

Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, este prima victima care primeste compensatii pentru ranile suferite.

  • 25 noiembrie 2010 - Silviu Ionescu este eliberat din arest. Instanta a decis inlocuirea masurii arestului preventiv cu obligarea de a nu parasi tara
  • 1 iulie 2010 - Silviu Ionescu a fost trimis in judecata in cazul accidentului din Singapore de procurorii instantei supreme.

Procurorii il acuza ca a incercat sa influenteze ancheta. Silviu Ionescu a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii, se arata in rechizitoriul prin care procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au deferit justitiei pe fostul insarcinat cu afaceri.

  • 8 mai 2010 - Silviu Ionescu este arestat preventiv.

Parchetul instantei supreme arata ca "din cercetarile efectuate pana in acest moment procesual a rezultat ca, (...) ulterior producerii accidentului, a incercat sa influenteze depozitiile martorilor, iar prin mesaje SMS a solicitat unui angajat sa efectueze completari retroactiv in caietul de bord al autoturismului Audi A6 pentru a-i permite stergerea unor date din calculatorul biroului de lucru".

  • 29 aprilie 2010 - Ministerul Afacerilor Externe anunta printr-un comunicat ca ambasadorul Romaniei in Japonia, acreditat si in Singapore, Aurelian Neagu, a reiterat in cadrul audientei la Ministerul Afacerilor Externe din Singapore, angajamentul Romaniei de a sprijini solutionarea in conformitate cu legislatia aplicabila si cat mai rapida a cazului domnului Silviu Ionescu, cercetat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

"In ceea ce priveste imunitatea diplomatica a domnului Silviu Ionescu, ambasadorul Romaniei Aurelian Neagu a aratat ca este aplicabila imunitatea de jurisdictie penala in ceea ce priveste incidentul in care a fost cercetat fostul insarcinat cu afaceri ad interim al Romaniei la Singapore, la data de 15 decembrie 2009. Pozitia partii romane are la baza faptul ca, in prezent, procedurile judiciare din Romania legate de cazul Silviu Ionescu sunt in curs, circumstantele producerii accidentului si persoana vinovata pentru acesta nefiind stabilite", informeaza MAE.

  • 16 martie 2010 - MAE informeaza ca a fost primit un raspuns preliminar al Ministerului de Justitie singaporez, prin care a fost afirmata disponibilitatea autoritatilor din Singapore de a colabora cu Parchetul din Romania pe parcursul anchetei desfasurate de aceasta institutie.
  • 4 februarie 2010 - MAE a decis sa suspende raporturile de munca cu Silviu Ionescu, pana la finalizarea investigatiei.
  • 2 februarie 2010 - Silviu Ionescu a fost oficial pus sub urmarire penala de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.
  • 26 ianuarie 2010 - Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei raspunde pozitiv intrebarii transmise de Interpol Singapore, respectiv daca autoritatile judiciare din Romania au competenta legala de a investiga, judeca si condamna cetateni romani pentru infractiuni comise in afara tarii
  • 11 ianuarie 2010 - Autoritatilor judiciare din Singapore li s-a cerut sa furnizeze toate informatiile detinute in ceea ce priveste accidentul rutier, informeaza MAE
  • 6 ianuarie 2010 - Parchetul a deschis un dosar penal, in urma sesizarii MAE
  • 5 ianuarie 2010 - Ministerul Afacerilor Externe a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa investigheze accidentul din Singapore si a decis si "rechemarea de la post a domnului Silviu Ionescu, insarcinat cu afaceri a.i. in Singapore, pentru a sprijini derularea anchetei de catre organele judiciare"
  • 15 decembrie 2009 - Au loc cele doua accidente rutiere in Singapore in care este implicat Silviu Ionescu

Rusia anunta ca nu ridica imunitatea diplomatului care a lovit cu masina o tanara pe trecerea de pietoni

Amintim ca Ministerul Afacerilor Externe a anuntat printr-un comunicat de presa ca Rusia nu-i va ridica imunitatea diplomatului care a lovit cu masina, duminica, o tanara pe o trecere de pietoni din Bucuresti, l-a anuntat miercuri ambasadorul Moscovei la Bucuresti, Oleg Malghinov, pe secretarul de stat Bogdan Aurescu. Oficialul roman l-a primit miercuri pe ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Sergeevici Malghinov, la solicitarea acestuia, dupa ce ministrul roman de Externe ii solicitase oficialului rus, marti, ridicarea imunitatii de jurisdictie pentru diplomatul rus care a accidentat grav o tanara romanca.

Ambasadorul a sustinut ca "autoritatile ruse de resort vor efectua o investigatie minutioasa si detaliata in speta, in acest scop fiind luata decizia de incetare a mandatului la Bucuresti al diplomatului in cauza si rechemarea lui imediata in Rusia" si si-a exprimat speranta ca relatiile bilaterale nu vor fi afectate.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat "regretul puternic al autoritatilor romane pentru faptul ca partea rusa nu a acceptat solicitarea partii romane, mai ales avand in vedere ca renuntarea la imunitatea de jurisdictie este o posibilitate prevazuta de Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 18 aprilie 1961".

Citeste aici comunicatul integral al MAE

Seful sectiei consulare a Ambasadei Rusiei in Romania: Diplomatul rus circula cu viteza regulamentara si era treaz

Diplomatul rus circula cu viteza regulamentara si, in pofida speculatiilor din presa romana legate de faptul ca acesta a refuzat sa parcurga testul de alcoolometrie, era treaz, ceea ce s-a confirmat la ambasada, a declarat pentru agentia rusa de stiri Ria Novosti seful sectiei consulare a Ambasadei Rusiei in Romania, Andrei Lancikov. Potrivit Rador, care citeaza Ria Novosti, seful sectiei consulare a ambasadei ruse a afirmat ca diplomatul rus implicat in accidentul de duminica este secretar I al Ambasadei si se numeste Alexander Evciukov.

La momentul producerii accidentului, Evciukov circula cu masina in care se aflau sotia si copilul sau. Seful sectiei consulare a precizat ca, potrivit declaratiilor lui Alexander Evciukov, acesta nu a vazut-o pe tanara care a incercat sa traverseze strada in fuga, aparand brusc in fata masinii sale, din spatele unui alt vehicul. In acest moment este prea devreme sa se vorbeasca despre gradul de vinovatie al lui Alexander Evciukov, dar se poate afirma cu precizie ca o anumita incalcare a regulilor de circulatie a avut loc, dat fiind ca evenimentul s-a produs pe trecerea de pietoni, a adaugat seful sectiei consulare, citat de Rador.

Potrivit agentiei de presa citate, Andrei Lancikov a afirmat ca Ambasada Rusiei investigheaza cazul, pentru ca in conformitate cu Conventia de la Viena diplomatii beneficiaza de imunitate juridica si nu sunt supusi jurisdictiei penale si administrative din tara in care se afla.

Cristian Diaconescu: Rusia va politiza si va incerca sa minimalizeze accidentul in care a fost implicat diplomatul rus

Cristian Diaconescu, consilier prezindential si fost ministru de Externe, a declarat in cadrul emisiunii Ultimul cuvant de pe B1 TV ca sansele de ridicare a imunitatii diplomatului rus sunt minime. "Sansele ridicarii imunitatii diplomatului sunt tehnic minime. Exista o practica consecventa de o mie si ceva de ani cu privire la imunitatea personalului diplomatic; acest drept de imunitate este al statului, nu al trimisului si din acest punct de vedere imunitatea nu se confunda cu impunitatea. Apoi, statele, de regula, evita sa creeze precedente pe acest palier, sa permita urmarirea penala a trimisilor lor cu statul diplomatic indiferent despre ce fapte este vorba", a declarat Cristian Diaconescu.

"Partea rusa va politiza subiectul. Mai intai va incerca sa-l minimalizeze, dand un raspuns indirect, ulterior spunand prin intermediul unui consul ca Romania a exagerat - ori Romania nu e subiectul in aceasta problema - si anunta astfel o anumita atitudine de natura politica, spunand ca se poate rezolva pe alte cai", a precizat Diaconescu.

Citeste si: