​Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gura de Aur" din Targoviste incaseaza o taxa de 10 lei de la fiecare candidat care sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto, informeaza Prefectura Dambovita intr-un raspuns remis HotNews.ro. Situatia este similara celei de la Sibiu, unde Arhiepiscopia Ortodoxa colecta de la fiecare candidat 5 lei pentru "intretinerea" salii de examen. Contractul a fost denuntat dupa ce HotNews.ro a scris mai multe articole pe aceasta tema. Situatia de la Targoviste reprezinta al patrulea caz de examen conditionat de plata unei asa-numite taxe "de intretinere", dupa cele de la Sibiu, Constanta si Piatra Neamt.

  • Acest caz a fost semnalat de catre un cititor HotNews.ro

In Targoviste, taxa este perceputa de "personal din cadrul Seminarului Teologic" pentru "intretinerea salii de examinare" si a fost stabilita prin mai multe contracte de comodat incheiate intre Seminar si Prefectura Dambovita. Examenele teoretice de permis auto se desfasoara intr-un spatiu al Seminarului.

Potrivit Prefecturii Dambovita, numai in luna septembrie 2012 Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gura de Aur" din Targoviste a incasat 14.070 lei de la candidatii la examenul auto. Aceasta taxa nu face parte din dosarul pentru sustinerea examenului, fiind adaugata la cele stabilite de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Examenul de permis auto se sustine intr-un spatiu pus la dispozitia Prefecturii Dambovita de catre Seminarul Teologic Ortodox, contra unei taxe de 10 lei pe care fiecare candidat trebuie sa o plateasca. Impunerea taxei a fost decisa in 2008 de catre Consiliul de Administratie al Seminarului Teologic si a fost aprobata apoi de catre primaria Targoviste - care a mentionat intr-o nota trimisa Prefecturii ca aceasta taxa se va incasa "pentru fiecare candidat pe baza de chitanta, iar suma se va vira in contul extrabugetar al Seminarului Teologic".

Raspunsul trimis de Prefectura Dambovita la solicitarea HotNews.ro:

HotNews.ro: Unde (in ce cladire si cui apartine aceasta) se sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere auto, in Targoviste?

Prefectura Dambovita: Proba teoretica se sustine la Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gura de Aur" din Targoviste, Bulevardul Unirii nr. 28.

HotNews.ro: Printre taxele pe care trebuie sa le plateasca candidatii la acest examen se afla si o taxa de 10 lei, pentru accesul in sala sau pentru intretinerea salii?

Prefectura Dambovita: Contributia de 10 lei pentru intretinerea salii de examinare se percepe de personal din cadrul Seminarului Teologic.

HotNews.ro: Daca da, de ce sunt obligati candidatii sa plateasca aceasta taxa?

Prefectura Dambovita: Seminarul Teologic ne-a pus la dispozitie 2 sali si 2 grupuri sanitare cu toate utilitatile (curent electric, apa, agent termic, intretinerea salii), conform contractelor de comodat incheiate.

HotNews.ro: Cine a decis si cand impunerea acestei taxe de 10 lei?

Prefectura Dambovita: Contributia a fost stabilita de Seminarul Teologic.

HotNews.ro: Cine colecteaza aceasta taxa?

Prefectura Dambovita: Persoana desemnata de Seminarul Teologic.

HotNews.ro: Cine sunt persoanele care trebuie sa plateasca taxa?

Prefectura Dambovita: Candidatii platesc contributia stabilita.

HotNews.ro: Ce contract, regulament, ordin sau nota prevede plata acestei taxe? Si ce contract, regulament, ordin sau nota prevede care este firma care colecteaza aceasta taxa?

Prefectura Dambovita: Contributia este stabilita prin Hotararea Consiliului de Administratie al Seminarului Teologic.

HotNews.ro: Intre ce institutii sunt incheiate aceste contracte, cine le semneaza, cand au fost incheiate si pe ce termen?

Prefectura Dambovita: Contractele de comodat sunt incheiate intre Seminarul Teologic si Institutia Prefectului si au fost inregistrate la SPCRPCIV Dambovita (inregistrate sub numerele: 20.238/17.02.2010, 31.216/10.10.2011, 20.898/16.10.2012).

HotNews.ro: Va solicitam tot in baza legii 544/2001 cate o copie a contractelor sau deciziilor care prevad impunerea taxei de 10 lei.

Prefectura Dambovita: Va comunicam o copie a contractului de comodat si a procesului-verbal din data de 28 august 2008.

HotNews.ro: Care este cuantumul chiriei lunare pe care o plateste Institutia Prefectului – Judetul Dambovita, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Dambovita - pentru inchirierea spatiului in care se sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto? Catre cine este platita chiria?

Prefectura Dambovita: S-a incheiat contract de comodat.

HotNews.ro: Cate persoane au platit taxa de 10 lei in cursul lunii septembrie 2012?

Prefectura Dambovita: In cursul lunii septembrie 2012 contributia de 10 lei a fost platita de un numar de 1.407 candidati.

Descarca de aici raspunsul integral al Prefecturii Dambovita

28 august 2008: Pocesul-verbal al sedintei Consiliului de Administratie al Seminarului Teologic in care s-a stabilit perceperea taxei de 10 lei

Prefectura judetului Dambovita a trimis redactiei HotNews.ro o copie a procesului-verbal incheiat pe 28 august 2008 in sedinta Consiliului de Administratie al Seminarului Teologic, in care s-a stabilit introducerea taxei de 10 lei pentru fiecare candidat la examenul teoretic de permis auto.

"Membrii Cons. de administratie sunt de acord cu taxa de 10 lei/zi/candidat", se arata in procesul-verbal.

Descarca de aici procesul-verbal

Decizie din 2008 a Consiliului Local Municipal Targoviste

Prefectura judetului Dambovita a mai trimis HotNews.ro o decizie din 2008 a Consiliului Local Municipal Targoviste - Directia de Administrare a Patrimoniului, adresata atunci prefecturii.

"Urmare a adresei (…), va comunicam acordul de principiu in vederea utilizarii spatiului de 40 mp, la Seminarul Teologic Sf. Ioan Gura de Aur, fara a afecta activitatea instructiv-educativa, pentru activitatea de examinare a candidatilor in vederea obtinerii permisului de conducere. Mentionam ca se va incasa taxa pentru fiecare candidat pe baza de chitanta, iar suma se va vira in contul extrabugetar al Seminarului Teologic", se arata in decizia semnata de primarul Gabriel Florin Boriga.

Descarca de aici decizia Consiliului Local

Contractul de comodat incheiat intre Seminarul Teologic Ortodox si Prefectura Dambovita

Prefectura Dambovita a pus la dispozitia HotNews.ro o copie a contractului de comodat incheiat in octombrie 2011 intre Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gura de Aur" si Prefectura Dambovita. Contractul prevede faptul ca Serviciul Regim Permise va folosi "un spatiu format din 2 sali, grup sanitar, anexa, hol, mobilier" in mod gratuit pe o perioada de un an.

De cealalta parte, Seminarul Teologic Ortodox se obliga sa suporte "toate cheltuielile referitoare la utilitatile consumate pentru folosinta bunului respectiv curent, apa - canal, degajare gunoi".

Contractul de comodat este semnat de directorul de atunci al Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gura de Aur", Stan Mihail Iulian, si de prefectul de atunci al judetului Dambovita, Iancu Caracota.

Descarca de aici Contractul de comodat

Precizam ca Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 268 din 8 decembrie 2010 prevede termenul "taxe aferente obtinerii permisului de conducere", definite ulterior de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor; niciun act oficial nu prevede insa posibilitatea adaugarii unei taxe pe langa cele stabilite de Ministerul Administratiei si Internelor pentru sustinerea examenului teoretic pentru obtinerea permisului auto. Vezi aici taxele care trebuie platite pentru obtinerea permisului auto

Cazul Sibiu - 5 lei/candidat pentru Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu pentru "intretinere"

Amintim ca HotNews.ro a relatat pe larg, in data de 5 octombrie, cazul lui Alexandru Nicolescu - sibianul care a denuntat taxa pe care Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu o incasa de la fiecare candidat la examenul de permis auto. La sustinerea examenului teoretic, acesta a descoperit ca trebuie sa plateasca 5 lei pentru a putea intra in sala, chitanta arata ca suma este pentru "intretinere", iar destinatarul: Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu. Suma a fost platita de toti candidatii ca urmare a unui contract incheiat in 2008 intre Prefectura Sibiu si Arhiepiscopia Ortodoxa Romana - Sibiu, contract pe 10 ani prin care s-a inchiriat spatiul detinut de Arhiepiscopie catre prefectura, pentru a fi sustinute examenele auto.

Prefectura judetului Sibiu a aratat intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro ca aceasta taxa a fost stabilita prin "contractul de inchiriere nr. 11273/19.11.2008 incheiat intre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu si Institutia Prefectului - Judetul Sibiu, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor", care "a fost semnat de prefectul Ilie Haralambie Mitea si dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului".

Potrivit Prefecturii Sibiu, scopul taxei il reprezenta "acoperirea cheltuielilor legate de folosinta si intretinerea spatiului pus la dispozitia locatarului".

La patru zile dupa ce HotNews.ro a scris prima oara despre acest caz, pe 9 octombrie, Prefectura Sibiu a anuntat incetarea contractului cu Arhiepiscopia, contract prin care aceasta din urma incasa din 2008 o taxa de la fiecare candidat la examenul de permis. "In acord cu conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Sibiu (proprietarul spatiului), accesul candidatilor in sala de examinare va fi gratuit", a anuntat prefectura.

La sesizarile cititorilor, HotNews.ro a scris apoi despre alte doua taxe care conditioneaza intrarea in examenul pentru obtinerea permisului auto: taxa de 10 lei pentru "intrare in sala" la Constanta si taxa de 15 lei "pentru curatenie si intretinere" la Piatra Neamt.

Citeste si: