Aproape 200 de salariati ai Oltchim protesteaza, marti, fata de decizia Judecatoriei Ramnicu Valcea, care a respins inregistrarea documentelor Sindicatului Liber privind revocarea presedintelui sindicatului, Mihai Diculoiu, si a Biroului executiv si numirea unei noi conduceri a sindicatului, transmite Mediafax.

Potrivit presedintelui interimar al Sindicatului Liber Oltchim, Corneliu Cernev, instanta nu a judecat pe fond solicitarea si a invocat faptul ca in statutul sindicatului nu exista titulatura de "birou executiv interimar".

"Practic ne-a fost respinsa inregistratea demersului nostru in registrul judecatoresc pentru ca acesta sa ajunga in fata magistratilor pentru a putea fi solutionat. S-a invocat faptul ca in statutul sindicatului nu exista titulatura de birou executiv interimar. Acum o sa desemnam un birou executiv care sa nu aiba aceasta denumire si o sa depunem din nou actele la Judecatorie pentru ca instanta sa solutioneze aceasta cauza. Deci nu este vorba despre o revenire a lui Mihai Diculoiu la conducerea sindicatului. Dansul si intregul birou executiv al sindicatului au fost revocati", a declarat Corneliu Cernev.

La ora transmiterii acestei stiri, salariatii protesteaza in sala de sedinte din pavilionul administrativ al combinatului Oltchim.

In 2 octombrie, liderul de sindicat de la Oltchim Mihai Diculoiu a fost revocat din functie in Adunarea Generala Extraordinara a membrilor Sindicatului Liber din combinat.

Potrivit liderului salariatilor protestatari de la Oltchim, Corneliu Cernev, au fost stranse 1.564 de semnaturi pentru revocarea Biroului executiv al sindicatului, numar care depaseste proportia de doua treimi impusa de statut, iar intreaga conducere a sindicatului a fost schimbata, fiind desemnata o conducere interimara.

Procesul-verbal al sedintei a fost trimis Judecatoriei Ramnicu Valcea pentru a fi validat.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Pana la viitoarea tentativa de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in zece milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, 3 milioane euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, 4 milioane euro catre Salrom, 18 milioane euro catre CET Govora, doua milioane euro catre Apele Romane.

La acestea se adauga datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, patru milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost si un total de 2 milioane euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are si datorii de 85 milioane euro fata de furnizori privati, 43 milioane euro fata de clienti care au achitat in avans, sapte milioane euro pentru salarii si impozite aferente, patru milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.