Seful Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), Claudiu Dumitrescu, unul dintre candidatii inscrisi la sefia DNA, a declarat, marti, dupa sustinerea interviului la Ministerul Justitiei (MJ), ca, in opinia sa, cea mai urgenta prioritate in legatura cu aceasta institutie este ca trebuie dezvoltate alte directii de actiune si reanalizata competenta acesteia, transmite Agerpres.

"Este o competenta foarte larga care nu vizeaza numai dosarele de coruptie si frauda majora. Sunt date in competenta Directiei la momentul actual si infractiuni contra patrimoniului si foarte multe infractiuni de abuz in serviciu, infractiuni de contrabanda si evaziune fiscala care intra si in competenta DIICOT si parchetelor locale", a afirmat Claudiu Dumitrescu.

El a spus ca in actualul context la DNA este nevoie si de mai multi procurori, deoarece volumul de dosare este urias, un procuror avand in medie in lucru 54 de dosare.

"Este enorm pentru un procuror, nici nu poate sa duca un astfel de volum de activitate. Trebuie lucrat ori la competenta ori sa dezvolte schema de personal in asa fel incat sa degreveze de anumite activitati si dosare procurorii", a sustinut seful DLAF.

Claudiu Dumitrescu a spus ca nu au fost intrebari delicate din partea ministrului sau celor din comisie, ci acestea au tinut strict de coordonarea si conducerea DNA.

El a afirmat ca a transmis toate aceste lucruri membrilor Comisiei care nu au comentat, ci doar si-au notat ce a spus, urmand ca la final sa ia o decizie.

Printre prioritatile lui, el a mai nominalizat imbunatatirea activitatii DNA si a procurorilor, acest lucru tinand si de independenta magistratilor si de modul in care vor fi solutionate dosarele de urmarire penala.

El a explicat ca atunci cand a vorbit de imbunatatirea activitatii DNA s-a referit in special la operativitate.

"Indicele de operativitate a urmaririi penale este foarte scazut in primul rand datorita volumului mare de activitate si grevarii procurorilor cu tot felul de probleme administrative care nu tin de activitatea de urmarire penala. (...) Activitatea DNA a fost de-a lungul timpului una exceptionala si a fost recunoscuta ca atare, insa se pot aduce imbunatatiri in orice plan al activitatii DNA", a mai sustinut Claudiu Dumitrescu.

Despre un eventual control parlamentar asupra parchetelor, seful DLAF a exclus acest lucru.

"Nu trebuie sa existe niciun control parlamentar in principal asupra justitiei cu atat mai mult asupra procurorilor in ceea ce priveste solutiile pe care le dispun. Procurorii sunt independenti si raspund pentru solutiile pe care le adopta", a mai precizat el, excluzand, totodata, si posibilitatea ca procurorii sa fie audiati in fata unei comisii parlamentare.

El a admis insa ca in eventualitatea in care se presupune ca exista o problema sistemica majora, Parlamentul poate infiinta o comisie si poate chema pe ministrul Justitiei si eventual pe procurorul general sa discute acele aspecte, iar in cazul identificarii unor disfunctionalitati ar trebui ca CSM sa poata lua masuri necesare impreuna cu MJ.

"Nu ai cum sa chemi un procuror sa stea de vorba cu o comisie parlamentara pentru o solutie dispusa intr-un dosar. Este independent, iar solutia poate fi cenzurata de instanta de un control judiciar sau de procurorul-sef ierarhic in cazul in care este nelegala", a mai subliniat Dumitrescu.

De asemenea, Claudiu Dumitrescu a spus ca este o chestiune anormala ca procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice sa apara in presa.

"Atata timp cat dosarul se afla pe masa procurorului si nu a fost solutionat o astfel de practica nu trebuie sa existe pentru ca pe de o parte exista o presiune asupra procurorului, iar pe de alta parte poate influenta modul in care este solutionat dosarul", a aratat el.