Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, marti, ca arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Inalt Preasfintia Sa Pimen, a colaborat cu Securitatea, mentinand astfel hotararile instantelor inferioare, anunta Agerpres.

Magistratii instantei supreme au respins recursul IPS Pimen la decizia Curtii de Apel Bucuresti, iar hotararea este definitiva.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au respins pe 16 martie 2011 contestatia arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, la decizia privind colaborarea cu Securitatea data de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

CAB a luat in discutie pe fond contestatia IPS Pimen, dupa ce ICCJ a decis rejudecarea acestui proces.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, pe 31 martie 2010, recursul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii la decizia Curtii de Apel Bucuresti in cazul arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, si a trimis dosarul spre rejudecare la aceasta instanta.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti anulasera, pe 5 iunie 2009, decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea a arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, dupa ce admisesera exceptia de nulitate invocata de avocatul arhiepiscopului privind hotararea Consiliului.

Instanta a constatat nulitatea deciziilor 3370/9.10.2007 si 5335/20.11.2007, prin care CNSAS a dat verdictul de colaborare cu Securitatea in cazul lui Pimen.

Avocatul arhiepiscopului a invocat exceptia nulitatii, declarand ca verdictul de politie politica dat de CNSAS este nul, deoarece vechea lege de functionare a CNSAS a fost declarata neconstitutionala, in data de 31 ianuarie 2008.

Pe 9 octombrie 2007, CNSAS a decis ca arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizand informatii cu privire la colegi ai sai si unii membri ai diasporei, din perioada in care s-a aflat in misiune in Occident, trimis de Biserica.

Arhiepiscopul Pimen a contestat verdictul de colaborare la Curtea de Apel Suceava, pe 8 ianuarie 2008.