Rusia nu-i va ridica imunitatea diplomatului care a lovit cu masina, duminica, o tanara pe o trecere de pietoni din Bucuresti, l-a anuntat miercuri ambasadorul Moscovei la Bucuresti, Oleg Malghinov, pe secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu l-a primit miercuri pe pe ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Sergeevici Malghinov, la solicitarea acestuia, dupa ce ministrul roman de Externe ii solicitase oficialul rus, marti, ridicarea imunitatii de jurisdictie pentru diplomatul rus care a accidentat grav o tanara romanca.

Ambasadorul a sustinut ca "autoritatile ruse de resort vor efectua o investigatie minutioasa si detaliata in speta, in acest scop fiind luata decizia de incetare a mandatului la Bucuresti al diplomatului in cauza si rechemarea lui imediata in Rusia" si si-a exprimat speranta ca relatiile bilaterale nu vor fi afectate.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat "regretul puternic al autoritatilor romane pentru faptul ca partea rusa nu a acceptat solicitarea partii romane, mai ales avand in vedere ca renuntarea la imunitatea de jurisdictie este o posibilitate prevazuta de Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 18 aprilie 1961".

Aurescu a solicitat Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti si diplomatului in cauza "sa coopereze pe deplin cu autoritatile competente pentru derularea in cele mai bune conditii a procedurilor legale prevazute de legislatia romana in vederea stabilirii circumstantelor accidentului" si a cerut "judecarea diplomatului in cauza in cel mai scurt timp, in aplicarea prevederilor relevante ale Conventiei de la Viena din1961, pe baza elementelor de proba existente si a constatarilor organelor de ancheta romane".

Din informatiile parvenite MAE ulterior audientei, a rezultat ca diplomatul rus implicat urmeaza sa paraseasca teritoriul Romaniei in scurt timp. MAE a facut de urgenta un demers pe langa ambasadorul rus, subliniind ca nu se justifica o plecare imediata a diplomatului, acesta beneficiind oricum de imunitate diplomatica, potrivit comunicatului citat.

In opinia MAE, transmisa partii ruse, un astfel de gest intempestiv este de natura sa afecteze negativ perceptia publica asupra modului de abordare si disponibilitatii partii ruse fata de acest caz. MAE a subliniat ca, in conditiile in care Conventia de la Viena garanteaza libera circulatie a tuturor diplomatilor, inclusiv iesirea de pe teritoriu statului de resedinta, iar Romania trebuie sa respecte pe deplin aceasta norma juridica, responsabilitatea pentru efectele generate revine integral si exclusiv partii ruse.

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malghinov a fost convocat la data de 23 octombrie 2012 de catre ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, in legatura cu accidentul de circulatie produs la 21 octombrie de un diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

Ministrul a remis o Nota Verbala prin care se solicita autoritatilor Federatiei Ruse retragerea imunitatii de jurisdictie a diplomatului in cauza.

Conform Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 18 aprilie 1961, diplomatii aflati la post in strainatate "se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar (articolul 31 alineatul (1)). In conformitate cu acelasi articol al Conventiei, personalul diplomatic 'se bucura, de asemenea, de imunitatea de jurisdictie civila si administrativa [...]".

Conventia de la Viena prevede posibilitatea renuntarii de catre statul trimitator (acreditant) la imunitatea agentului diplomatic, care reprezinta o facultate, iar nu o obligatie a statului trimitator. In acest sens, articolul 32 alineatul (1) dispune ca 'Statul acreditant poate renunta la imunitatea de jurisdictie a agentilor diplomatici [...]' .

Imunitatea de jurisdictie nu inseamna impunitatea (inlaturarea raspunderii) persoanei in cauza. In cazul in care statul trimitator (acreditant) opteaza sa nu renunte la imunitatea diplomatului sau, acest stat are obligatia de a judeca persoana respectiva, in instantele sale, in conformitate cu propria legislatie penala si civila. In acest sens, articolul 31 alineatul (4) din Conventia de la Viena precizeaza ca "Imunitatea de jurisdictie a agentului diplomatic in statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant".